PRVE KRITIKE VLADINOG PLANA

Bonus za prvi stan samo će kvadrate držati preskupima

Premijerka Jadranka Kosor za mjeru je osigurala početni 31 milijun kuna i do kraja godine očekuje prodaju 1000 stanova

ZAGREB - Onima koji prvi put kupuju stan, Vlada će posuditi oko 200 eura po kvadratu pa će, primjerice, za stan od 70 metara četvornih dobiti pozajmicu od oko 14.000 eura. Vlada će davati pozajmice uz poček od 20 godina, a još nije određeno uz koliku kamatu. Tu je vijest danas u Šibeniku najavila premijerka Jadranka Kosor, dan nakon što je obećala mjere za pomoć stanogradnji koje su idući tjedan na dnevnom redu.

Za desetak dana Vlada će u hitnu proceduru uputiti zakon “kojim će nastojati probuditi posustalu prodaju već sagrađenih stanova u Hrvatskoj”.

- Prema našim procjenama, u Hrvatskoj je trenutačno oko 2000 gotovih, a neprodanih stanova. Mi želimo pomoći onima koji prvi put kupuju stan - rekla je Jadranka Kosor danas u Šibeniku.

Cijene neznatno pale

Nada se da će na taj način pokrenuti prodaju stanova, ali i stanogradnju. Tim poticajima, procjenjuje Kosor, mogli bi prodati oko 1000 stanova do kraja godine. Cijeli posao ići će preko Agencije za promet nekretninama, a premijerka je napomenula je da već osiguran početni kapital od 31 milijun kuna.

Može li se na taj način pokrenuti zamrlo tržište nekretnina i pomoći građevinskoj industriji? Vladin plan nesumnjivo će obradovati mnoge graditelje, ali i neke kupce stana koji su već umorni od čekanja da padnu cijene.

- Na tržište bi se mogla unijeti određena dinamičnost - kaže jedan analitičar iz financijskog sektora. Međutim, akcija ima i mnoge slabosti.

Prije svega, neće riješiti suštinski problem: održavanje visokih cijena stanova u uvjetima kada vlada veliki nesklad između ponude i potražnje. S početkom recesije drastično je pala prodaja stanova, pa se procjenjuje da je samo na zagrebačkom tržištu više od 10.000 neprodanih stanova. Istodobno, cijene su samo neznatno pale. Graditelji i vlasnici nekretnina ustrajni su u održavanju visokih cijena.

Nervnoteža na tržištu

- Subvencioniranjem kupnje prvog stana Vlada neizravno pomaže graditeljima da i dalje drže visoke cijene. Tako na neki način porezni obveznici financiraju održavanje prethodno stvorenog balona na tržištu nekretnina - upozorava jedan ekonomist.

Postoji mogućnost da će Vladine mjere tek odgoditi neminovno: jači pad cijena stanova. Za građevinare je to vjerojatno najbolnije rješenje, ali analitičari smatraju da je jedino na taj način moguće u konačnici ispraviti postojeću neravnotežu između ponude i potražnje.





Neopravdano skupi stanovi

Cijene stanova u Zagrebu u prosjeku su pale samo oko četiri posto. Istovremeno, rate stambenih kredita porasle su i do 15 posto. Uzimajući u obzir i strah zbog neizvjesnosti, uvođenje kriznog poreza i povećanja stope PDV-a te otežanu dostupnost kredita, značajniju promjenu na tržištu mogao bi donijeti jedino osjetniji pad cijena.

Dok građevinari i vlasnici nekretnina uporno drže cijene, opravdavajući se visokim ulaznim troškovima, agenti za nekretnine već mjesecima ističu da je stanje neodrživo i da će vlasnici stanova, prije ili poslije, morati popustiti. Analitičari Erste banke i HPB-Nekretnina nedavno su također ukazali na to da će nerealno visoke cijene stanova u ovoj godini neminovno padati.

Pojedini analitičari smatraju da problem podgrijavaju i bankari kroz stalno reprogramiranje loših kredita građevinarima. Kada bi to prestali raditi, neizbježno bi ih natjerali na rasprodaju stanova. S Vladinim mjerama cijene će još teže padati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:04