DRAMATIČNO STANJE

Borba s poplavama, najkritičnije je u Kostajnici: ‘Nema pumpi, nema ničega, voda već ulazi‘

Od pola 8 molim i tražim tri vreće da ih stavimo pred vrata kako nam ne bi ušla voda u kuću, ogorčena je Amela Potlaček

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

 Snimio čitatelj

Zbog obilnih padalina, velike količine oborinskih voda te rasta vodostaja rijeka poplavljene su brojne prometnice na širem području Karlovca.

Zasad nema informacija da se voda probila u neke od stambenih ili poslovnih objekata. Slična situacija je i na području Gospića, gdje su intervenirali HGSS-ovci, dok je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici gdje je oko podneva voda došla na pragove najizloženijih kuća. Vodostaj Une je na 469 centimetara, u zadnjih sat vremena narastao je za jedan centimetar i u statusu je izvanrednog stanja.

Javila nam se ogorčena čitateljica Amela Potlaček, Zagrepčanka koja se trenutno nalazi kod majke u središtu Hrvatske Kostajnice, u Ulici Nina Marakovića. Ulica je poplavljena, voda nadire u njihovu kuću, koja je prva na udaru visokog vodostaja. Ogorčena je na organizaciju obrane od poplave.

- Na sva zvona objavljuju kako izaze na teren i pomažu ljudima, rade se nasipi, a od pola 8 molim i tražim tri vreće da ih stavimo pred vrata kako nam ne bi ušla voda u kuću. Apsolutno nikoga nema, nema pumpi, nema ničega. Oni valjda čekaju da netko nešto pošalje iz Zagreba. Stave objavu na Facebook i nestanu. Ništa novo, tako nam je svake godine - kaže gospođa Potlaček.

image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj
image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj

Uskoro su joj se na vratima pojavili vatrogasci te je dobila nekoliko vreća.

- Sad je već, nažalost, kasno, voda ulazi - javila nam je.

DVD Hrvatska Kostajnica objavio je na Facebooku priopćenje Stožera civilne zaštite u kojemu mole građane da slijede upute: ostanite pribrani i ne širite paniku, opskrbite se pitkom vodom, jer ona iz slavina nije za piće, te namirnicama i lijekovima za nekoliko dana, napunite mobitele i pripremite ručne lampe, toplu odjeću, čizme i kabanice, podignite namještaj i električne aparet na visoko, pratite vodostaje i slijedite upute žurnih službi.

Nešto prije 13 sati iz MORH-a su javili da na teren šalju vojsku, koja bi trebala pomagati u obrani od poplava.

- Ukupno 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagat će u obrani od poplava, dok će se 250 hrvatskih vojnika nalaziti u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj vojarni. Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH, s ukupno 50 pripadnika, angažirane su u nedjelju, 11. prosinca, u obrani od poplava ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvandredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice - kažu u MORH-u.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem. Riječ je o pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalazit će se u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji.

image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj
image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj

- Borimo se jako. Na terenu je 250 stručnih ljudi, imamo 125 vatrogasaca, 50 vojnika, ostalo su ljudi iz Hrvatskih voda i volonteri. Nemamo jednu kritičnu točku, cijeli grad nam je kritična točka. Imamo oko 15 poplavljenih objekata u ovom trenutku - rekao nam je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan u nedjelju oko 13.30 sati.

Odgovorio je i na optužbe Amele Potlaček vezano za stanje u Marakovićevoj ulici.

- Naši vatrogasci rade dobrovoljno i bez ikakve naknade u svoje slobodne vrijeme. Nitko tu nije plaćen da ga se može prozivati valja li mu posao ili ne - rekao je gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje trebamo li onda pustiti da voda poplavljuje objekte, odgovorio je kako se pomaže svima.

- I moja kuća je poplavljena, a ja sam na terenu. Što ćete kad voda dolazi s brda, iz kanalizacije i iz Une - zaključio je.

Također, u vojarni u Karlovcu u stanju pripravnosti nalazi se 20 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s jednim utovarivačem, dva samoistovarivača, dva čamca i jednom kombinirkom.

image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix

S vodostajem od 798 centimetara u podne i rastom od oko 2 centimetra po satu u Karlovcu su na snazi izvanredne mjere, no kako je vodostaj počeo padati u gornjem toku, ne očekuje se značajan porast. Uzvodno u Brodarcima vrhunac je bio u 10 sati na 448 centimetara i od tad minimalno pada. Korana je također u statusu izvanrednih mjera i na 770 centimetara te u zadnja tri sata raste po 3 cm.

- Uslijed obilne kiše tijekom vikenda došlo je do porasta vodostaja Kupe i Korane. U petak su dežurne službe napravile provjeru terena te su sve operativne snage obilazile i dežurale na terenu cijelu noć, kad je vodostaj naglo počeo rasti. U nedjelju ujutro održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, a Stožer je obišao teren i pogođene lokacije. Hrvatske vode podnijele su izvještaj o stanju na terenu i poduzetim mjerima - javili su iz Stožera civilne zaštite.

image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj
image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj

Navode da je "Stožer CZ grada Karlovca u kontaktu sa svim povjerenicima civilne zaštite koji su ujedno i predsjednici mjesnih odbora", kao i da je na terenu dovoljna količina vreća te će se dodatno dostavljati prema potrebi.

image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix

Zbog izlijevanja rijeka iz korita zatvorene su sljedeće ceste: NC Selce, NC Gradac-Kobilic (vise lokacija izljevanja), NC Karasi, NC Brođani (uz Kupu), NC Brođani (glavna cesta), NC Brezani (Spine), NC Brodarci (uz Kupu), NC Brodarci - Jelsa (glavna cesta), NC Mekusje - Kamensko, NC Cerovac (naselje Rilj) te Ulice Branka Čavlovića Čavleka. Stožer i operativne snage su u stanju pripravnosti.

{/embed_photo_jl}

image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix

Za sve informacije građani se mogu javiti Stožeru Civilne zaštite Grada Karlovca; email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i mob 099 5284 728.

U Brodarcima, karlovačkom prigradskom naselju koje je "plivalo" prije tri mjeseca, sad su zaštićeni čvrstim boks barijerima. One su spriječile prodor Kupe u mjesto, no kao umjetna brana spriječile su otjecanje oborinskih voda, pa su im one poplavile lokalnu prometnicu.

image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj
image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio čitatelj

Poplavljen i pleternički kraj, velike štete na ratarskim površinama

Prema prvim informacijama, najveće štete na ratarskim površinama uslijed subotnjih velikih padalina su u pleterničkom kraju, i to između Poloja i Bučja. Voda se izlila iz korita rijeke Orljave zbog čega je za sav promet zatvorena lokalna cesta između ta dva sela. Velike su štete i u Brodskom Drenovcu, posebice u voćnjacima. Sličnih primjera ima i u drugim mjestima na području Požeštine, piše portal Požega.eu.

Sve je to još jedan poziv nadležnima da se što prije pokrene projekt akumulacije u Kamenskoj čijom bi se izgradnjom spriječile takve i slične elementarne nepogode. Zasad se o tom projektu šuti, ili se javnost o tome ne informira.

image

Poplave u pleterničkom kraju

Požega.eu
image

Poplave u pleterničkom kraju

Požega.eu

Zbog obilnih oborina poplave i intervencije u više županija

U više hrvatskih županija zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeka Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje obrane od poplava, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tijekom noći i jutra uslijed brzog porasta vodostaja rijeke Une došlo je do izlijevanja vode na prometnice uz tu rijeku na više mjesta od Dvora do Hrvatske Kostajnice i nizvodno od tog grada, a izvanredno stanje uvedeno je i zbog povišenog vodostaja rijeke Sunje.

Najkritičnije je bilo na području Dvora i Sunje, gdje su upućene dodatne snage vatrogasca i čamci te su angažirani i pripadnici HGSS-a, kao i u Hrvatskoj Kostajnici zbog izlijevanja vode na prometnice, plavljenja dvorišta i objekata.

Mjere obrane od poplava na snazi su i zbog rijeke Kupe koja se izlila na na prometnice, zbog čega je na pojedinim dionicama zatvoren promet.

Raste i vodostaj rijeke Korane, ali nema ugroze za kuće i stanovništvo, dok se kod ŠRC Karlovac postavljaju vreće s pijeskom, priopćeno je iz Ravnateljstva.

Posebno mjere bile su i na dionicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok, te u Požeško-slavonskoj županiji, zbog povišenog vodostaja Pakre i Orljave, no sada su njihovi vodostaji u opadanju.

Intervencije vatrogasaca i mjerodavnih službi zbog ispumpavanja vode iz podruma, dvorišta, garaža, začepljenih kanala, postavljanja vreća s pijeskom, klizišta zemljišta, srušenih stabala bilo je i u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj županiji, Brodsko-posavskaoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:07