problem smeća

Boris Miletić: ‘SDP opet iznosi posve netočne informacije o ŽCGO Kaštjun‘

Podsjeća kako je Kaštijun građen sukladno Nacionalnoj strategiji zbrinjavanja otpada, a investitor je bio Fond za zaštitu okoliša
Boris Miletić
 Mirko Ferlin/Cropix

Istarski župan Boris Miletić rekao je u subotu da je umaški gradonačelnik I predsjednik istarskog SDP-a Bassanese ponovno iznio netočne informacije o ŽCGO Kaštjun, naglasivši kako su se ključne odluke o Kaštijunu donosile u suradnji s SDP-om s kojim je IDS tada bio u koaliciji.

Priopćenjem je župan Boris Miletić reagirao na, kako je naveo, “niz netočnih informacija koje je o Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun na konferenciji za novinare u četvrtak, po već ustaljenoj praksi SDP-a, iznio umaški gradonačelnik I predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese".

„Podsjećam Bassanesea da su se sve ključne odluke o Kaštijunu donosile u suradnji s SDP-om s kojim je IDS tada bio u koaliciji. Štoviše, kao tadašnji zamjenik župana, SDP-ovac Vedran Grubišić bio je dugo uključen u sam projekt, a današnji predsjednik SDP-a, gospodin Peđa Grbin bio je član NO-a Kaštijun", naglasio je Miletić.

Dodao je da bi stoga Bassanese trebao prvo porazgovarati s ljudima unutar svoje stranke.

Tvrdi i da je Bassanese od prvog dana bojkotirao taj projekt i posljednji potpisao ugovor o sufinanciranju, iako je Grad Umag bio potpisnik Sporazuma o sufinanciranju te je uredno s novcem iz istog EU projekta izgradio pretovarnu stanicu.

"Bassanese je jedini od 41 istarskog gradonačelnika i načelnika koji nije prihvatio sufinanciranje izgradnje nove Opće bolnice u Puli i to bez da ponudi Sporazum na uvid i glasanje Gradskom vijeću Grada Umaga. Toliko o interesu za zdravlje i dobrobit stanovnika Istre “, naveo je u kaže u reagiranju istarski župan Miletić.

Podsjeća kako je Kaštijun građen sukladno Nacionalnoj strategiji zbrinjavanja otpada, a investitor je bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sredstva su najvećim dijelom bila europska bespovratna sredstva (25 milijuna eura), a preostali dio sufinanciraju Fond i Istarska županija .

“Kredit koji se spominje u nastupu Bassanesea, kredit je Europske investicijske banke (EIB) čiji je nositelj Ministarstvo financija RH. Iako mi, kao lokalna samouprava, na taj kredit ne možemo utjecati jer je on potpuno u ingerenciji države, mi smo Ministarstvo obavijestili o potrebi reprogramiranja kredita, kao što smo to i učinili sa svim županijskim kreditima, poput onog za projekt izgradnje nove Medicinske škole u Puli za koji je u tijeku proces reprogramiranja kredita, čijim će se okončanjem ukupno uštedjeti 2,5 milijuna kuna na otplati kamate.”, ustvrdio je Miletić.

Istarski župan kaže i kako je ŽCGO Kaštijun 90 posto zgotovljen projekt, a većina preostalih aktivnosti treba se odraditi izvan samog Centra, odnosno u gradovima i općinama i tu ključnu ulogu imaju gradska komunalna poduzeća.

No, kako smatra, neki se gradovi ponašaju neodgovorno.

“Konkretno, fotografija s kojom raspolažemo pokazuje da je 31. srpnja 2021. na Kaštijun istovaren proizvodni otpad s područja grada Umaga kojem nije mjesto na Kaštijunu i koji nikako ne bi trebao biti u komunalnom otpadu. Dakle, komunalno poduzeće 6. maj - Umag, čiji je većinski vlasnik Grad Umag na čelu s gradonačelnikom Bassaneseom, nelegalno dovozi tu vrstu otpada na Kaštijun, pri čemu krši zakon i otežava rad postrojenja.”, tvrdi istarski župan.

Dodaje kako su u pravi i Nadzornom odboru društva Kaštijun 'uvijek sjedili najkompetentniji ljudi, stručni i upoznati sa svim segmentima procesa (pravnim, ekonomskim, tehnološkim)'. Ocjenjuje da se najavljenom smjenom Kaštijunu pristupa 'isključivo politikantski'.

Miletić kaže da je 'Vesna Dukić u ovom trenutku sigurno najkompetentnija osoba u Hrvatskoj kad su u pitanju Centri za gospodarenje otpadom'.

"Njezina najavljena smjena će značajno unazaditi i usporiti okončanje ovog zahtjevnog projekta. Novi direktor Kaštijuna, kojeg dovodi nova gradska vlast u Puli, Fabio Giacometti dolazi iz ŽCGO Marišćina, iz Primorsko-goranske županije, Centra za gospodarenje otpadom koji koristi jednaku tehnologiju kao i Kaštijun, ali koji se suočava s daleko većim problemima u radu nego Kaštijun", kaže župan Miletić.

U reagiranju istarski župan zaključuje da je za Basanessea pitanje Kaštijuna pitanje dnevne politike i sebičnih stranačkih prepucavanja, a ne strateško pitanje zaštite okoliša i zdravlja stanovnika Istarske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:46