UMJETNA INTELIGENCIJA

BLIŽI LI SE EPIDEMIJA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ SVOM VRHUNCU? Evo što o tome govori model širenja virusa kompanije AimDyn

 
U krugu: Igor Mezić
 AFP

Bliži li se epidemija Covida-19 u Hrvatskoj svom vrhuncu? Sedam tjedana nakon pojave prvih slučajeva nove bolesti i četiri tjedna nakon uvođenja restriktivnih mjera u mnogim krajevima naše zemlje bilježi se postupno slabljenje epidemije. Prof. Igor Mezić i njegovi suradnici iz kompanije AimDyn za Jutarnji list su napravili trodnevnu prognozu širenja Covida-19 (14., 15. i 16. travanj).

- U većini županija još uvijek projiciramo relativno spori rast novih slučajeva, osim u Ličko-senjskoj gdje će broj slučajeva rasti iznad 20 posto na dan.

Kolektivni rast broja slučajeva u cijeloj Hrvatskoj se nešto ubrzava – rekao nam je Igor Mezić, redoviti profesor na Sveučilištu Kalifornija u Santa Barbari i utemeljitelj kompanije AimDyn koja je razvila prediktivni model širenja Covida-19.

AmidDyn
Trenutne proračune za Hrvatsku radili Iva Manojlovic, Allan Avilla i Maria Fonoberova u AIMdyn-u

Izvor: https://covid19hr.velebit.ai/d/zL99n2rZz/covid-19-hrvatska?orgId=3

Na osnovi početnih podataka od tri dana, Mezićev tim može predvidjeti širenje Covida-19 dan-dva unaprijed. Raspolažu li sa sedam dana početnih podataka, znanstvenici mogu predvidjeti širenje virusa SARS-Cov-2 tjedan dana unaprijed.

Prediktivni model za Covid-19 rezultat suradnje tima iz AimDyna, čija je specijalnost primjena metoda umjetne inteligencije, te znanstvenika iz Hrvatske: profesorica Senke Maćešić i Nelide Črnjarić Žic sa Sveučilišta u Rijeci (UniRi) i prof. Zlatka Drmača s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

- Periodično stavljamo video o evoluciji bolesti i predviđanjima na YouTube, tako da su informacije dostupne širokom krugu potencijalnih korisnika. Naš model se pokazao prilično preciznim – rekao je Igor Mezić.

Inače, prošlotjedne procjene Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja u Seattleu predviđaju da bi prvi epidemijski val u Hrvatskoj mogao imati svoj vrhunac oko 20. travnja.

Taj institut procjenjuje da će u Hrvatskoj na vrhuncu epidemije, a što se očekuje između 18. i 25. travnja, umirati po sedam ljudi dnevno. Pad dnevnog broja umrlih trebao bi se, prema njihovoj procjeni, početi smanjivati tek iza 25. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:32