BEROŠ UPOZORAVA

‘Boosterom je cijepljeno samo 16,2 posto odraslih, a to nije dovoljno za obuzdavanje omikrona‘

‘U Hrvatskoj je detektiran i prvi slučaj zaraze fluronom, istovremene zaraze gripom i covidom, može se očekivati da će toga biti još‘

Vili Beroš, ministar zdravlja i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar zdravstva, Vili Beroš, i ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, na sjednici Vlade komentirali su epidemiološku situaciju u zemlji.

“Danas imamo 8.587 novih slučajeva, to je na tjednoj razini porast od 50%. To je ujedno i najveći broj novih slučajeva u epidemiji. Udio zaraženih je veći od 45%. Najveći rast imaju dalmatinske županije i Vukovarsko-srijemska županija”, rekao je Beroš.

“Rast hospitaliziranih imamo u KBC-u Split te dubrovačkoj, pulskoj i šibenskoj bolnici, dok ostale bolnice bilježe istu razinu hospitalizacija u odnosu na prije tjedan dana. S obzirom na nove brojke, podiže se spremnost na najveću razinu. Treba naglasiti da većina bolnica u kratkom roku može povećati covid-kapacitete. Ako bi se to dogodilo, to bi značilo reduciranje druge zdravstvene zaštite”, rekao je Beroš.

“Boosterom je cijepljeno samo 16,2 posto odraslih osoba, što nije dovoljno za adekvatni odgovor na moguću ugrozom omikron varijantom”, rekao je Beroš.

“Zbog sve većeg broja novozaraženih zbog omikrona i blagdanskih okupljanja, može doći do povećanog pritiska na zdravstveni sustav. Izbjegavajte nepotrebne kontakte, nastavite se pridržavati svih osnovnih mjera, i distance i maski i izbjegavanja okupljanja u zatvorenom i prozračivanja. Sve navedeno, uz cijepljenje, čini razliku koja nas može dovesti do izlaska iz epidemije”, rekao je Beroš.

“Prekjučer je u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj zaraze fluronom, istovremene zaraze gripom i koronavirusom, može se očekivati da će toga biti još. Pozivam građane da više ne odgađaju odluku o cijepljenju, naročito apeliram na starije sugrađane”, rekao je Beroš.

Nakon njega govorio je ministar Božinović. “Današnji brojevi ukazuju na vjerojatnost da se omikron značajnije počeo širiti u Hrvatskoj. Čini se da zasad kliničke slike nisu toliko teške kao kod delte, ali to još uvijek treba pratiti, čeka se čvršća znanstvena potvrda. S obzirom na mogućnost da se zdravstvo nađe pred novim izazovom, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera”, rekao je Božinović.

“Sve ovo ne umanjuje važnost primjene već postojećih mjera. Virus se širi zrakom, nužne su maske u zatvorenom, nužno je i hitno cijepljenje, posebno za necijepljenje, ali i booster nakon dvije doze. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije jedini način za sprečavanje zaraze omikronom, nije zamjena za maske, distancu i prozračivanje”, rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 18:13