ORIGINALNI POPIS

Boris Milošević: Pronađen je popis djece koje je spasila Dijana Budisavljević

Marijan Pavliček (HS) upitao je je li program cjelodnevne osnovne škole doživio debakl prije nego je počeo

Boris Milošević

 Goran Mehkek/Cropix

Zastupnik Josip Đakić (HDZ) podsjetio je u četvrtak da se 1. svibnja obilježava 28. godišnjica vojno-redarstvene operacije (VRO) Bljesak koja je otvorila put operaciji Oluja i oslobađanju dijelova Hrvatske okupiranih u srpskoj agresiji.

Operacija Bljesak započela je po zapovijedi predsjednika dr. Franje Tuđmana, trajala je 32 sata i u njoj su hrvatske snage od 7200 pripadnika oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija, rekao je Đakić u saborskom govoru na slobodnu temu.

U VRO Bljesak poginuo je 51 hrvatski branitelj i policajac, a više od 160 ih je ranjeno, nakon gotovo četiri godine oslobođeni su Okučani, sjedište srpske pobune, podsjetio je.

Ako samo uspjeli tada, ne postoji ni jedan razlog da ne uspijemo i danas, rekao je Đakić.

Katarina Peović (RF) građanima je čestitala 1. svibnja, Međunarodni praznik rada i pozvala ih na prosvjed koji će se, kaže, "održati borbeno, a ne tako da jedemo grah u Maksimiru".

Pavliček (HS): Politički pritisci na škole

U 11 sati krećemo ispred Paromlina idemo na Markov trg, pozivam sve radnike i radnice da nam se pridruže, jer samo ujedinjeni i solidarni radnici mogu napraviti ovaj svijet boljim i pravednijim, poručila je zastupnica.

Marijan Pavliček (HS) upitao je je li program cjelodnevne osnovne škole doživio debakl prije nego je počeo, ustvrdivši da se zadnjih nekoliko dana "vrše politički pritisci“ na sve škole koje ne žele sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole.

To, precizirao je, čine županijski pročelnici, zatim "komesari" iz Ministarstva obrazovanja koji obilaze teren i nastoje razuvjeriti nastavnike da trebaju prihvatiti prijedlog Ministarstva. U tim razgovorima, učiteljima, među ostalim, govore da je to bitno jer samo u tom obliku neće doći do otkaza u osnovnom školstvu, tvrdi zastupnik.

Milošević: Muzej iz Beograda u posjedu originalnog opisa Dijane Budisavljević

Boris Milošević (SDSS) čestitao je Muzeju žrtava genocida u Beogradu koji je, kaže, došao u posjed originalnog popisa hrvatske humanitarke austrijskog podrijetla Dijane Budisavljević o djeci koju je za 2. svjetskog rata spašavala iz logora.

Čestitam Muzeju na tom velikom otkriću, jer će brojne obitelji saznati gdje su djeca završila, a tadašnja djeca i njihovi potomci saznat će istinu o svojim roditeljima i precima i podrijetlu, rekao je.

Milošević je naveo kako je Budisavljević vodila preciznu evidenciju o djeci koju je spašavala, te kako joj je evidencija oduzeta 1945., odmah nakon oslobođenja.

Evidencija je sadržavala kartoteku s podacima o oko 12 tisuća djece, ta je smatrana izgubljenom, sve do prije neki dan, rekao je zastupnik.

"Otkriće popisa koji sadrži abecedne podatke o oko 5800 djece, uz evidenciju obitelji koje su ih usvajale, je nevjerojatno velika stvar", naglasio je.

Popis djece nastao je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Zagrebu u okviru akcije Dijane Budisavljević i prije nekoliko dana prvi je put predstavljen javnosti, a u budućnosti bi trebao biti i digitalno dostupan svima, kazao je Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:18