INSPEKCIJA U BOLNICI

Bolnica Sveti Duh prijavljena DORH-u zbog nesavjesnog liječenja i falsificiranja dokumenata

Inspekcija nije pronašla ni jedan dokaz da je pacijent bio zbrinjavan na hitnoj, iako je ondje bio od 23.10 sati do 6 sati, kad su ga našli mrtvog

Ravnateljica bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić dala izjavu za medije o preminulim tijelima na podu mrtvacnice.


 

 Marko Todorov/Cropix

Zbog dva muškarca preminula u čekaonici OHBP KB-a Sveti Duh, koje su mrtve pronašli vozač saniteta i kći pacijenta, bolnica će morati odgovarati na pitanja više institucija. Naime, kako doznaje Jutarnji list, temeljem izvida zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva, dopisi su upućeni DORH-u, i to zbog sumnje na dva kaznena djela: nesavjesno liječenje i krivotvorenje dokumentacije.

Inspekcija, doznajemo, nije uspjela pronaći ni jedan pisani dokaz da je 20. veljače preminuli pacijent, kojeg je beživotnog pronašla kći, bio medicinski zbrinjavan, iako je bio na hitnoj pomoći, od 23.10 sati pa sve do 6 ujutro, kad je pronađen mrtav.

Podsjetimo, riječ je o pacijentu kojem je kasnijom obdukcijom zaključeno da je bolovao od kroničnog čira na želucu, kroničnog gastritisa, ustanovljena je plućna embolija, ali i da je aspirirao sadržaj iz želuca, što bi značilo da se njime ugušio. Također, inspekcija je utvrdila da postoji mogućnost krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Kako neslužbeno doznajemo, prema inspekciji su otišli dokazi o krivotvorenju dokumentacije vezane za smrt pacijenta, što će trebati utvrditi DORH.

Pitanje nadzora sestara

Dopisi su već prije poslani i dvjema Komorama, i to Hrvatskoj liječničkoj komori koja bi trebala ustanoviti, odnosno, dati stručno mišljenje jesu li pacijenti liječeni prema pravilima struke. S druge strane, Hrvatska komora medicinskih sestara bavit će se pitanjem nadzora stručnog rada medicinskih sestara u OHBP-u Sveti Duh.

Podsjetimo, slučaj iz veljače, kada su u razmaku od samo nekoliko dana preminula dva muškarca, a da nitko u bolnici to nije primijetio, zgrozio je javnost, ali i nagnao ožalošćene obitelji da tragaju za odgovorima, zbog čega je kći preminulog angažirala i odvjetnika. Ovaj slučaj samo je dio problema s kojima se susreće Uprava KB-a Sv. Duh.

Naime, nedugo pošto je ova priča dospjela u medije, objavljene su stravične snimke s Patologije, gdje preminuli, umjesto u rashladnim uređajima, leže u crnim vrećama na podu. Zbog toga je Uprava, govoreći da za takav problem nikada nisu čuli, smijenila, odnosno uručila izvanredan otkaz šefu odjela Fabijanu Kneževiću i pomoćniku obducenta Ivanu Merzaku. U obrazloženju su naveli da su mijenjali izjave, da nisu upozorili na probleme, o kojima Uprava nije imala nikakva saznanja. No,

Jutarnji je došao u posjed dopisa koji je službenim putem šef Knežević, još u srpnju prošle godine, poslao Upravi i u kojem navodi probleme, među kojima i onaj da se događaju situacije kada nemaju gdje s pokojnicima, zbog čega ih ponekad moraju smjestiti na pod.

Dopis ravnateljici

Ravnateljica Ana-Marija Šimundić izjavila je pak za medije:

"Razgovarali smo više puta da kapacitet mrtvačnice nije dovoljan, odnosno da broj rashladnih uređaja nije dovoljan. Nikad ni u jednom trenutku nije spomenuo da su pokojnici na podu". No u dopisu, koji je urudžbiran ravnateljici stoji: " ...događa se da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike, pogotovo nakon vikenda, te novopridošla mrtva tijela leže na kolicima i podu mrtvačnice..."

Ostaje vidjeti kako će se rasplesti dva događaja u bolnici koja je posljednjih mjeseci postala ‘bolnica slučaj‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01