‘KRVARILA JE‘

Bolnica o slučaju pobačaja: ‘Specijalizantica je pogriješila, no to nije uzrok gubitka djeteta...‘

Pacijentica ima odvjetnika koji vodi ovaj slučaj i vjerojatno će sve završiti nadoknadom štete koju će platiti osiguravajuća kuća

KBC Zagreb

 Goran Mehkek/cropix/

Nakon što je gospođa Maja Glazer Turčić u emisiji Provjereno ispričala svoju potresnu priču o svom spontanom pobačaju od prije nekoliko mjeseci ‘‘nakon pogrešne procjene specijalizantice koja joj je dala injekciju uterotonika‘‘ u Klinici za ženske bolesti objasnili su situaciju i potvrdili da je došlo do proceduralne greške liječnice koja je u tom trenutku primila pacijenticu.

- Cijeli smo slučaj istražili i sva očitovanja liječnika koji su tada bili u klinici proslijedili smo nadležnima. Pacijentica je došla u kliniku zbog obilnog krvarenja što je ukazivalo na početak spontanog pobačaja. Specijalizantica, na žalost, na ultrazvuku nije vidjela da je plod još uvijek u maternici niti prepoznala da se radi o početku spontanog pobačaja. Krvarenje se smirilo, dala je injekciju uterotonika i pacijentica je otišla kući. U tom trenutku liječnica nije konzultirala starije kolege što je također greška. Naime, trebala je pričekati s konačnom odlukom dok kolege završe hitnu operaciju jer sama nije smjela potpisati nalaz. No, činjenica je da uterotonik nije uzrok gubitka djeteta - objašnjava predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, prof.dr. Slavko Orešković.

Dodaje da kad spontani pobačaj jednom krene ne može se zaustaviti, ali ponavlja da je procedura prekršena u trenutku kad je dana injekcija uterotonika (ne daje se na početku pobačaja), a plod je još uvijek bio u maternici.

Prema informacijama iz KBC-a Zagreb pacijentica ima odvjetnika koji vodi ovaj slučaj i vjerojatno će sve završiti nadoknadom štete koju će platiti osiguravajuća kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:46