JUTRO POSLIJE

BORBA JE TRAJALA CIJELU NOĆ Vatrogasci su još na požarištu na Jakuševcu, nesnosan smrad i dalje se širi po cijelom Novom Zagrebu

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Jutro nakon požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu u Zagrebu na terenu su deseci vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koji im pomažu.

Otvorene vatre više nema, no u tijeku je, kako su vatrogasci rekli za N1, dogašivanje i raskopavanje terena. Potrebno je raskopati požarište i dogasiti ga do kraja.

Stanovnici svih kvartova u Novom Zagrebu, a i šire, javljaju kako je iza njih besana noć zbog smrada koji se proširio s požarišta. Zabrinuti su jer ne znaju je li opasan zrak koji udišu. Mnogi se žale kako ih je nesnosan smrad probudio usred noći.

Prema informacijama od srijede navečer, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su podatke s mjernih stanica i prema podacima, nakon požara na Jakuševcu, nema onečišćenja zraka, priopćilo je u srijedu navečer Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP). Zavod će, kako navodi MUP, provesti i mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i naknadno u Utrinama. O tim rezultatima će obavijestiti i 112 Zagreb.

U noći na četvrtak, u 00:16 sati, primljena je informacija od UUHS-a da su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izvršili mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i u naselju Mičevec (vjetar je skrenuo dim te umjesto prema Utrinama krenuo prema naselju Mičevec). Prema preliminarnim rezultatima nisu pronađene štetne čestice u zraku. Pristupilo se prekopavanju požarišta strojevima.

Također, u noći na četvrtak na trenutke se pojavljivao otvoreni plamen, no isti se odmah i ugasio.

U gašenju požara sudjelovala su 152 vatrogasca s 51 vozilom iz zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe i brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Prema informacijama iz Hitne medicinske pomoći nema ozlijeđenih osoba.

Požar u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu izbio je u srijedu predvečer, Županijski centar 112 Zagreb primio je više dojava građana o požaru i o tome su odmah obaviješteni JVP Zagreb, OKC PU zagrebačke, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Inspekcija zaštite okoliša, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i djelatnici Elektre Zagreb.

Zagreb, 240719. 
Veliki pozar izbio je u popodnevnim satima u reciklaznom dvoristu na Jakusevcu,  gusti crni dim vidi se iz cijelog grada. 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Na 112 u četvrtak ujutro za N1 rekli su kako novih podataka o kvaliteti zraka nemaju, u Gradu se nitko ne javlja na telefon, na stranicama Grada također nema informacija za građane.

Gradonačelnik Milan Bandić u srijedu navečer obišao je požarište, što je objavio na Facebooku.

Požar je zahvatio sto metara četvornih odbačenog namještaja, visine i do desetak metara, pa su se vatrogasci i cijelu noć borili s vatrom iz koje suklja gusti dim vidljiv sa šireg gradskog područja.

Veći požar posljednji put na Jakuševcu dogodio se prije 17 godina kad je u kolovozu 2002. planulo u spalionici opasnog otpada PUTO - izgorio je tad veći dio skladišta i oko sto tona opasnog otpada.

Oglasio se Ured za upravljanje u hitnim situacijama: 'Nemojte se zadržavati u neposrednoj blizini požarišta'

U četvrtak ujutro službeno priopćenje poslao je i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

- Gašenje požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševac još uvijek je u tijeku. Kako bi se požar ugasio do kraja provodi se raskopavanje terena i dogašivanje. U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava te više od 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila.

Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja te Zagrebačke ceste. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u večernjim satima u srijedu odmah su izašli na mjesto događaja. Na dvjema je lokacijama uz samo požarište te u naselju Jakuševac provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize.

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati (od 24,00 do 6,00 sati) zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala.

U tijeku su daljnja mjerenja, a o rezultatima ćemo pravovremeno obavijestiti javnost. Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar jest izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:00