VRUĆE U MAKSMIRU

Boysi upali kod Barišića i Hanžela i zatražili da prepuste vlast Zajecu, dobili su pristojnu - odbijenicu

‘I dalje nisu spremni prepustiti vlast, ali obećali su džentlmenski stisnuti ruku Zajecu ako u nedjelju osvoji Skupštinu‘

Navijači Dinama

 Ronald Gorsic/Cropix

Dvojica odabranih predstavnika Bad Blue Boysa ponudila su u utorak Mirku Barišiću i Nikoli Hanželu mogućnost časnog uzmaka uoči nedjeljne Skupštine, ali zasad nisu slomili otpor vodećeg Dinamova tandema, što znači da će u plavom parlamentu uoči prvenstvene utakmice sa Slavenom Belupom ipak biti živo i borbeno.

Sastanak u Maksimiru navijači su zatražili kako bi predsjednika i njegova prvog pobočnika podsjetili da se Velimir Zajec na prvim demokratskim izborima isprofilirao kao očiti favorit naroda. S gotovo 90-postotnom podrškom članstva, Zajec je plebiscitarno pomeo izbore, ali sada ispada da na putu do predsjedničke pozicije mora ukloniti još i desetke namontiranih Barišićevih i Hanželovih "ježeva" u Skupštini.

"I dalje nisu spremni prepustiti vlast, ali obećali su džentlmenski stisnuti ruku Zajecu ako u nedjelju osvoji Skupštinu", kaže dobro obaviješteni maksimirski izvor.

Navijački pritisak na Barišića i Hanžela zapravo je očekivani nastavak priče od prošlog vikenda. Pupčano vezan uz Zajeca, maksimirski Sjever nema namjeru prekriženih ruku čekati konstituirajuću sjednicu Skupštine, samo kako bi se na njoj utvrdilo da Barišić s 35 ruku ostaje šef kluba, a Zajec s 25 zastupnika tek šef vlade u sjeni. Krenuli su zato navijači korak dalje i poslali poruku Dinamovu starom plemstvu da tvrdoglavim čuvanjem fotelja riskiraju na nekoliko polja. Na kratke pruge prijeti im opasnost da utakmica s PAOK-om u četvrtak navečer iz fešte preraste u protestni skup, u neku novu varijaciju na staru temu kojom se godinama od Zdravka Mamića zahtijevalo da napusti "svetinju". Na duge pruge, postoji rizik od krize vlasti i visećeg parlamenta, u kojem bi oporba režala na ad hoc sklepanu vladajuću većinu, umjesto da se svi ujedine oko zajedničke plave zastave.

Tijekom 24 godine predsjedničke vladavine, Mirko Barišić doktorirao je na temi diskretnog vodstva. Redovito bi 87-godišnjak pronalazio način da se sakrije iza leđa kakvog "bagera" - jednom Mamića, drugi put Krešimira Antolića, treći put Nikole Hanžela - koji bi odrađivao teške terenske operacije, slamao otpore i usput na sebe navlačio gnjev publike. Kada je, međutim, borba za vlast u Dinamu prije gotovo dvije godine prerasla u ozbiljnu partiju "survivora", predsjednik je skinuo rukavice i pokazao da se vrlo dobro snalazi u svijetu zavjera i intriga te kako je spreman na brutalne poteze da bi zadržao uzde kluba u rukama.

Ostracizam prema dvojcu Franjo Gregurić i Mladen Vedriš ulazi u krug takvih poteza. Premda vjenčani kumovi, Barišić je Gregurića hladno otpilio iz bilo kakvih kadrovskih križaljki, shvativši da je on skloniji Dragutinu Kamenskom kao budućem predsjedniku Dinama. U sljedećem naletu pomeo je Barišić iz igre i Kamenskog, koji je prošle godine ušao u Izvršni odbor na njegov poziv, te dr. Vladimira Gašparovića, koji je na čelu radne skupine za novi Statut pokazivao previše sluha za zahtjeve navijača. Je li ispražnjena mjesta zaista popunio lojalnim kadrovima? Vijest da je Barišić odbio ponudu elegantnog odlaska sugerira da računa na barem 31 ruku u Skupštini od 60 članova, premda kuloarski kombinatori uvjeravaju da "proljećari" već imaju većinu koju do nedjelje namjeravaju zacementirati tako da odnos snaga na koncu bude 35-25, ali u korist navijačke izborne liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 00:09