UŽAS KOD SUNJE

‘Bolesnik hoda livadama i ubija konje vatrenim oružjem. I dobro se zna tko to radi...‘

‘Zna se dobro tko to radi, a sada ta osoba prijeti da će sukob eskalirati ako se nešto ne promijeni‘, kaže Ovanin
Ilustracija
 Sem Van Der Wal/Afp/Profimedia

Zamislite da netko nakon potresa ide po Zagrebu i ubija pse koji pod stresom napušteni lutaju ulicama. Nešto slično se dogodilo nakon potresa u Petrinji na mom posjedu pokraj Sunje, gdje držim na ispaši stotinjak konja, hrvatskih hladnokrvnjaka. Ne mogu vjerovati da netko ide livadama i ubija konje vatrenim oružjem. Dva puta po četiri konja u desetak dana su ubijena. Taj bolesnik pucao je iz vatrenog oružja čak i u bređe kobile, rekao nam je jučer Zlatko Ovanin, vlasnik OPG-a koji se u sunjskoj Posavini proteklih dvadesetak godina bavi uzgojem konja.

Naime, kako je jučer izvijestila policija:

"Kod mjesta Strmen i Crkveni Bok na sunjskom području, netko je u dva navrata ustrijelio po četiri konja pasmine hrvatski hladnokrvnjak. Ukupna šteta procjenjuje se na oko 120.000 kuna, a vlasnik je podnio kaznenu prijavu".

Pucnjava na divljač, konje, stoku u ispaši nije iznenadila stanovnike tog dijela Sisačko-moslavačke županije jer je to problem koji se godinama događa zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa u dodjeli koncesija i nesređenih prava u vezi s korištenjem pašnjaka.

- Zna se dobro tko to radi, a sada ta osoba prijeti da će sukob eskalirati ako se nešto ne promijeni. Što to znači, da će pucati u ljude umjesto u konje - pita se Ovanin, suzdržavajući se dodatnih objašnjenja zbog policijske istrage koja je u tijeku zbog tog mučnog slučaja.

Sličan scenarij dogodio se prije pet godina u tom kraju kada je također ubijeno dvadesetak konja koji su bili na slobodnoj ispaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 12:10