TERCIJARNI SMJEŠTAJI

Bolnice se pune velikom brzinom, ovo su lokacije na kojima bi mogli biti zbrinuti pacijenti

Kapaciteti za covid-pacijente pune se velikom brzinom, hitno se osposobljava još 2360 kreveta
 Boris Kovačev/Cropix

Brojke zaraženih koje snažno rastu u Hrvatskoj, kao i sve više hospitaliziranih, razlog su što se jučer u Vladi razgovaralo i o tzv. tercijarnim bolničkim smještajima koji bi se prema potrebi mogli aktivirati u roku od 48 sati.

- To su zagrebačka Arena, Spaladium arena u Splitu, dvorana Mladost u Rijeci te četiri lokacije u Varaždinu i tri u Osijeku.

image
Zagreb: Bude li trebalo, ponovno će se aktivirati Arena, koja je proljetos već bila pripremljena za pacijente
Sime Sokota/Cropix

Ukupno to bi bilo dodatnih 2360 kreveta - rekao je jučer predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović. Dakako, radi se o kapacitetima koji bi se aktivirali tek kad se popune zasad određeni bolnički centri.

U Zagrebu su zasad kao covid-bolnice aktivirane Infektivna klinika "Dr. Fran Mihaljević", u kojoj je trenutačno popunjeno svih 70-ak kreveta, te KB Dubrava u kojoj je od jučer na liječenju 164 pacijenta, što znači da je ranije predviđen broj kreveta u Zagrebu popunjen.

- Krenuli smo s otvaranjem još jednog dijela bolnice, i to hitnog prijema gdje imamo 270 kreveta koji će već danas biti spremni za prijem. To znači da od danas više ne primamo hitne bolesnike, već ih šaljemo u druge bolnice. No, popuni li se i taj dio kapaciteta, širit ćemo se na ostale odjele, što znači da ukupno imamo mogućnost prijema 640 pacijenta.

image
Spaladium Arena u Splitu jedna je od alternativnih lokacija koje je jučer naveo ministar Božinović
Paun Paunovic/Cropix

No, tome treba dodati i 220 kreveta u šatoru ispred bolnice koji će se posljednji popunjavati - objašnjava prof. dr. Ivica Lukšić situaciju u toj zagrebačkoj covid-bolnici. Dakako, predviđeno je i da u KB-u Dubrava na ispomoć dolaze liječnici i medicinske sestre iz drugih bolnica, a sve kako bi dio zagrebačkih kapaciteta ostao otvoren za liječenje pacijenata koji imaju druge zdravstvene probleme.

U KBC-u Osijek imaju 63 hospitalizirana pacijenta, među kojima ih je 12 na respiratorima. To je, prema riječima ravnatelja bolnice doc. dr. Željka Zubčića, 70 posto kapaciteta.

image
Tri su moguće lokacije zamjenskog smještaja u Osijeku, a i osječka bolnica je pripremljena za reorganizaciju
Emica Elvedji/Cropix

Dvorane spremne

- Na Klinici za infektologiju i u Respiracijskom centru ukupno imamo 92 kreveta, no Respiracijski centar vrlo brzo možemo proširiti sa sadašnjih 27 na 60 kreveta, a ako slučajno zatreba može ići i na preko 100 kreveta. Naime, još proljetos smo napravili određene pregradnje prostora, koji se mogu aktivirati u pola dana – rekao je dr. Zubčić, dodavši kako prvo gledaju kapacitete unutar bolnica, ali pripravni su i za dvorane, ako bude potrebno.

Varaždinska županija priprema se za trenutak kad OB Varaždin više neće imati slobodnih kreveta. Šef Područnog Ureda Civilne zaštite, koji uz Varaždinsku brine za još četiri sjeverne županije, Ivica Matošić, intenzivno obilazi lokacije mogućeg alternativnog smještaja.

image
U Varaždinu se vode pregovori s vlasnicima privatnih domova za starije koji bi se mogli pretvoriti u covid-centre
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Trenutno u vidu imamo četiri lokacije. To su sve privatni domovi za starije i nemoćne, koji raspolažu potrebnom infrastrukturom. Pregovaramo s njihovim vlasnicima – rekao je Ivica Matošić. U ovoj će se fazi, potvrđeno je iz županijskog Stožera, osigurati 20-40 kreveta.

Umrlo 13 ljudi

- Dođe li do potrebe za još većim brojem ležajeva, a nadamo se da neće, ponovno ćemo aktivirati Arenu Varaždin – rekao je Robert Vugrin,načelnik Stožera Varaždinske županije. U KBC-u Rijeka trenutačno popunjenost oko 30 posto.

- Imamo 21 pacijenta s covidom, od kojih je 15 na infektologiji, a pet u respiracijskom centru, dok je jedan na respiratoru - kaže ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić. Naime, riječki je KBC respiracijski centar i za Istru i za Liku.

image
Dvorana Mladosti aktivirat će se ako se popune bolnički kapaciteti. Popunjenost u KBC-u Rijeka je 30 posto
Srdjan Vrancic/Cropix

- Trenutačno imamo 45 pacijenata s koronavirusom, što znači deset više nego dan ranije. Očito su ponovo krenule velike brojke - kaže predstojnik Infektivne klinike KBC-a Split, prof. dr. Ivo Ivić. Dodaje da je ukupni kapacitet KBC-a za covid-pacijente 150 kreveta, a bude li ih više, morat će se tražiti smještaj izvan županije.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je bilo 1563 novozaraženih koronavirusom, najviše ikad i gotovo dvostruko više nego prošli četvrtak, kad je zabilježeno 793 novooboljela. Aktivnih slučajeva jučer je bilo 7380, od kojih u bolnici 661, 25 posto više nego prije tjedan dana. Povećao se i brojnih pacijenata na respiratoru, na 46, a umrlo je 13 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:16