GLAVAŠEVIĆ APELIRA

‘Blokirajte Srbiju, tamo vlada režim nasilja, a nitko ne reagira na novu Šešeljovu knjigu‘

‘U Srbiji režim Aleksandra Vučića provodi nasilje protiv građanskih sloboda. Već neko vrijeme Srbija pada u nedemokraciju‘
Bojan Glavašević
 Davor Pongracic/Cropix

Bojan Glavašević zatražio je od hrvatskog državnog vrha da blokira pristupne pregovore sa Srbijom.

- Zbog nasilja režima Aleksandra Vučića protiv vlastitih građanki i građana, ali i zbog nereagiranja na kontinuirani govor mržnje ratnog zločinca i huškača Šešelja protiv Aleksandre Jerkov tražit ću da nova vlada blokira pristupne pregovore sa Srbijom. Ne smijemo ostati nijemi na ovo - objavio je sin legendarnog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, prenosi Slobodna Dalmacija..

Na nedjeljnim je izborima kao posljednji na listi koalicije Možemo u VI. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima ušao u Sabor. Danas se sprema uputiti pismo premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u kojemu obrazlaže razloge zbog kojih bi Hrvatska trebala blokirati put Srbije u EU.

- U Srbiji režim Aleksandra Vučića provodi nasilje protiv građanskih sloboda. Već neko vrijeme Srbija pada u nedemokraciju. Prošli tjedan ratni huškač i zločinac Vojislav Šešelj objavio je knjigu 'Ustaška kurva Aleksandra Jerkov'.

Aleksandra Jerkov bivša je zastupnica u Skupštini Srbije, jedna od rijetkih koja je stala u zaštitu hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji. Nju i njezinu obitelj danas čuva policija, no Vučićev režim ništa ne čini da spriječi Šešelja u njegovom huškanju – upozorava Glavašević. On potpuno pogrešnim smatra popustljiv pristup kojega prema Srbiji, unatoč jasnim nedemokratskim tendencijama, posljednjih godina gaji Europska unija.

- Najveći krivac za to je Europska pučka stranka koja je već dugo popustljiva prema nedemokratskoj politici koja se vodi u Beogradu. Blokada pregovora bila bi privremena mjera. I prvi korak u promjeni tog pristupa – uvjeren je Glavašević koji pojašnjava da bi blokada trebala biti postavljena kako bi vlast u Srbiji primorala na demokratske promjene. EU je nedavne izbore u Srbiji prihvatila kao legitimne, iako ih je opozicija bojkotirala, i iako su sa terena stizala ozbiljna upozorenja o neregularnostima.

- Hrvatska to ne smije ignorirati. Nas je Slovenija svojedobno blokirala zbog bilateralnih pitanja. Smatram da naša bilateralna pitanja sa susjednim zemljama trebamo rješavati bilateralno. No ovo što se događa u Srbiji su pitanja koja se tiču cijele Europske unije. I zato Hrvatska mora reagirati – zaključuje Glavašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:35