ČELNICA PSIHOLOŠKE KOMORE

Bogdan: ‘Bila sam danas u nadzoru u Centru u Novoj Gradiški. Nije bilo velikih propusta‘

Kolegice su poduzele sve potrebne korake, rekla je Andrea Bogdan
Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški
 Ivan Peric/Cropix

Čelnica Hrvatske psihološke komore Andrea Bogdan rekla je u Dnevniku HTV-a da velikih propusta u radu psihologa u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški nije bilo i da je obitelj bila pod nadzorom. Izrazila je žaljenje zbog tragičnog događaja smrti dvoipolgodišnje djevojčice u ime svih psihologa i Hrvatske psihološke komore.

Andrea Bogdan rekla je da je poslijepodne bila u stručnom nadzoru u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški koji provodi Hrvatska psihološka komora nad radom psihologa. Razgovarali su s kolegicama koje su bile uključene u praćenje obitelji od 2018. do danas. Provjerava se postoje li svi preduvjeti, imaju li važeća ovlaštenja, kvalifikacije za obavljanje takvog posla, imaju li uvjete za rad. Nisu uočeni veći nedostaci.

- To je jako mnogo dokumenata koje trebamo proanalizirati, ali velikih propusta nije bilo. Konačni rezultati znat će se u petak, rekla je.

Na pitanje je li to moguća najava konačnih rezultata, rekla je da kada je riječ o pojedinačnom događaju poput ovog iznimno tragičnog, provjerava se je li sve učenjeno prema pravilima struke.

- Kolegice su poduzele sve potrebne korake, rekla je.

Ne može davati mišljenje o samom događaju, ali su psihologinje koje su bile u timu, rekla je, u pet mjeseci otkako je djevojčica vraćena u biološku obitelj odlazile u obitelj u skladu sa standardima. Naglasila je da je zdravstvena kriza u svim sustavima promijenila način rada, ali da se ipak odlazilo u obitelj, promatrala se djevojčica u obitelji. Smatra da je postupak bio proveden u skladu s pravilima.

Kazala je da je procjena o "umjerenom riziku" prilikom vraćanja djevojčice iz udomiteljske u biološku obitelj donesena timski.

- Umjereni rizik znači da su neke obitelji zbog nekih stvari rizične, a dijete koje se vraća nakon dvije godine je dijete koje samo po sebi treba dulje vrijeme za prilagodbu. On se odnosi i na prethodne podatke o roditeljima, a potrebno je voditi računa da se, kada se uspostave određeni kriteriji za poboljšanje, svakome treba dati prilika. Što se tiče terapije i postupaka, u vezi s ovim roditeljima bilo je intenzivnih kontakata i oni su dobili brojne savjete, oni su surađivali, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2021 21:30