PROSLAVA DANA POBJEDE

Boris Šprem u Topuskom: Hrvatska je putovnicu za EU ovjerila prije 68 godina na 3. zasjedanju ZAVNOH-a

"Bez ZAVNOH-a Dalmatinci danas bili Talijani, Međimurci Madžari, a Hrvatska bi bila denacionalizirana"
 Robert Fajt / CROPIX

SISAK - "Hrvatska je ovjerila putovnicu za Europsku uniju prije 68. godina, u Topuskom, na trećem zasjedanju ZAVNOH-a, kada su udareni temelji federalne države Hrvatske, kada je 105 hrvatskih domoljuba i antifašista Hrvatsku priključilo pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji. Taj dan, 9. svibnja 1944. godine jako je važan za Hrvatsku, kao što je važan isti dan, godinu dana kasnije, dan pobjede nad fašizmom. Dan Europe, 9. svibnja, praznik je koji Hrvatska mora obilježavati i slaviti kao svoj važni dan", rekao je ovo Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora u srijedu u Topuskom, na obilježavanju 68. obljetnice povijesnog 3. zasijedanja ZAVNOH-a u tome gradiću.

"Vratimo dignitet datumu 3. zasijedanja ZAVNOH-a, datumu pobjede nad fašizmom, vratimo dignitet danu oslobođenja Zagreba, koji je dan ranije - 8. svibnja," poručio je Šprem.

Ujedno je obećavao da će Sabor poduprijeti i financirati izgradnju, zapravo rekonstrukciju zgrade ZAVNOH-a u Topuskom, koja je srušena u Domovinskom ratu.

Obraćajući se sudionicima svečane akademije u sportskoj dvorani Lječilišta Topusko, Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, istaknuo je kako su građani Hrvatrske prije 68 godina pokazali da je Hrvatska dio Europe, iako ima i danas nekih pojedinaca i marginalnih skupina koji žele Hrvatsku svrstati na tamnu stranu prošlosti.

Prije svečane akademije, koja je završila izvođenjem Beethovenove «Ode radosti" i partizanske koračnice «Nabrusimo kose", predsjednik Sabora, te izaslanici Vlade, predsjednika države, SAB-a, položili su vijence pred spomenik borcu NOB-a, rad kipara Dušana Džamonje u središnjem gradskom parku.

Među brojnim pažnju su izazivali Josip Boljokovac i Josip Manolić. Boljkovac je glasno negodovao zbog pokušaja, kako je on rekao, grupice probisvjeta i maginalaca, da se Josipu Brozu Titu uzme trg u Zagrebu.

"Zar oni ne znaju da bez Tita ne bi bilo današnje Hrvatske", isticao je Boljkovac.

Josip Manolić u razgovoru s novinarima istaknuo je kako se povijest ne može mijenjati iako danas to mnogi pokušavaju. - Naša je povijest pobjednička i to trebamo stalno isticati. Poziciju ZAVNOH-a također moramo stalno braniti, jer oni koji je napadaju ne znaju da bi bez ZAVNOH-a Dalmatinci danas bili Talijani, Međimurci Madžari, te da bi Hrvatska bila denacionalizirana , rekao je Manolić.

Na svečanosti su posebno toplo bili pozdravljeni generalni pobjedničke Hrvatske vojske Petar Stipetić i Antun Tus, kao i partizanski zapovjednik Juraj Hrženjak, koji je bio na 3. zasjedanju ZAVNOH-a, ne kao delegat, nego kao vojnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:16