MATIJA IZ VOLODERA

‘Bolest najboljeg prijatelja potakla me da krenem u taj posao, bobičasto voće pomaže...‘

Želja mu je, kaže, potaknuti ljude, posebno mlade, da kroz poljoprivredu ostvare ciljeve i osiguraju financijsku stabilnost
Matija Andrašević
 Ranko Šuvar/Cropix

Kad smo te kišne srijede krenuli iz Zagreba prema Voloderu nedaleko od Popovače na susret s Matijom Andraševićem (24), našim kandidatom za najboljeg mladog poljoprivrednika, prebirali smo sjećanja; koliko smo u proteklih pet godina imali kandidata koji su tako mladi uspjeli napraviti cijeli poslovni plan u kojem imaju proizvodnju, preradu, brendiranje proizvoda na tržištu i planove za ekološki razvoj i seoski turizam.

Hm, bilo ih je, ali nisu u tim godinama imali ono što je imao Matija. A to je, prije svega, vizija razvoja njegove proizvodnje bobičastog voća, koja se kao i nasadi u Moslavini rodila iz plemenite ideje. Pomoći svom najboljem prijatelju Tinu Bogoviću, koji od šesnaeste godine života boluje od kronične upale crijeva (Mb Chron).

- Zbog te bolesti svaki mu je dan otežan, a ponajprije zato što mu je organizam dodatno opterećen u borbi protiv upale te mu je time znatno oslabljen imunosni sustav. Tin je postao moj prvi korisnik kako bih utvrdio pomaže li bobičasto voće poboljšanju rada organizma. Matičnim sokom od aronije poboljšano mu je opće stanje imunološkog sustava te mu je smirio crijevnu sluznicu i pomogao u detoksikaciji.

Kupina koja je bogata prehrambenim vlaknima poboljšala mu je rad probavnog sustava, a malina, koju obožava i voli je pojesti iz gušta, doprinijela je poboljšanju krvne slike u kombinaciji s aronijom i kupinom - priča nam Matija kojeg smo posjetili na imanju u Voloderu, gdje uz oca Roberta, majku Dubravku i prijatelja Tina (koji su uz njegovu braću Alena, Antonija i Roberta najzaslužniji za sve uspjehe) u održavanju nasada provede više dana nego na svojoj adresi u Dubravi.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Sokovi i džemovi

Od zapuštenih parcela zaraslih u grmlje vlastitim su rukama iskrčili položaj s nagibom koji je povoljan za sadnju bobičastog voća. Krajem travnja svi su voćari imali problema s mrazom, pa i oni, ali nema vremena za očajavanje jer će uskoro početi berba, pa zatim i prerada u sokove i džemove.

Svestrani otac Robert pokazuje nam potencijale za razvoj seoskog turizma, brojne napuštene vikendice s kletima na lijepim bregovitim položajima koje se mogu kupiti za relativno male novce.

No, što je nekome malo, nekome tko ulaže upravo toliko malo treba da se upusti u novu investiciju pa Matija dobar izlaz vidi u fondovima EU.

- Moje za sada jedino iskustvo s fondovima EU iznimno je pozitivno. Po izlasku natječaja 2018. godine prijavio sam se za mjeru 6.3.1.(Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava) u iznosu od 15.000 eura, kojom smo okrupnili posjed i modernizirali način obavljanja poljoprivrednih procesa za uzgoj bobičastog voća.

Dodao bih kako sam vlastoručno, uz pomoć članova OPG-a i savjetodavne službe, napisao plan i program za navedenu mjeru te tako stekao dodatnu vještinu potrebnu za prijavu na natječaj.

U budućem razdoblju planiramo korištenje i drugih mjera iz subvencija EU fondova za poticanje daljnjeg razvoja i unapređenja našega gospodarstva. Prijava na fondove EU za poticaje u poljoprivredi izvrsna je prilika mladim poljoprivrednicima za stjecanje financijskih sredstava pod pretpostavkom da imaju jasno definirane ciljeve i ustrajanost u provođenju programa projekta - kaže nam Matija.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Zdraviji život

Pitamo ga zašto se prijavio na natječaj za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika?

- Prijavio sam se kako bih potaknuo sve ljude, posebno mlade, da kroz poljoprivredu ostvare svoje životne ciljeve, osiguraju financijsku stabilnost te ostanu u krajevima Lijepe naše. Ljudi se sve više fokusiraju na život u gradu i rad u uredu, čime značajno narušavaju svoj zdravstveni status.

Ovim putem volio bih ukazati na ljepote i zdraviji život koji se može živjeti radom u poljoprivrednom sektoru - kaže. Dodaje kako mladi poljoprivrednik mora voljeti ono što radi i čime se bavi.

Godine kao adut

- Ljubav prema poljoprivredi je isto kao voljeti svirati gitaru, igrati nogomet ili čitati knjigu. Mladi poljoprivrednik mora biti spreman prihvatiti prirodu te njene faktore nastanka i razvoja kao dugotrajni i višegodišnji proces. Opće je poznato da mladi žive užurbanim načinom života i malo koji pojedinac shvaća da uspjeh ne dolazi preko noći.

Uz strpljenje, mladi poljoprivrednik mora ustrajati u postizanju zadanih ciljeva te ga jedan mraz ili bilo koji drugi problem u poljoprivredi ne smije natjerati da poklekne i odustane - kaže nam Matija.

image
Robert, Dubravka, Matija Andrašević i prijatelj Tin Bogović
Ranko Šuvar/Cropix

Upravo, kako kaže, "ljubav prema poljoprivredi i biljkama, prstima punima zemlje i mirisu pokošene trave" smatra svojim glavnim adutom.

- Uz ljubav, tu je prisutno i znanje u radu s bobičastim voćem koje sam stekao petogodišnjim iskustvom rada na OPG-u. Znanja nikad dosta, pa tako i ja svakim novim radnim danom stječem znanje o procesima koje vrši priroda. Kroz život su me snašle brojne nedaće, ali sam ustrajnim stavovima i ponašanjem uspio prebroditi teška razdoblja.

Smatram da su moje godine važan adut za ostvarivanje ciljeva u poljoprivredi jer imam još puno prostora za učenje i širenje svog imanja i poslovnih vještina. Raduje me i ekološki zaokret EU jer upravo i ja u tome vidim svoju budućnost - ističe odlučno Matija.

Dodaje kako mu je iznimna čast da uopće mogu biti dio tima koji putuje u Bruxelles, gdje se nada da će upoznati mlade poljoprivrednike iz drugih zemalja i s njima podijeliti razmišljanja i probleme vezane za poljoprivredu.

- Smatram da postoji još puno mladih osoba u Hrvatskoj koje ne žele napustiti djedovinu, ali su primorane zbog financijskih problema.

Osobno sam spreman i ustrajan postati dio udruženja privatnih poljoprivrednika u Hrvatskoj za ostvarivanje većih ciljeva od onih pojedinačnih, a to su konkurentnost na inozemnom tržištu, usmjerenost prema suficitu, odnosno povećanom izvozu u odnosu na uvoz, a glavni cilj bio bi zadržavanje mladih poljoprivrednika u našoj domovini - zaključuje.

Što drugo reći nego - Matija, samo naprijed u nove radne pobjede!

Osobna karta

Matija Andrašević
SSS, po zanimanju računalni tehničar, a od 2016. godine mladi poljoprivrednik
Dob
24 godina

Mjesto
Dubrava, Dotrščinska 17,
Zagreb

Površina
1,76 hektara
2 hektara šume i oranice

Proizvodnja
Proteže se na 20.000 m2 ekološkog bobičastog voća (aronija, crveni i crni ribiz, kupina, malina te američka i sibirska borovnica)

Poslovni moto
Ako želite uspjeti u onome što radite, želja za uspjehom mora biti jača od straha od neuspjeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:59