PODJELA

BOJKOT U JASENOVCU Ambasadori neće doći, a Srbi i Židovi odbili poziv ministrice Nine Obuljen

 Danijel Soldo / CROPIX

Dolaskom u Jasenovac na komemoraciju koju su organizirali antifašisti i Srpsko narodno vijeće, dan prije službene u nedjelju, strani veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, među kojima i američka veleposlanica Julieta Valls Noyes, poslali su snažnu poruku hrvatskoj vlasti.

Prije svega ta se poruka odnosi na činjenicu da sporna ploča s natpisom ”Za dom spremni” i dalje stoji u Jasenovcu, ali i na krajnje zabrinjavajući porast pokušaja falsificiranja povijesti i povijesnih činjenica i relativizaciju ustaštva.

Kolona sjećanja u kojoj je bilo više tisuća ljudi uputila se prema Kamenom cvijetu u Spomen-području Jasenovac, noseći cvijeće i vijence za žrtve ovog okrutnog ustaškog logora. Odana je počast za stradale logoraše, među kojima je bilo najviše Srba, Židova, Roma i Hrvata. Prije sedamdeset i dvije godine od 1073 logoraša koliko ih je tada bilo u logoru njih 600 krenulo je u proboj, a na životu ih je ostalo samo stotinjak. Ostali su ubijeni, kao i oni koji su ostali u logoru.

Veliko stratište

Sama komemoracija prošla je dostojanstveno, s time da su se okupljeni prisjetili žrtava i strašnog vremena u kojem je ustaški logor Jasenovac bio jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu. Iako i sada postoje različite procjene o brojnu žrtava jasenovačkog logora najbliža je očito ona o 83.145 žrtava za koje postoji poimenični popis.

I ove godine službenu komemoraciju proboja jasenovačkih logoraša bojkotiraju predstavnici srpskih i židovskih organizacija, te antifašisti, a u subotu je u Koloni sjećanja sudjelovao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, te predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. ”Žao nam je što smo i ove godine morali biti odvojeni od Vlade, jer znamo koliko nama i Vladi ploča u Jasenovcu jednako prijeti”, rekao je Pupovac. Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašista tvrdi da su komemoraciju morali sami organizirati zbog kolebljivog stava Vlade. U nedjelju će u Jasenovcu biti održana službena komemoracija, ali će se na mjestu bivšeg logora smrti u ponedjeljak okupiti i predstavnici židovskih općina i organizacija u Hrvatskoj.

Propali pokušaj

Srbi, Židovi i antifašisti, iako je bilo pokušaja da ih se nagovori da odustanu od svoje odluke o bojkotu, tvrde da se u Hrvatskoj nastavlja relativizacija ustaštva, dok je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine u Zagrebu uoči komemoracije rekao da se “nema o čemu razgovarati ako su isto crvena zvijezda i ustaško ‘U’”.

Strani veleposlanici koji nikada ne žele komentirati događaje u zemlji gdje su na službi ovim su činom, opredijelivši se za dolazak na “alternativnu” komemoraciju, uputili jasnu poruku svojih zemalja, koju bi hrvatska vlast, prije svega sadašnja Vlada, trebali uzeti jako ozbiljno. Posve je jasno da je bilo lutanja oko odluka koje je trebalo donijeti čim je postavljena sporna ploča, a često su i reakcije hrvatskih političara na krajnje neprihvatljive revizionističke tonove koji su se čuli u Hrvatskoj bile sa zakašnjenjem i nedovoljno jasne.

Nastavi li sadašnja Vlada izbjegavati riješiti problem koji je nastao postavljanjem ploče u Jasenovcu, ali ne samo tamo, očito je da će i reakcije međunarodne zajednice biti za Hrvatsku krajnje negativne i neugodne.

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek osobno je nastojala uvjeriti predstavnike srpskih i židovskih organizacija da odustanu od bojkota i dođu na komemoraciju u nedjelju, ali to nije uspjela. I Kraus i Milorad Pupovac ostali su kod stava da dok je ploča u Jasenovcu nema govora o zajedničkoj komemoraciji. Ministrica Obuljen nedavno je prenijela stav Vlade RH oko sporne ploče u Jasenovcu i američkom posebnom izaslaniku za pitanje holokausta Thomasu Yazdgerdiju, ali činjenica što ništa do sada nije konkretno poduzeto je i dovelo do toga što je američka veleposlanica odlučila doći na komemoraciju koju su organizirali Srbi i antifašisti.

I SDP je odlučio bojkotirati nedjeljnu komemoraciju, a predsjednik najveće oporbene stranke Bernardić je rekao da sadašnja Vlada možda ne radikalizira problem, ali ga i ne rješava.

“U tome je problem. Ono što je počelo s Karamarkovim odnosom prema antifašizmu, nastavilo se imenovanjem ministra Hasanbegovića, čiji je stav prema antifašizmu poznat, te neuklanjanjem ploče s natpisom ‘Za dom spremni’.

Pijetet za žrtve

Treba imati pijeteta prema žrtvama. Na mjestu koje je masovno stratiše takav je pozdrav neprimjeren i zato smo zatražili provođenje nadzora i skidanje sporne ploče. Nažalost, to Vlada do danas nije napravila i ovaj tjedan smo uputili u saborsku proceduru interpelaciju kako bismo proveli zakon”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:42