ODŠTETA

BOLNICA MORA PLATITI 12.000 KUNA SESTRI JER SE NABOLA NA IGLU Ravnateljica poručuje: 'Nema šanse, dosad je pokrenula već pet sličnih postupaka'

Ravnateljica bolnice Sandra Čubelić kaže kako nema šanse da plate odštetu jer je riječ o osobi koja je protiv bolnice već pokrenula pet sličnih postupaka
Viša medicinska sestra Gordana (na fotografiji) je jednom optužila svoje kolege da su je pokušali otrovati arsenom, kaže ravnateljica
 CROPIX

Viša medicinska sestra Opće bolnice Gospić Gordana Ž. slučajno se nabola na iglu prije skoro pet godina te je potom tužila poslodavca tražeći čak 35.000 kuna odštete, iako joj to nije prouzročilo značajnije tegobe.

Ovih dana Općinski sud u Gospiću presudio je nepravomoćno u njezinu korist te joj Opća bolnica mora isplatiti 12.000 kuna za duševne boli, kamate na taj iznos, još 324 kune materijalnih troškova i 2408 kuna sudskih troškova.

Trovanje

U svojoj tužbi, u kojoj je postavila visoki odštetni zahtjev, navela je kako je, obavljajući uobičajene poslove više medicinske sestre, nakon izvršenog gipsanja u kirurškoj ambulanti ispirala sudoper te se pritom nabola na nepropisno odbačenu kiruršku iglu u jagodice drugog i trećeg prsta zbog čega joj je ruka natekla.

No, tome nitko nije svjedočio, nitko nije vidio odbačenu iglu, pa ni sestra koja je s njom tada radila, te ona nije ozlijeđena na radu, tvrdila je Opća bolnica u odgovoru na tužbu, naglašavajući da se tamo igla nikako nije smjela naći, pa ako se i našla, za to može biti odgovorna samo ona i sestra koja s njom radi.

U bolnici očito smatraju da je tužiteljica sve inscenirala jer je dosad “višestruko kršila obveze iz radnog odnosa, pa je dobila opomenu”, jednom iz prilično bizarnog razloga - ostale zaposlenike je optužila za trovanje. Čudno im je i što se tek dva dana nakon događaja javila liječniku opće prakse, a na liječenje odlazi još pet dana kasnije. Na bolovanju je bila više od tri mjeseca.

Uzročna veza

Proveden je dokazni postupak u kojem su saslušani brojni svjedoci, a svoja su mišljenja dali i vještaci, kirurg traumatolog dr. Želimir Korać te dr. Nikola Car koji je utvrđivao duševne posljedice. Dr. Korać je, između ostalog, naveo kako ona nije imala dugotrajnih posljedica jer nije bilo frakture ni stranog tijela, nego samo crvenilo na prstu, te nije bilo riječi o dugotrajnoj boli, već je postojala ozljeda na dvije jagodice koja je bila praćena upalom i bolovima. Slaže se s Općom bolnicom da je Gordana Ž. obavila velik broj nepotrebnih pregleda za tu vrstu ozljede. Bila joj je potrebna tuđa pomoć, a dr. Car je, komentirajući pojavu tzv. sekundarnog straha, naveo kako on ovisi o osobi koja je ozlijeđena jer je strah subjektivan osjećaj.

- Nije sa sigurnošću utvrđeno je li tužiteljica ozlijeđena ubodom na nepropisno odbačene igle ili neki drugi oštri predmet (gips), međutim nesporno je da je pretrpjela ozljedu drugog i trećeg prsta desne ruke u sudoperu gipsaone u kirurškoj ambulanti. Tužena nije dokazala da je šteta nastala isključivo radnjom tužiteljice kao oštećene ili radnjom treće osobe koju tužena nije mogla predvidjeti i čije posljedice nije mogla izbjeći i otkloniti - smatra sud u Gospiću, pozivajući se na Zakon o obveznim odnosima prema kojemu za štetu nastalu od opasne stvari odnosno opasne djelatnosti poslodavac odgovara bez obzira na krivnju prema kriteriju uzročnosti.

Dovoljno je, kažu, da postoji uzročna veza između štetne radnje i ozljede radnika koju je pretrpio na radu. Poslodavac se može osloboditi odgovornosti ako dokaže da šteta potječe od nekog nepredvidivog uzroka koji se nalazio izvan stvari, a koji se nije mogao spriječiti, izbjeći ili otkloniti, ili ako dokaže da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika.

Ravnateljica Opće bolnice, dr. Sandra Čubelić, rekla nam je kako nema šanse da plate odštetu svojoj zaposlenici jer se radi o osobi koja je prije svoje kolege prijavljivala zbog pokušaja ubojstva te je protiv bolnice pokrenula pet sličnih sudskih postupaka, u jednom čak s optužbom da su je “pokušali otrovati arsenom zato jer je popila kavu pa potom dobila proljev”.

Žalbu će podnijeti i sestra Gordana kojoj nije jasno kako je “sud nasjeo na laži druge strane, te će inzistirati na većoj odšteti”.

- Ja sam hrvatska braniteljica, ali sam iz HDZ-a prešla u SDP i nisam u bolnici imala zaleđe pa su mi se osvećivali. Nekoliko puta su me pokušali ubiti, neki doktori su me udarali kolicima i gađali hranom, mobbing je bio svakodnevan. Osim toga, sustav mi ne želi devet godina priznati licencu, iako sam nakon Srednje medicinske u Gospiću diplomirala na Visokoj medicinskoj školi u Bihaću. Prema meni se odnose kao prema čistačici - kaže sestra koja je već 18 mjeseci na bolovanju jer joj liječnici savjetuju da u gospićku bolnicu zbog svojeg fizičkog i psihičkog zdravlja više ne odlazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:44