KAPELA KORENIČKA, 30 KUĆA I 5 LJUDI

Bogati Rus želi kupiti plitvičko selo, uložio bi 10 milijuna eura

Ruski investitor želi kupiti Kapelu Koreničku, selo s trideset kuća u općini Plitvička jezera koje se nalazi i na području istoimenog nacionalnog parka.

Na stol je stavio 10 milijuna eura koje bi uložio u gradnju tradicijskih ličkih drvenih kuća i drugih sadržaja za odmor i rekreaciju, ali je investicija na ledu jer nekoliko mještana nikako ne želi prodati djedovinu.

Informaciju nam je potvrdio Ivan Bižanović, vlasnik agencije za promet nekretninama Lika nekretnine. - Javio mi se taj ruski državljanin prije tri godine s vrlo ozbiljnom ponudom.

Kontaktirali vlasnike

Odmah smo počeli kontaktirati vlasnike, što nije bio nimalo lak posao jer su uglavnom raseljeni po svijetu, a kako se radi o više suvlasnika po objektu, ukupno smo ih morali obraditi više od 200. Ipak, do danas smo uspjeli srediti dokumentaciju za 90 posto objekata i onda smo došli pred zid. Nekoliko ih se ni po koju cijenu ne želi odreći svoje djedovine - kaže nam trgovac nekretninama Ivan Bižanović.

Pitanje zašto bi netko dao tako velik novac za napušteno ličko selo postaje besmisleno kada se dođe u Kapelu Koreničku, koju Lička magistrala dijeli na dva dijela, oba dijela okružuje stoljetna šuma, a jarkozeleni proplanci prošarani su grmovima između kojih migolje stada ovaca. - Ma nisu to naše ovce, nisu ni Steve Drakulića, pastira iz Jezerca, on ih samo ovdje vodi na ispašu za drugog gazdu. Kažu, lijepa priroda. Jest lijepa, al’ ne živi se od ljepote - kaže nam Zoran Vujčić, pedesetogodišnjak koji živi s ocem Slavkom (89).

Interes za zemljište

U blizini im je susjeda Nena Vujčić, a u drugom dijelu sela su Miodrag Krga i njegova 90-godišnja majka. To su ujedno svi stanovnici Kapele Koreničke. Demografska slika u selu koje je putnicima kroz Liku najpoznatije po Pansionu Winnetou, prenoćištu uz cestu D1, ista je punih 15 godina.

- Ma dolazili su i pitali bismo li prodali. Na jednom sam sastanku bio malo popio pa im rekao što ih spada. Nemam ništa osim te kuće i ove koju sam počeo graditi prije rata pa stao. Razumijem ove koji imaju stanove u Zagrebu, Rijeci, Korenici ili Njemačkoj. Njima nije problem prodati ruševinu od kuće ili temelje koji su jedino što im je prestalo od nasljeđa - kaže Zoran Vujčić.

Njegova starog oca ne zanimaju takve priče, njemu je bitnije da pripremi drva za hladnu zimu koju bura po koreničkim proplancima danima najavljuje.

Njihov sumještanin Miodrag Krga kaže da je vrlo svjestan vrijednosti svog imanja i da mu ne pada na pamet prodaja. Isprva je bio sumnjičav pa je tek nakon što smo dublje ušli u razgovor priznao da mu kupci često dolaze, jedan iz Crikvenice već se predbilježio i samo čeka, kaže, njegovo zeleno svjetlo.

Iseljenici-lobisti

Za imanje s kućom iza koje je šuma, ispred proplanak, a kroz dvorište mu teče potočić nudili su mu čak 70 eura po kvadratu - ne stambenog prostora, nego zemljišta.

- Ako ikada u životu odlučim prodati, a to se sigurno neće dogoditi dok mi je majka živa, prodat ću sam, bez prekupaca. Pričalo se svašta, čak i da Goran Štrok želi ovdje graditi golf-terene. Tko zna što je od svega toga istina - kaže sumnjičavi Krga, potvrđujući riječi Zorana Vujčića da su glavni lobisti za prodaju sela potomci ličkih iseljenika.

Na cijeni i temelji uništenih kuća

Na strogo zaštićenom području Nacionalnog parka Plitvička jezera ne smije se više izgraditi nijedan novi objekt izvan gabarita nekretnina ucrtanih u plansku dokumentaciju. Zbog toga su na visokoj cijeni čak i temelji uništenih kuća. Agent za prodaju nekretnina Ivan Bižanović nada se da njegov trogodišnji trud oko sređivanja dokumentacije neće biti uzaludan. - Zamislite samo koliko treba truda i novca da bi se došlo do 200 suvlasnika parcela koje se od četrdesetih godina prošlog stoljeća uopće nisu formalno nasljeđivale, nego su se vodile kao zadruge. Ipak, investitor nije odustao, samo je zamrznuo investiciju - kaže Ivan Bižanović koji iz profesionalno-etičkih razloga nije želio otkriti njegovo ime.

Bogati Rus nije jedini investitor koji u Lici vidi veliku poslovnu priliku.

- Izuzetan je interes za gradnju polja solarnih ćelija za proizvodnju električne energije. Za tako nešto je potrebna parcela od 100 tisuća kvadrata, što je u Lici nemoguće pronaći pa tražimo mogućnosti kako je stvoriti okrupnjivanjem manjih. Poljski investitor želi uložiti 20-70 milijuna eura u punionicu vode, zanima ga kupnja onih koje već rade, a takve su kod nas dvije. Poslali smo ponude i čekamo reakciju vlasnika - otkrio je Ivan Bižanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:58