PROBLEMI U STRANCI

BORBA ZA OPSTANAK ŠEFA HSS-a HRGA Bunu među članstvom smiruje pozivanjem na aneks ugovora s HDZ-om

Vrh HSS-a smiruje pobunjene članove pozivanjem na aneks ugovora s HDZ-om
 Goran Mehkek/CROPIX

Hoće li HSS imati više zastupnika u Saboru ili će ostati samo na jednom, onom predsjednika Branka Hrga?

To pitanje i dalje muči brojno članstvo ove stranke koja je u Domoljubnoj koaliciji prošla najlošije pri dijeljenju mandata. Naime, prije izbora čelnici ostalih stranaka su s HDZ-om dogovorili cijenu sudjelovanja u koaliciji pa je tako HSP AS dobio dobra mjesta na listama za tri mandata, HSLS dva, BUZ, Hrast i HKD po jedan.

HSS je osvojio samo jedan mandat, a predsjednik Hrg sada se poziva na aneks sporazuma o strateškom partnerstvu s HDZ-om u kojem se navodi da će se “na temelju rezultata postignutih preferencijalnim glasovanjem definirati broj HSS-ovih zastupnika u Saboru”.

Sporni postotak

Taj postotak preferencijalnih glasova, piše u aneksu, utvrdit će se na temelju međusobnog omjera glasova na listama računajući sve preferencijalne glasove. Kako je HSS dobio 36.580 glasova, predsjednik Hrg je izračunao da im za tih 6,58 posto ukupnih glasova koalicije pripada 3,8 posto mandata. Tri ili četiri, ovisno o dogovoru.

- Ovih dana imamo dodatne razgovore s HDZ-om u kojima ćemo tražiti da se naš dogovor ispoštuje, dakle ono što smo potpisali u aneksu da se pretvori u konkretne mandate - rekao nam je Hrg. On tvrdi kako potpisani sporazum vrijedi za obje situacije u kojima su se partneri mogli naći nakon izbora, a to je vlast ili opozicija.

Što o tom sporazumu kažu u HDZ-u? Jučer nismo dobili odgovor, nego samo poruku u stilu “bumo vidli”.

“Sljedećeg tjedna bit će obavljeni razgovori s našim partnerima iz HSS-a”.

Priželjkivano rješenje

Naravno, u ovako neizvjesnoj situaciji oko sastavljanja vlade u HDZ-u još kalkuliraju sa svim opcijama. Najlakša bi bila kada bi HDZ postao mandatar i tako se otvorila mjesta u Saboru za HSS-ovce, a najizvjesnija je da će otpasti i neki župani koji ne mogu biti i u Saboru.

No sve te mogućnosti dio HSS-ovih načelnika i gradonačelnika koji su se u ponedjeljak sastali u Hagnju vidi kao skupljanje mrvica s koalicijskog stola.

Nezadovoljni mandatima koje im je ispregovaralo stranačko vodstvo pitaju se i kakva je korist od mandata koji bi im bili nadnadno dodijeljeni. Osim što bi bili dokaz srozanog ugleda stranke, ti mandati, drže pobunjeni načelnici, ne bi nosili nikakvu financijsku dobit za stranku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:42