RAZLIKA U REZULTATU

Borba anketama u Puli: Istraživanje Možemo! protiv gradnje Hotela Valkane, a ono vlasnika - za gradnju!

Pulska platforma Možemo je objavila anketu oko gradnje hotela Valkane u Puli, pa je isto napravio i tvrtka Hotel Valkane.


Nepoznati počinitelj izrezao je mega plakat za hotel Valkane kojim su investitori pokušali objasniti građanima o kakvoj se građevini radi, kako ce biti smješten te koliko će mjesta zauzeti u starom kamenolomu.

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je prije mjesec dana pulska platforma Možemo objavila anketu oko gradnje hotela Valkane u Puli, koju je za njih izradila agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Ipsos, isto je napravila i tvrtka Hotel Valkane. I dok je anketa koju je naručio Možemo govorila da je 73 posto Puležani protiv gradnje hotela te tvrtke, za što se sada prikupljaju potpisi radi raspisivanja referenduma, anketa koju je naručio investitor kaže da Puležani podržavaju gradnju.

image

Rezultati ankete.

Ipsos/Ipsos

- Nakon što su građani imali priliku upoznati se sa stvarnim namjerama o gradnji hotela u bivšem kamenolomu na Valkanama, kao i njegovim izgledom, rezultati ankete koju je napravila agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja IPSOS pokazali su da, nakon što su čuli sve relevantne informacije, većina Puležana, njih 58,3% podržava izgradnju hotela, dok je njih 34.4% protiv, a bez odgovara je 7.3% građana.Zanimljivo je za istaknuti kako 56,6% građana smatra da je zahtijevanje referenduma o izgradnji hotela na Valkanama politička igra i skupljanje političkih poena, svega 30,9% njih vjeruje kako se radi o stvarnoj brizi za građane, dok 12,5% ne zna, objavila je tvrtka rezultate ankete. Vele i da je neophodna informiranost donositelja odluke.

image

Rezultati ankete.

Ipsos/Ipsos

- Mi se zaista trudimo javno komunicirati svaki naš korak. Vjerovali smo da će, nakon što se upoznaju s projektom, veći broj građana imati pozitivno mišljenje o projektu što se sada pokazalo točnim. Neovisno o tome što radimo isključivo po zakonima i važećim planovima, stalo nam je da građani razumiju sve segmente projekta. Nažalost, postali smo predmet političkih bitaka u kojima ne želimo sudjelovati. Protivnici hotela radili su istraživanje prije nego je projekt predstavljen javnosti i u vrijeme negativne kampanje koju su obilježile neistine i zastrašivanje građana, a to nema veze s demokratskim odlučivanjem koje se bazira na istinitim informacijama. Nažalost, i ovih dana nastavljaju s jednakom retorikom te ćemo biti prisiljeni potražiti i pravnu zaštitu od takvih neistina, no drago nam je da sve više građana podržava projekt koji će nikad saniranoj rupi kamenoloma i narušenoj vizuri donijeti predivan hotel, uređenu park šumu i javni park te 250 cjelogodišnjih radnih mjesta, kazali su iz tvrtke Hotel Valkane.

image

Rezultati ankete.

Ipsos/Ipsos

Isto istraživanje pokazalo je, navode, kako 11,7% građana do sada nije čulo za ovaj projekt, a od onih koji jesu, njih 37.3% zna dosta o tome, 38,3% ne zna dovoljno, dok ih je 12,7% za projekt čulo, ali ne znaju ništa o njemu.

image

Rezultati ankete.

Ipsos/Ipsos

- Kada govorimo o trenutnom stanju na području bivšeg kamenoloma na Valkanama, 19,9% građana smatra da je stanje na toj lokaciji dobro i da ništa ne treba mijenjati, dok se 47,9% njih ne slaže i smatra kako je ta lokacija nesigurna i ružna te je potrebna hitna sanacija i prenamjena. Njih 24,1% ne znaju i nisu dugo bili tamo, 3% građana ne znaju gdje je to, a 5,1% ne zna. Da su Puli potrebni hoteli s pet zvjezdica, kao što su oni izgrađeni u Rovinju, slaže se gotovo dvije trećine ispitanika, od čega 30,9% to smatra jako bitnim, a 30,4% smatra da su potrebni, ali ne jako bitno. Njih 24,7% smatra da se takvi hoteli u Puli ne trebaju graditi, ali im ne bi ni smetali, dok bi svega 12% građana izgradnja takvog sadržaja smetala, a 2% njih je bez odgovora, pokazali su rezultati ovog istraživanja.

- Nastavljamo i dalje s informiranjem građana o svim detaljima i aktivnostima te o svakoj fazi projekta u narednim mjesecima, od pripremnih radova, dozvola te konačno gradnje i otvaranja hotela, zaključili su iz tvrtke Hotel Valkane.

image

Rezultati ankete.

Ipsos/Ipsos

Ispitivanje stavova građana za tvrtku Hotel Valkane provela je agencija IPSOS od 23. do 27. svibnja 2022. godine, na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 20:42