SVEUČILIŠNO PRIZNANJE

Boras: To što smo nagradili studente docentice Milanović nije povezano s politikom

 
Damir Boras
 Ronald Goršić / CROPIX

Sanja Musić Milanović, supruga predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića i docentica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, našla se indirektno na udaru vlastitog fakulteta zbog nedavne dodjele rektorovih nagrada. Kako je otkrio portal srednja.hr, Musić Milanović mentorirala je studentski rad koji je dobio Rektorovu nagradu za individualni znanstveni rad unatoč negativnom mišljenju Povjerenstva za znanstveni rad studenata Medicinskog fakulteta, koje je spomenuti rad ocijenilo nedovoljno dobrim za takvo priznanje.

Riječ je o radu “Povezanost slave i očekivanog trajanja života”, koji su izradili studenti medicine Matija Mateljak i Goran Međimurec, čije se ime nalazi na nedavno objavljenom popisu dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2018./2019.

Nedovoljno dobar

Inače je procedura kod ovakvih dodjela da kandidate predloži matični fakultet, odnosno nadležno tijelo unutar fakulteta koje se bavi prijedlozima za Rektorovu nagradu, no ovdje to nije bio slučaj.

Kako piše srednja.hr, rad koji je mentorirala Musić Milanović u zadanom je roku prijavljen Povjerenstvu na Medicini, no već u prvom krugu odlučivanja odbačen je kao nedovoljno dobar, zbog čega ga se odmah u startu isključilo iz konkurencije za dodjelu nagrade. Štoviše, nije čak ni predložen za Dekanovu nagradu.

Ipak, nekoliko tjedana kasnije spomenuti se rad našao na listi dobitnika, što je navelo dekana Medicinskog fakulteta Marijana Klaricu da se obrati rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu. Srednja.hr navodi da je Klarica zatražio da se sporni rad izbriše s liste dobitnika, no rektor mu je u službenom dopisu odgovorio da je nagrada, zapravo, dodijeljena u interdisciplinarnom području, a ne u biomedicinskom te da je riječ o “administrativnoj grešci” zbog koje je došlo do zamjene kategorija. No rad je ostao na listi dobitnika.

Pokušali smo jučer doći do svih aktera ove priče ne bismo li provjerili pozadinu ove priče. Dr. Musić Milanović nije nam odgovorila na mail, poruke ni pozive, dok smo se spomenutim studentima obratili preko društvenih mreža, no nismo dobili njihov odgovor do zaključenja ovog broja.

Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu u više su nam navrata rekli da je dekan Klarica na sastanku te da će nam se javiti, ali nismo dobili povratni poziv. Jedini se o slučaju očitovao rektor Boras, koji je žustro odgovorio da je riječ kriminalnom činu.

- Sve su informacije koje se tiču dodjele Rektorove nagrade povjerljive i osoba koja je iznijela te podatke počinila je kriminalni čin, zbog čega neću komentirati navode iznesene u tom tekstu - naveo je Boras te dodao da je autor teksta “neosnovano povezao cijeli slučaj s politikom i doveo u neugodnu situaciju studente koji su tu nagradu zaslužili”.

Ujedno, istaknuo je da dobitnike Rektorove nagrade odabire Povjerenstvo Sveučilišta i potvrđuje rektor, dok fakulteti mogu dati svoje prijedloge, no njihova mišljenja nisu obavezujuća.

Sporne situacije

Osim transparentnosti dodjele nagrada, Srednja.hr propituje još dva aspekta sporne odluke. Prvi je sama kategorizacija nagrade jer nije jasno što je točno u radu interdisciplinarno, odnosno što ne spada u sferu biomedicinskog znanstvenog područja.

Kako stoji na drugoj stranici rada, on je izrađen na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i jedina je mentorica rada Sanja Musić Milanović, docentica na Medicini i specijalistkinja epidemiologije, dok su autori studenti medicine. Drugim riječima, sve ove informacije odaju dojam da je u pitanju rad iz područja medicine. Čak i mentorica Musić Milanović u svojem obrazloženju prijedloga rada za nagradu ne spominje interdisciplinarnu narav rada, kao ni njegov značaj za discipline izvan medicine.

Sljedeća sporna situacija tiče se procedure izbora radova za Rektorovu nagradu u interdisciplinarnom području.

Povjerenstva fakulteta i studija, kako navodi srednja.hr, sastavljaju prve liste prijedloga, koje potom izglasava stručno vijeće te obrazovne ustanove, a onda se popis radova kao prijedlog šalje Povjerenstvu Sveučilišta, nakon čega dolazi do dodjele.

S obzirom na to da je Povjerenstvo Medicinskog fakulteta dalo negativno mišljenje, ostaje pitanje koje je tijelo dalo zeleno svjetlo za kandidaturu jer za kategoriju u kojoj je sporni rad dobio nagradu vrijedi isključivo spomenuta procedura, odnosno treba ga prvo odobriti povjerenstva fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:20