KORONA SITUACIJA

Bolnica u Zaboku mora odgoditi dio operacija jer su kirurzi u samoizolaciji

"Čekamo rezultate testiranja još desetak djelatnika, a bude li netko među njima pozitivan, još ćemo morati smanjiti opseg posla."
Opća bolnica Zabok
 Tomislav Kristo/Cropix

Nema novih slučajeva koronavirusa u privatnom domu za starije u Novom Zagrebu nakon što je u petak Covid-19 potvrđen kod deset štićenika i šest djelatnika.

Naime, neki su korisnici tog doma imali povišenu tjelesnu temperaturu pa su testirani u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Nakon što je test pokazao da je pozitivno njih deset, u petak navečer, pet je završilo u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”, a onda još pet u subotu ujutro. Šest je zaposlenika također pozitivnih u samoizolaciji. Testovi ostalih korisnika i zaposlenih zasad su negativni.

Operacija kuka

Uz slučaju tog privatnog doma s posebnom se pozornošću prati zbivanje u Općoj bolnici Zabok. Naime, prije šest dana u toj je bolnici operiran štićenik Doma Lobor grad nakon što je slomio kuk. Kako to traži procedura, pacijent je prije zahvata testiran, a test je pokazao da je negativan na koronavirus.

“No, kad smo ga prije dva dana željeli otpustiti s bolničkog liječenja, ponovno je testiran, kako to traži protokol, i tada je bio pozitivan. Izvijestili smo o tome epidemiološku službu, koja je dijelom završila izvide. Pokazalo se da zasad ni jedan djelatnik koji je bio u doticaju s tim pacijentom nije zaražen, ali to je razlog što imamo pet liječnika i 15 medicinskih sestara u samoizolaciji”, rekao nam je ravnatelj OB Zabok, Tihomir Vančina. Dodaje da je pacijent bio sam u sobi nakon operacije, ali svi koji su bili na bilo koji način s njim u kontaktu testirani su na koronavirus.

Kako su veći dio liječnika koji su morali u samoizolaciju kirurzi, to znači da će ranije dogovorene nehitne operacije u zabočkoj bolnici morati biti odgođene.

“Moramo odgoditi dio hladnih operacija jer nećemo imati dovoljno djelatnika. Osim toga, čekamo rezultate testiranja još desetak djelatnika, a bude li netko među njima pozitivan, to će značiti i nove samoizolacije i dodatno smanjenje opsega posla u bolnici”, objašnjava Vančina.

Šestero na respiratoru

Inače, prema priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite u 24 sata zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj ukupno 738 a četiri su osobe preminule.
Od oboljelih 131 pacijent je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šest pacijenata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do nedjelje ukupno je zabilježeno 5260 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 149 preminulo, a 4373 se oporavilo. U samoizolaciji su 2662 osobe.
Do nedjelje je ukupno testirano 121.320 osoba, od toga 984 u posljednja 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:15