ZVONIMIR ŠOSTAR

‘Bojim se da će broj zaraženih rasti i zabrinut sam. Napravit ćemo sve da suzbijemo epidemiju‘

‘Sad plaćamo danak nepridržavanju mjera, bar onih osnovnih koje je propisao Nacionalnih stožer, bar onih osnovnih‘, dodao je Šostar
Zvonimir Šostar
 Boris Kovacev/Cropix

Gostujući u emisiji Danas RTL televizije, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da Hrvatska trenutno broji 418 zaraženih na 100.000 stanovnika te da "nismo najgori" u Europi.

- Crne rekorde nažalost drže Krapinsko-zagorska i Međimurska županija. Prosjek Hrvatske je veći od 260, dosta županija je na 300 zaraženih na 100.000, ali brojke su zabrinjavajuće. U odnosu na ostale europske metropole nismo najgori, ali imamo još uvijek zabrinjavajuće brojke. Bojim se da će idućih dana još rasti. I više sam nego zabrinut, ali napravit ćemo sve da u sljedećih 10-15 dana suzbijemo epidemiju i smanjimo brojke - rekao je Šostar za RTL.

Šostar je upitan da komentira svoju izjavu da bi Hrvatsku mogle snaći još veće brojke zaraženih.

- Teško mi je to reći. Imali smo već preko 700, vjerujem da će se oko tih brojki kretati. Sad plaćamo danak nepridržavanju mjera, bar onih osnovnih koje je propisao Nacionalnih stožer, bar onih osnovnih, dakle nošenje maski, održavanje distance, redovita higijena ruku. Da smo se toga držali, danas bismo puno lagodnije živjeli i puno bi manje bili zabrinuti - pojasnio je.

Ravnatelj "Štampara" rekao je da je tamo testira najviše u Hrvatskoj.

- Danas je uzeto 753 uzorka, najviše do sada, radimo više od 1900 testiranja na dan. Više od 20 ljudi i sad radi na mikrobiologiji, ostat će tu do 2, 3 ujutro. Bukvalno padaju s nogu, ali učinit ćemo sve. Pozitivna je atmosfera i silno se trude. Testova imamo dovoljno - rekao je.

Šostar je upitan i hoće li biti strožih mjera.

- Mi još uvijek vjerujemo u zdrav razum stanovnika, idemo s edukacijom. Dobili smo odobrenje od Ministarstva zdravstva da stavimo letke na sve stolove ugostiteljskih objekata, imamo ih više od 200.000, ide više od 375.000 letaka u domaćinstva s računima, leci za tržnice. Vjerujem da su Zagrepčani shvatili da nije za igrati se s Covidom - pojasnio je.

Ravnatelj "Štampara" komentirao je i nadolazeći blagdan Svih svetih te mjere koje ga se tiču.

- Donijeli smo mjeru da se maske nose na mjestima na kojima je nemoguće držati distancu. Gradonačelnik je dao nalog da se pojača gradski promet prema grobljima i vjerujem da nećemo dobiti eksploziju korone kao što bi neki očekivali - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:01