SVIMA DOBRO

Bojali su se da će im Pelješki most uništiti turizam, a grad je - procvao: ‘Puni smo do kraja sezone‘

‘Prema rezervacijama će od ovoga vikenda biti popunjeni svi kapaciteti do kraja sezone‘, rekao je načelnik Neuma Dragan Jurković

Neum

 Rolf Haid/Dpa/Profimedia/Rolf Haid/dpa/profimedia

Suprotno od strepnje da bi ga prošle godine otvoreni Pelješki most mogao posve izolirati, jedini bosanskohercegovački gradić na moru Neum proživljava pravi turistički procvat ovoga ljeta, dok ga je istodobno izgrađeni most spasio prometnih gužvi.

"Prema rezervacijama će od ovoga vikenda biti popunjeni svi kapaciteti do kraja sezone", rekao je načelnik Neuma Dragan Jurković. Pojasnio je kako se očekuje rekordna godina po zaradi od turizma, više i od ranije najbolje 2019. godine, prije epidemije koronavirusa.

Načelnik Neuma dodao je kako Pelješki most, koji je otvoren prije nepunih godinu dana, 26. srpnja 2022., nije izolirao ovaj gradić u kojemu u vrijeme ljetne sezone boravi između 15.000 i 18.000 turista, najviše iz Poljske, Češke, Francuske, Njemačke, Belgije, Austrije, ali i Hrvatske.

Jurković objašnjava kako su njihova najveća prednost niže cijene, što ovaj jedini gradić na obali iz kojega je pruža pogled na Pelješki most čini atraktivnijim od drugih susjednih općina.

S obzirom na trenutačne gužve u Neumu planiraju proširiti plaže i izgraditi nove budući su sadašnje prenatrpane gostima. Za takvo što su im potrebna odobrenja županijskih i federalnih institucija.

Načelnik Neuma posebno važnim drži to što je rasterećena prometna žila kucavica, magistrala, koja je do prošle godine i izgradnje Pelješkog mosta bila jedina poveznica juga Hrvatska s unutrašnjošću. Na toj cesti više nema gužvi što olakšava život lokalnim stanovnicima, ali i turistima.

Nedavno je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zajedno s ministrom financija Markom Primorcem, u Neumu najavio da će Zagreb nastojati ubrzati prijelaz granice kako bi se osigurala uspješna turistička sezona na području toga jedinog pomorskog gradića u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:10