KALVARIJA ZVIŽDAČA

'Bojim se za život, otkad sam progovorio država i mafija mi ne daju disati'

'EU nam prodaje staro i loše meso. Europa ne želi svoje ljude hraniti s tim jer znaju da bi im jako porasli troškovi zdravstva', tvrdi naš sugovornik i otkriva kako funkcionira crno tržište kod nas

Dobro organizirani lanac šverca stoke s kojima je usko povezana prodaja zaraženog, pokvarenog ili nekvalitetnog mesa kojega zemlje Europske Unije ne žele prodavati svojim građanima, snažno je uzdrman otkrićem afere o kravi Šani. Među nekima koji su tada javno napali sustav kontrole, iznoseći sve manjkavosti, bio je naš sugovornik.

Možemo samo reći da je riječ o osobi vezanoj za sve ugroženiju domaću proizvodnju mesa, a ne uvoznicima i velikim proizvođačima. Njih nitko neće dirati, kaže nam naš sugovornik. Danas se boji za vlastiti život i kaže da mu državno odvjetništvo već pet godina ne da disati. Stisnuli su “zviždača”, kaže, a pustili krivce.

- Sjećate li se afere s kravom Šanom za koju se sumnjalo da ima kravlje ludilo, da bi se na kraju otkrilo da je prošvercana i ilegalno zaklana? Dan-danas se državno odvjetništvo bavi sa mnom zbog toga. A znate li da istovremeno pravi krivci, oni koji su zaklali kravu, dakle šverceri, dolaze kod nas? Surađuju s državnim aparatom! Ne daju mi disati, pa sam išao na policiju prijaviti se, samo da bi se to riješilo, da bi objasnio da se u ovoj državi ne provodi kontrola tržišta mesa i stoke. Zanimljivo je da su naši pravilnici sročeni tako da se ne mora analizirati oksidacija stanica i hidroliza masti. Zašto, ako to rade u Europskoj uniji u koju mi želimo ući? Zato da bi nam ta EU i ostatak svijeta mogli prodavati staro i nekvalitetno meso. Razvijene zemlje ne žele svoju naciju hraniti s tim mesom jer znaju dobro da bi im znatno porasli troškovi zdravstva. Najžalosnije mi je kada čitam u novinama da se neki stručnjak priča nešto, a zna da to što priča nije istina. Pričaju ono što moraju - rekao nam je naš sugovornik.

Podsjetimo, afera s kravom Šanom je izbila nakon što je otkriveno da je meso krave zaraženo kravljim ludilom. Nakon prvotnih uzoraka koji su pokazivali da je životinja zaražena, iz laboratorija u Velikoj Britaniji su nakon detaljnije analize poručili da ipak nije. Što je prava istina, niti danas nitko ne zna. Afera nikad nije do kraja razriješena.

Međutim, pravi šok je uslijedio nakon što se otkrilo da je ta krava zapravo ilegalno zaklana i prošvercana, pretpostavljalo se iz Srbije, čime se potvrdila sumnja da veterinarska inspekcija radi brojne propuste u kontroli hrane. Zatvoreno je 7 od 18 klaonica, nekoliko je veterinarskih inspektora - pokajnika priznalo da su prikrivali ilegalno klanje i prodaju stoke. Oni su bili dio takozvane agromafije, koja je uz podršku države i trgovaca organizirala ogromno crno tržište hranom.

Postojanje crnog tržišta tada je priznao i ministar Čobanković, a prema neslužbenim podacima to tržište obuhvaća najmanje trećinu trgovine hranom u Hrvatskoj. Obznanjeno je i da se mesom šverca najviše iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Uslijedile su brojne kontrole rada inspektora, a ministar Petar Čobanković je obećao strožu kontrolu tržišta mesa.

Dokaz da tada šverc nije prestao je nedavno otkriće velike količine ilegalnog mesa u Srbiji, koje je bilo namijenjeno preprodaji mesnicama i trgovinama. Policija i veterinarska inspekcija je od početka ove godine zaplijenila čak 8 tona mesa bez dokumentacije o roku trajanja, kvaliteti i vrsti mesa. Većina je, tvrde, uvezena u zemlju iz BiH, Kosova i Makedonije. No, problem nije šverc malih količina, tvrde u Sindikatu carinika, nego kontrola konvoja šlepera s desecima tona mesa.

- Po meni je najveći problem to što carinici na robnim terminalima odrađuju najodgovorniji posao, a najmanje su plaćeni. Sustav kontrole je takav da je mala šansa da netko tog carinika podmiti, ali korupcija je moguća ako se radi o većoj količini neke robe - rekao je svojedobno Božo Prka iz Sindikata carinika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:10