KLINIKA ZA PSIHIJATRIJU

Bolnica u Vrapču otvorila vrata građanima

zagreb 101106psihijatrijska bolnica vrapcefoto arhiva-ned-
 Cropix

ZAGREB - U povodu Dana prava osoba s duševnim smetnjama, Klinika za psihijatrijske bolesti Vrapče organizira Dan otvorenih vrata, kako bi svi građani koje to zanima, mogli od 10 do 17 sati obići bolnicu, porazgovarati s medicinskih osobljem i pacijentima te se uvjeriti u uvjete liječenja u toj ustanovi.

Na raspolaganju posjetiteljima bit će 10 liječnika, a moći će posjetiti i Muzej bolnice koji se nalazi u krugu bolnice.

"Sve ono što će naši gosti vidjeti na Danu otvorenih vrata može se zapravo vidjeti svaki dan. Mi smo otvorena ustanova koja liječi bolesnike i u interesu nam je da oni imaju maksimalnu slobodu i da se poštuju njihova ljudska prava", kaže ravnatelj Klinika za psihijatrijske bolesti Vrapče prof. Vlado Jukić.

Dan prava osoba s duševnim smetnjama ustanovio je Hrvatski sabor 2012. godine, a poticaj za to bilo je činjenica da su osobe s duševnim smetnjama najobespravljenija kategorija bolesnika, zbog relativno česte nemogućnosti tih osoba da se same izbore za svoja prava.

Ravnatelj Jukić navodi kako je u toj ustanovi svega oko 2 do 3 posto prisilno hospitaliziranih bolesnike dok je 90 posto na liječenje došlo svojom voljom i bez prisile.

Trenutačno je u bolnici hospitalizirano 740 bolesnika, no budući da se pacijenti također zbrinjavaju kroz dnevnu bolnicu i ambulatno liječenje, tijekom dana u ustanovi boravi oko tisuću pacijenata.

U skopu obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama, u ponedjeljak će biti predstavljena knjiga "Komentar Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama", a odmah iza toga i okrugli stol "Prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj u teoriji i praksi".

"Imajući u vidu značenje predviđenih događanja u ostvarivanju prava osoba s duševnim smetnjama, očekujemo potporu širokog kruga stručnjaka, ne samo iz psihijatrijske struke, nego i svih onih koji se u svom radu susreću s problemima osoba s duševnim smetnjama, koji s njima rade bilo profesionalno bilo kroz nevladine udruge, te dužnosnika kojima bi briga o duševnim bolesnicima i njihovim pravima bila nezaobilazan interes", istaknuo je ravnatelj Jukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:23