POPIS BRANITELJA

Borovec: Istražujemo u Karlovcu jer je tamo nestao CD s registrom

 Željko Šop/Cropix

OPATIJA - Registar hrvatskih branitelja koji je protekloga tjedna postavljen na američki server i objavljen na internet stranici registarbranitelja.com procurio je iz Karlovaca, odnosno tamošnjeg područnoga ureda za obranu - izjavio je Krunoslav Borovec novinarima okupljenima na skupu policijskih šefova jugoistočne Europe.

Borovec je pojasnio kako je provedenim kriminalističkim istraživanjem i analizom sadržaja objavljenoga na internetu utvrđeno da se radi o popisu, odnosno registru hrvatskih branitelja koji potječe iz 2006. godine.

- Konkretno se radi o CD-ima koji su kao službeni dokumenti pod oznakom tajno, distribuirani u područne urede za obranu u sve županije u državi. Lista je prebačena i u digitalnu verziju na CD-e. Policija je tim tragom provele svojevrsnu inventuru tih dokumenata u svim područnim uredima u Hrvatskoj i pritom je utvrđeno da u Karlovcu nedostaje originalni CD. Istraga je stoga fokusirana na osobe koje su bile u posjedu tog CD-a ili ga imale na raspolaganju i trenutno se provodi intenzivno potraga s ciljem pronalaska tog dokumenta.

Kako doznajemo, policijskom istragom obuhvaćeno je više djelatnika MORH-a u Karlovcu, kao i nekih bivših zaposlenika tamošnjeg ureda, odnosno osoba koje su u međuvremenu otišle u mirovinu. Iz tog razloga u istragu je uključena i vojna policija, a na obradi se trenutno navodno nalaze četiri osobe.

- Nadamo se konkretnim rezultatima no radi se o opsežnom poslu jer smo zaplijenili veliki broj računala i računalne opreme, odnosno CD-a, raznih USB stickova, te drugih medija za digitalnu pohranu podataka koje moramo pretražiti, a za to je potrebno vrijeme - tumači Borovec.

Inače, kao što je već poznato istraga je usmjerena u dva pravca i oformljeni su timovi istražitelja s ciljem otkrivanja izvora registra branitelja, te počinitelja, odnosno osobe koja ga je učinila dostupnim internetu.

Borovec je na pitanje novinara rekao kako su putem međunarodne suradnje i pomoći, određeni zahtjevi i molbe upućeni u Njemačku i SAD te se očekuju odgovori, ustvrdivši da postoje zakonske osnove po kojima bi nadležne institucije tih zemalja trebale pomoći hrvatskoj policiji u pronalasku počinitelja.

No, već sada je izvjesno kako će neke osobe biti prijavljene, možda ne zbog odavanja tajne , ali sasvim sigurno zbog njenog nesvjesnog čuvanja ili propusta pri čuvanju službenih dokumenta klasificiranog oznakom tajno, najavljuje Borovec.

Enes Felić odgovara Krunoslavu Borovcu: Ni ja niti kolege nemamo veze s ukradenim CD-om

KARLOVAC - Kao ni s objavom Registra branitelja, nemam nikakve veze niti sa nestankom originalnog CD-a s popisom branitelja - komentirao je Karlovčanin Enes Felić izjavu glasnogovornika Ravnateljstva policije Krunoslava Borovca.

Policija je navodno utvrdila da se radi o listi branitelja iz 2006. godine, a CD je navodno imao oznaku tajno i tijekom inventure utrđeno je da je original nestao upravo iz Karlovca. - Znao sam da taj CD postoji, ali nikada nisam bio u kontaku s njime. Ja doista nemam veze sa time - kaže Enes Felić. Na pitanje tko je sve mogao biti u kontaktu s računalnim medijem rekao je Dijana Marković i Martin Barić, bivša načelnica te zamjenik načelnice.

- Teoretski, ali ja dajem ruku u vatru za te ljude. Oni su samo radili svoje posao. Jamčim da isto kao ni ja, niti oni nemaju nikakve veze s objavom Registra ili krađom spornog CD-a - uvjeren je Enes Felić. Iako su mu iz policije najavili da će zajedno pregledavati zaplijenjene mu računalne medije, to se u četvrtak do 13.30 sati nije dogodilo. (M. Pušić/EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:37