TERAPIJA

Bolnice 'štede' na lijekovima tako da bolesne šalju u - Zagreb

Novac namijenjen skupim lijekovima ne “slijedi” pacijente, nego ostaje u ustanovama kojima inače pripadaju po mjestu stanovanja
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Fond za skupe lijekove lani se nije povećavao, odnosno potrošeno je oko 780 milijuna kuna, slično kao 2015., unatoč povećanju broja pacijenata koji su trebali skupu terapiju. Osim toga, novac namijenjen skupim lijekovima ne slijedi pacijente do bolnica u kojima se liječe, nego ostaje u ustanovama kojima inače pripadaju po mjestu stanovanja.

Sve to razlog je što je krajem prošle godine dodatno smanjena dostupnost terapije poglavito u ustanovama koje su referentni centri za određene bolesti. Posebno je “zaškripilo” u KBC-u Zagreb, gdje je referentni centar za demijelinizirajuće bolesti, odnosno oko liječenja multiple skleroze zbog činjenice da se u toj bolnici liječi 457 pacijenata s multiplom iz cijele Hrvatske, a čak pedeset posto ih po mjestu stanovanja ne pripada toj bolnici. Zbog toga je jučer u HZZO-u održan sastanak na kojem je dogovoreno da KBC Zagreb dostavi popis pacijenta s multiplom koji se liječe u toj ustanovi s adresama stanovanja kako bi se sredstva za liječenje iz drugih KBC-ova mogla preusmjeriti u zagrebački.

Naime, KBC Zagreb za liječenje pacijenata s multiplom sklerozom dobiva oko dva milijuna kuna od HZZO-a, no treba mu barem još milijun, a u tom slučaju probija proračun, odnosno u prekršaju je dok druge bolnice “štede” jer su im pacijenti srećom po njih otišli u Zagreb!

Ne dobiva lijek

Priču oko liječenja oboljelih od multiple “zakoturao” je Zagrepčanin Neven V., čije supruga od prosinca prošle godine čeka terapiju, ali zbog premalog proračuna KBC-a Zagreb još nema lijek.

- Trebalo je petnaestak godina da se mojoj supruzi dijagnosticira multipla skleroza. Umor, ponekad teži hod pripisivao se degenerativnim promjenama i starenju, no pokazalo se da je riječ o multiploj sklerozi. Naravno, tada je krenula i terapijom koja se primjenjuje kod svakog oboljelog kad se bolest otkrije - kaže Neven V. čija supruga konačno ima dijagnozu, ali sad ima drugi problem - ne može do terapije premda na nju ima pravo.

Naime, protokol je takav da svi oboljeli od multiple moraju godinu dana biti na blažim, ali i jeftinijim lijekovima. Tek ako im ta terapija ne pomogne, neurolozi preporučuju liječenje tzv. skupim lijekovima koji se plaćaju iz bolničkih proračuna. Gospođa Smilja s liječenjem tzv. skupim lijekovima trebala je početi 20. prosinca na KBC-u Zagreb, ali terapiju nije dobila. Ispriječio se nedostatak kuna u bolničkom proračunu KBC-a rezerviranom za liječenje multiple, što se pogoršalo krajem godine. Ne bi li njegova supruga ipak dobila potreban lijek već gotovo dva mjeseca Neven obilazi nadležne institucije.

Pravično rješenje

Odgovori su različiti, kao i opravdanja, ali rješenja problema za suprugu Smilju i dalje nema, odnosno nema liječenja primjerenom terapijom.

- Možda neće reagirati ni na novi lijek, možda joj neće pomoći, ali želim da dobije šansu i zato danima obilazim nadležne u KBC-u Zagreb, u Ministarstvu zdravstva, u HZZO-u. U Zavodu su mi rekli da oni kune prosljeđuju u bolnice i ne odlučuju tko će što dobiti. Iz Ministarstva zdravstva dobio sam informaciju da je od HZZO-a i KBC-a Zagreb zatraženo da nađu rješenje i to ne samo za moju suprugu, nego i za druge pacijente kojima trebaju ti skupi lijekovi - objašnjava Neven. Moguće je da će nakon jučerašnjeg razgovora problem biti riješen barem za oboljele od multiple skleroze, pa tako i za gospođu Smilju, po sistemu koja bolnica više liječi, dobit će i veći proračun, što je jedino pravično rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:29