VUK VUKOVIĆ O NPOO-u

‘Bojim se da će si i ova Vlada razbiti zube upravo na ovoj reformi, kao što je Milanovićeva na zadnjem oporavku‘

Ja sam kritizirao i Milanovićevu Vladu. Nisu htjeli slušati pa su izgubili izbore, rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV
Vuk Vuković
 Dragan Matic/CROPIX

O milijardama koje bi trebale doći iz Bruxellesa očitovali su se i poduzetnici - tražili su više novca za privatni sektor, a ne za državne investicije. Najglasniji su iz Glasa poduzetnika, a ekonomist i voditelj Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković za Dnevnik Nove TV komentirao je Nacionalni plan oporavka.

Ovoliku količinu novca Europska unija dugo nije štampala. No u Glasu poduzetnika nisu sretni. Vuković tvrdi da je problem vidljiv u dvije stvari.

- Po meni, ne uspijevaju u dva temeljna cilja. Prvi i jedan od temeljnih ciljeva samih smjernica Europske komisije jest da se postigne dugoročan i održiv ekonomski rast. Kroz čitav sažetak projekata vidim vrlo malen potencijal da pokrenu taj rast - izjavio je Vuković.

Iako u Vladi tvrde da imamo niz infrastrukturnih projekata kojima ćemo pomoći privatnom sektoru da krene u gospodarski oporavak, Vuković kaže da u tome dolazimo do drugog problema.

- Većina tog novca završit će u privatnom sektoru kroz proces javnih nabava, koji dugo traju i izuzetno su podložni korupciji - napominje. Većina je projekata iz Vladina sažetka, ističe Vuković, na razini maketa.

- Direktno su prepisani iz pet Vladinih dokumenata i Vlada to otvoreno priznaje. Iz strateških dokumenata koji su se orijentirali na dugoročna ulaganja, tako da je hrpa tih dokumenata sklepana - rekao je Vuković za Novu TV.

Na pitanje može li se gospodarstvo vratiti u onakvo stanje kakvo je bilo 2019. godine, Vuković odgovara da ne smatra tako.

- To su projekti s vrlo malo povrata - kaže.

Smatra da je upitna konstrukcija Vlade o profitiranju u građevinarstvu.

- Ako i profitiraju, ako se prelije u privatan sektor, pitanje je koje će firme i pojedinci novac dobiti - rekao je.

Na pitanje hoće li to onda biti bačen novac, Vuković kaže da će velik dio biti bačen. Procijenjeno je da će sedam posto od predviđenih 40 milijardi ići privatnom sektoru.

- To je za pomoć malim firmama, direktno. Ali indirektno, upitno je gdje će taj novac ići - ponovio je.

Osvrno se i na izjavu predsjednice Odbora za financije koja mu je rekla da malo voli Hrvatsku, nakon što je izjavio da ovo možda nije dobar put.

- Smiješno, moje kritike su tu da se stvari poboljšaju. Ja sam kritizirao i Milanovićevu Vladu. Nisu htjeli slušati pa su izgubili izbore. Bojim se da će si i ova Vlada razbiti zube upravo na ovoj reformi, kao što je Milanovićeva na zadnjem oporavku - povukao je paralele Vuković.

Rekao je i kako se boji da će Vlada morati dizati poreze.

- Toga se ja bojim. Imat ćemo veliki deficit. Dug je značajno narastao. Već su to najavili kroz zdravstvo, vidjeli ste izjave ministra koji je najavio neke poteze. Kako ćemo zatvarati deficit? Dizanjem poreza. Nadam se da se to neće dogoditi, ali bojim se da hoće - procijenio je Vuković za Dnevnik Nove TV.

Stručnjak je zaključio kako je program ''pisan s birokratima, u dogovoru s EU birokratima''.

- Svaka kućica je označena i to sve paše, a neće imati nikakav efekt na ekonomski rast - poručuje Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2022 17:36