POLOŽAJ OSUMNJIČENOG

Borisa Miloševića brane manjinci, on ne daje ostavku. Treba li biti u Vladi?

Koalicijski partneri kažu kako nije realno da čovjek pod istragom bude i dalje u Vladi te da će premijer biti pod sve većim pritiskom

Boris Milošević

 Damir Krajač/Cropix

Potpuno je nejasan položaj potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića koji je, kako je rekao njegov odvjetnik, dobio rješenje o istrazi, odnosno šestoosumnjičeni je u aferi "po babi i stričevima" zbog koje je u istražnom zatvoru završio razriješeni ministar graditeljstva Darko Horvat.

Milošević ne daje ostavku, ne istupa javno, a njegov šef stranke Milorad Pupovac brani ga u Saboru, dok u televizijskom intervjuu obavještava javnost da je stavio mandat na raspolaganje.

Uvjereni da je nevin

S druge strane, premijeru su otežali i zastupnici nacionalnih manjina koji su svi podržali Miloševića kao "časnog i moralnog čovjeka" s kojim imaju odličnu suradnju. Njih osam se sastalo u Klubu zastupnika manjina u Saboru prije koalicijskog sastanka u utorak, a na tom je sastanku bio i Milošević. Svi su uvjereni da je nevin i baš nitko ne smatra kako bi trebao dati ostavku jer je protiv njega pokrenuta istraga. To su otvoreno rekli i premijeru i svim koalicijskim partnerima.

- Postavilo se pitanje je li sama činjenica da je netko osumnjičen razlog za davanje ostavke ili treba pričekati podizanje optužnice. Ako dođe do podizanja optužnice, onda se nema što raspravljati. Očekuje se da nas i premijer brifira je li riječ samo o sumnjama ili postoji osnova za daljnji postupak - rekao je jedan od članova koalicije.

Svjestan je, kaže, da do podizanja optužnice mogu proći mjeseci i da Vladi neće biti jednostavno braniti osumnjičenog potpredsjednika, ali ni sam nije siguran treba li reagirati sada ili pričekati daljnji tijek istrage.

- Pitanje je i za Miloševića hoće li se on moći nositi s tim - kaže sugovornik.

Iz redova manjinaca ponavljaju kako je Milošević častan čovjek i kako su mu dali podršku, ali da u konačnici to ne znači previše jer je odluka isključivo na premijeru.

Drugi naši sugovornici iz redova koalicijskih partnera kažu kako sigurno nije realno da čovjek koji je pod istragom bude i dalje u Vladi te da će premijer zbog toga imati sve veći pritisak.

Kredibilitet

- Ključna je uloga i Pupovca. Evidentno je da Miloševića premijer neće smijeniti dok ne dobije signal od manjinaca, a oni su svi stali uz njega. Kada riješimo pitanje novog ministra, morat ćemo razgovarati i o Miloševiću i o Aladroviću - dodaju u koaliciji.

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, kaže kako oni neće podržavati Vladu ako se podigne optužnica protiv Miloševića, ili bilo kojeg drugog člana Vlade, a kada je riječ o statusu Miloševića u Vladi, kaže da je premijer taj koji će procijeniti kada i hoće li ga smijeniti.

- Čuli smo od njegova odvjetnika da ga se sumnjiči za poticanje na zloporabu položaja, za razliku od Horvata koji je osumnjičen za zloporabu i završio je u istražnom zatvoru te je jasno da ne može biti ministar. Poticanje na zloporabu je jako rastezljiv pojam, postoji sumnja na poticanje i tu nitko ne može tvrditi da je on kriv. Ali to sve nema nikakve veze s odlukama premijera jer je to pitanje kredibiliteta Vlade i njega. Premijer mora procijeniti kada će i kako reagirati, a pretpostavljam da to neće biti trenutak donošenja pravomoćne presude - smatra Čačić.

Dodaje kako i on misli sve što govore i manjinci te da su njegova iskustva s njim pozitivna.

- Ali, to nije argument. Premijer će procijeniti u kojem trenutku u toj vagi potrebe za očuvanjem kredibiliteta Vlade i njegova osobnog te činjenice da se razvija istraga i do koje razine, treba reagirati - zaključuje Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 16:50