USKRSNE PORUKE BISKUPA

Bozanić: Budimo razboriti i odgovorni u svakidašnjem ponašanju; Barišić: I Isus je bio u lockdownu

Kardinal Bozanić je pozvao na molitvu uskrslome Isusu i za domovinu Hrvatsku i sve čovječanstvo, "da nas obdari duhom radosti i mira"
Josip Bozanić
 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Uskrs svečanu euharistiju u Mariji Bistrici i u propovijedi pozvao vjernike na razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju s obzirom na pošast pandemije koronavirusa.

Svi smo u ovo vrijeme osobitih kušnji i nevolja koje su zahvatile našu domovinu i sav svijet pozvani usmjeriti pogled prema nebu i moliti zagovor i pomoć, rekao je kardinal u propovjedi.

"Još uvijek osjećamo duboke tragove potresa u raznim područjima našeg života, a i pandemija koronavirusa ne prestaje, dapače posljednjih se dana susrećemo s pojačanim širenjem te pošasti. Stoga svima preporučujem razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju. Pozivam sve da i ovih dana svoje molitve uzdižemo svemogućem Bogu, jednom utočištu u ljudskoj nemoći kako bismo, dok traje ovo vrijeme nevolja, svi pronašli utjehu u božjem milosrđu", rekao je Bozanić.

Molim dobroga Boga da dobrostivo pogleda na patnju svojih sinova i kćeri, koji su pritisnuti bolima sadašnje pandemije, da svojom milošću ublaži trpljenje bolesnima, podari snagu onima koji se za njih brinu, a vječni pokoj i puninu otkupljenja dragim pokojnicima, dodao je.

"Posebno molimo za naše obitelji koje se potvrđuju kao istinska životna uporišta, kao potrebni prostori ljudskoga zajedništva te božje blizine i ljubavi", istaknuo je te pozvao na molitvu uskrslome Isusu i za domovinu Hrvatsku i sve čovječanstvo, "da nas obdari duhom radosti i mira".

Bog nas nije napustio, Uskrs nas vodi prema životu, naglasio je Bozanić. "Isuse, uskrsli pohodi nas svojom uskrslom prisutnošću i učini da nam bude radostan i blagoslovljen ovogodišnji Uskrs. Sretan Uskrs svima!", zaželio je nadbiskup zagrebački Bozanić u propovijedi na Vazam iz Crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Mariji Bistrici.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i ministri Tomo Medved i Darko Horvat te HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović.

image
Josip Bozanić
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Tomo Medved
Ranko Suvar/Cropix
image
Davor Filipović
Ranko Suvar/Cropix
image
Tomo Medved, Darko Horvat i Davor Filipović
Ranko Suvar/Cropix

Nadbiskup Barišić: I Isus je bio u lockdownu

Nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić je u nedjelju, služeći uskršnju misu u katedrali sv. Duje, u propovjedi istaknuo kako je i slučaj Isusa iz Nazareta bio proglašen lockdownom ali je "svemoguća Božja ruka razbila taj lokot."

"Ljudska ruka svojom zloćom zarobila je i osudila Isusa na smrt, zapečatila je grob, proglasivši slučaj Isusa iz Nazareta lockdownom", rekao je nadbiskup Barišić predvodeći misno slavlje.

Svemoguća Božja ruka razbila je, kazao je, taj lokot i otvorila zatvorenost groba uskrisivši Isusa i postavivši ga začetnikom života "prvorođencem među mnogom braćom".

"Uskrsli Gospodin isto tako otvara, svojim učenicima kao i nama danas, jedan drugi lockdown našega uma i srca", istaknuo je Barišić.

Po njegovim riječima, ti zahvati - Kristovo uskrsnuće, ukazanjâ i poznavanje Pisma "Božje su djelo, kakvo čudo u očima i srcima našim".

"Očevu Božansku ljubav od nas ništa ne može rastaviti: ni osuda križa, ni poniženje groba", poručio je Barišić.

Istaknuo je kako Bog Stvoritelj u Isusu Kristu, svojoj ljubavi prema nama, ostvaruje i daje konačni smisao ljudskoj egzistenciji i povijesti svijeta.

"U svome Sinu, našem Spasitelju, prihvaća našu patnju, svu moralnu i fizičku bijedu ljudskoga života, dajući joj snagom ljubavi svoga križa smisao i preobraženje", dodao je Barišić.

Također je rekao kako je radosni događaj Kristova uskrsnuća temelj stvaranja i ostvarivanja "novog života, društva i svijeta."

"Na dan uskrsnuća Gospodinova, zamolimo Onoga koji je otvorio lokot groba i sljepoću srca, da i mi s njime uskrsnemo na novost života, da budemo svjesni i odgovorni vjernici koji će živjeti i svjedočiti razlivenu Božju ljubav u srcima našim, a svima znati opravdati i dati razlog naše uskrsle nade," kazao je nadbiskup Barišić na kraju svoje homilije.

image
Marin Barišić
Ante Cizmic/Cropix
image
Marin Barišić
Ante Cizmic/Cropix

Nadbiskup Devčić poželio sretan prijelaz u istinski život

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na svečanoj uskrsnoj misi u katedrali svetoga Vida u Rijeci u nedjelju je vjernicima poželio "sretan prijelaz iz površnog i nesređenog života u istinski život koji omogućuje Krist".

Isusovo uskrsnuće uklanja naše osobne malodušnosti, razočaranja i sumnje u sebe same, naveo je nadbiskup. "U svakome od nas postoje zone svjetla i tame, svatko u sebi nosi materijal za heroja ili izdajnika, anđela ili zvijer te se usmjeravamo prema gore ili dolje, nebu ili zemlji", rekao je Devčić.

"Uskrsnuće nosi poruku da se svijet može promijeniti i da se ja mogu promijeniti, početi drugačije živjeti, u skladu s Božjim zapovijedima", naveo je, dodajući da se to može obaviti u skrovitosti, bez mnogo buke. "Dovoljno je otvoriti vrata Isusu", istaknuo je nadbiskup Devčić.

U vremenima apatije i razočaranja, kad se smatra da se ništa ne može promijeniti i da moćnicima nitko ništa ne može, kao i u vrijeme Isusova života i stradanja, loše vijesti su očekivane a dobre vijesti se primaju s nevjericom, rekao je nadbiskup. Isusovo uskrsnuće je dobra vijest jer najavljuje novi svijet, u kojem više neće biti nepravde, nasilja, tlačenja siromaha i nemoćnih.

"On nije razočaravajući kao novi svjetovi koje su rađale novovjekovne revolucije i ideologije, predstavljali se kao početak pravog života, zora koja sviće nakon duge noći, a redovito su donosili razočaranje", istaknuo je nadbiskup Ivan Devčić.

Središnja uskrsna misa u riječkoj katedrali slavljena je u skladu s epidemiološkim mjerama, uz sudjelovanje ograničenog broja vjernika, ali je prenošena uživo putem društvenih mreža kako bi je mogli pratiti svi koji žele.

image
Ivan Devčić
Teo Kamov/Cropix

Puljić: Nakon nevolja koje je donio koronavirus ugrijat će nas nebesko sunce

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je u nedjelju na uskrsnoj misi kako smo proživjeli ratne nevolje, a sada proživljavamo i nevolje koronavirusa, no i poručio kako će bol minuti, jad nestati te će nas "ugrijati nebesko sunce s visina".

"Okupili smo se danas i slavimo Uskrs jer vjerujemo. Vjerujemo Gospodinu koji je uskrsnuo, vjerujemo uskrslom Kristu koji i nas uskrisava svaki put kada padnemo, kada smo slabi odrješuje naše grijehe, daje nam milost, pomaže nam da ove probleme životne prevladavamo s vjerom u uskrsnuće", poručio je Puljić na koncelebriranom misnom slavlju u Katedrali sv. Stošije u Zadru.

Okupili smo se, kazao je, ne samo da zahvalimo Bogu za ovaj događaj i pomoć koju nam je dao po svome Isusu Kristu, "nego da ga zamolimo da i našu vjeru ojača, da se hranimo njegovom riječju, njegovim sakramentima, kako bismo i mi mogli nakon toga ponavljati iskustvo učenika iz Emausa. Ili poput apostola Petra svjedočiti za uskrsloga, koji je pobijedio smrt, pobijedio grijeh i spasio nas i otkupio".

Govoreći o smislu uskrsnuća, kazao je kako već 14 stoljeća nije nepoznato što se sve događalo.

"Brojne vojske ovuda su prolazile, brojne zasjede postavljane s ciljem da se oslabi i zatre vjera, izbrišu narodna vjera i spomen prošlosti. Proživjeli smo ratne nevolje, sada proživljavamo ove nevolje koronavirusa i tako će biti do konca svijeta. No minut će bol i nestati jad i ugrijat će nas nebesko sunce s visina ili kako je rekao Pavao: 'Kroz mnoge nam je nevolje u kraljevsko nebesko'. Blago nama ako bude u nama, u našim mislima, u našim srcima, u našoj duši ova vjera u uskrsloga", dodao je.

S tom vjerom u Gospodina, podsjetio je, i naši su očevi stvarali vjersko i kulturno ozračje ovoga kraja, čime se danas i mi ponosimo i zahvaljujemo.

"I na početku ovog trećeg tisućljeća crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja. Uskrsnuo je, kako je rekao, Aleluja!", rekao je nadbiskup Puljić.

On je posebno uputio uskrsne čestitke javnim i crkvenim djelatnicima, medicinskom osoblju i obiteljima koje su izgubile najmilije te oboljelima od covida-19.

image
Želimir Puljić
Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:18