STOP HRVATSKOJ?

‘Bomba‘ iz Beča zatekla je sve! Nehammer stiže u Hrvatsku, stigla prva reakcija iz Vlade

Dosad ništa nije upućivalo na to da bi se Austrija mogla protiviti proširenju schengena na Hrvatsku

Karl Nehammer

 John Thys/Afp

Austrijski kancelar Karl Nehammer, kako doznajemo, stiže u srijedu u posjet Zagrebu na poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a sve je dogovoreno prije ove iznenadne vijesti iz Beča za koju se pobrinuo njihov ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, koji je danas za tamošnji javni radio rekao kako se protivi proširenju schengena.

Naime, austrijski kancelar, nakon Zagreba, skupa s Plenkovićem i bavarskim premijerom u četvrtak odlazi na otok Krk, gdje će se razgovarati o proširenju kapaciteta LNG terminala, odnosno o ambicijama Hrvatske da postane regionalno čvorište nakon energetske krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

No, sada će se očito i teme razgovora proširiti.

Iz Vlade za Jutarnji poručuju kako Austrija otpočetka podržava ulazak Hrvatske u schengensku zonu i uvjereni su da će tako i ostati.

- No, problem ilegalnih migracija visoko je na listi prioriteta Europske unije, ove godine povećanje je 100 posto i zato se idući petak održava izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova, na kojem će biti i hrvatski ministar Davor Božinović. Neke države očito zbog povećanja ilegalnih migracija žele bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije. Uostalom austrijski kancelar idući tjedan dolazi u posjet hrvatskom premijeru - kažu u Vladi.

Dosad ništa nije upućivalo na to da bi se Austrija mogla protiviti proširenju schengena na Hrvatsku. Ali, ministar unutarnjih poslova Austrije Gerhard Karner danas je jasno rekao kako "nije pravo vrijeme za proširenje schengenskog prostora", a izjava koju je dao austrijskom radiju, objavljena je i na službenim stranicama ministarstva.

"Policija je već uhitila 100.000 migranata u Austriji ove godine. Od tih 100.000, 75.000 nije registrirano ni u jednoj drugoj zemlji EU, iako su prošli kroz nekoliko trećih zemalja", naglasio je Karner, te dodao:

"Širenje pokvarenog sustava ne može funkcionirati. Moj stav kao ministra unutarnjih poslova je jasan: ne mogu prihvatiti ukidanje graničnih kontrola!".

Austrijski ministar unutarnjih poslova, piše na službenoj stranici, "pogurao" je zajednički sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a za sljedeći tjedan na kojem će se raspravljati o migracijama na zapadnom Balkanu.

Osim toga, početkom prosinca, održava se sudbonosni sastanak Vijeća EU na kojem će se konačno odlučivati o hrvatskom pristupanju schengenu, što su podržali i Komisija i Europski parlament. Ali odluka na Vijeću ministara unutarnjih poslova mora biti jednoglasna. Sudeći po izjavama austrijskog ministra, moglo bi se dogoditi da Hrvatska 1. siječnja 2023. ostane izvan schengena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 13:29