PORUKE SUSJEDA

Boris Tadić: Za Hrvatsku i Srbiju će biti loše ako Gotovina bude oslobođen

 AFP

BEOGRAD - Za Srbiju je važno da Hrvatska u Haag dostavi sve dokumente vezane uz optužbu protiv Ante Gotovine . U njegovu slučaju riječ je o teškim ratnim zločinim nad Srbima i bilo bi loše da Hrvatska ometa proces i otkrivanje pune istine time što se dokumenti ne dostavljaju sudu - rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić u intervjuu za beogradsko 'Vreme'.

Kao primjer lošeg iskustva sa Haaškim sudom naveo je slučaj Ramusha Haradinaja , bivšeg kosovskog premijera i jednog od vođa kosovske Oslobodilačke vojske, kojem se sudilo zbog ratnih zločina nad kosovskim Srbima, ali je na kraju oslobođen optužbi.

- Svjedoci su ubijani, a dokazi su netragom nestajali - rekao je Tadić i dodao kako bi za odnose Hrvatske i Srbije bilo jako loše da Gotovina bude oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Osim što je izrazio zabrinutost da će Hrvatska opstruirati suđenje Gotovini i da će mu time omogućiti oslobađajuću presudu, Tadić uzvratio i hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću .

- Novi predsjednik je lijepo naglasio kako je za njih jako važno da se Ratko Mladić nađe u Haagu. Ja bih dodao kako je to još važnije za Srbiju - rekao je Tadić koji nije došao na Josipovićevu inauguraciju čime je izbjegao prvi službeni susrtet.

- Idemo se na početku dogovoriti o tome što su standardi naših političkih odnosa, što su osnovna načela na kojima možemo graditi najbolje moguće prijateljske veze. Simpatično je kad se govori o ispruženoj ruci suradnje. Idemo vidjeti hoće li djela potvrditi te riječi - rekao je Tadić naglašavajući kako otprije poznaje Josipovića i da pomno prati njegove prve poteze.

- Naš susret treba biti ozbiljno pripremljen. Hrvatska očekuje neke stvari od Srbije, Srbija ima očekivanja od Hrvatske. Treba priznati obostrane interese, obostrana prava, vidjeti gdje su ti interesi zajednički i korak po korak poboljšavati naše međusobne odnose - rekao je Tadić i dodao kako su pitanja povratka izbjeglih Srba, povrat njihove imovine i poštivanje njihovih ljudskih i manjinskih prava važan pitanja kojima će se morati baviti čelnici obiju zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:36