ZLATKO TROBONJAČA

‘Bolnice i dalje treba braniti covid potvrdama, ali u društvu one gube smisao‘

Ističe da se virus širi te je stoga bespotrebno ograničavati i manifestacije, no može se primijeniti regulativa kao na zapadu

Zlatko Trobonjača

 Matija Djanjesic/CROPIX

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, dr. Zlatko Trobonjača, rekao je u razgovoru za N1 televiziju da covid potvrde u ovom obliku više nemaju smisla otkako je počelo širenje omikrona.

“Cijepljene osobe mogu se inficirati i prenositi virus pa po toj logici covid potvrde, koje ograničavaju kretanje necijepljenima, gube smisao i u ovoj situaciji kad omikron u toj mjeri izbjegava imunost, covid potvrde gube smisao. I dalje bi, budući da cijepljeni manje prenose virus, trebalo primjenjivati covid potvrde u zdravstvenim i socijalnim ustanovama”, rekao je Zlatko Trobonjača i dodao:

“Time nećemo zaustaviti ulazak virusa u bolnice i domove, ali smanjit će se taj ulazak virusa, a nije svejedno u kojoj mjeri se ljudi u bolnicama zaražavaju covidom. Omikron je blaži u društvima s visokom procijepljenošću, ali u našem, recimo, može i dalje biti opasnost. Smrtnost je i dalje relativno velika i kad se usporedimo s drugim zemljama, gdje je visoka procijepljenost, posebno starije populacije, kod nas je smrtnost daleko veća. Smatram da bi bolnice i dalje trebalo braniti covid potvrdama iako one u društvu mahom gube smisao”.

Ističe da se virus širi te je stoga bespotrebno ograničavati i manifestacije, no može se primijeniti regulativa kao na zapadu.

Trobonjača se na N1 osvrnuo i na testiranje djece te školski sustav.

“Što se tiče testiranja djece, to je projekt koji ima smisao da se pod visoku cijenu očuva nastava uživo u školama. To će koštati desetke milijuna kuna, pretpostavljam. Mislim da je to jedini mogući pristup u ovoj situaciji, kad se pojavi zaraza u razredu, da se zaražena djeca izoliraju, a ostali da ostanu na nastavi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:12