ZAGREBAČKI NADBISKUP

Bozanić imenovan u povjerenstvo skandalima obilježene Vatikanske banke

Zagreb, 130414.Ulica Matije Jandrica, Crkva Sv. Franje Ksaverskog.Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic predvodio je Muke Gospodnje, poboznost kriznog puta na zagrebackom Ksaveru.Na fotografiji: Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX.
 Ranko Šuvar / CROPIX

RIM - Zagrebački nadbiskup kardina l Josip Bozanić imenovan je šestim članom kardinalskog povjerenstva za nadzor djelovanja Instituta za religijska djela (IOR), poznatog i kao Vatikanska banka, objavio je Vatikanski radio u srijedu.

Bozanić će se tako u povjerenstvu pridružiti dosadašnjim članovima, kardinalima Pietru Parolinu (vatikanskom državnom tajniku), Jean-Louisu Tauranu (predsjedniku Pontifikalnog vijeća za međuvjerski dijalog), Christophu Schoenbornu (bečkom nadbiskupu), Thomas Christopheru Collinsu (nadbiskupu Toronta) i Santosu Abrilu y Castellu (dekanu papinske bazilike svete Marije Velike).

Vijest o imenovanju zagrebačkog nadbiskupa u kardinalsko povjerenstvo IOR-a, skandalima obilježene Vatikanske banke, objavio je australski kardinal George Pell, kojeg je papa Franjo u veljači izabrao za predsjednika Tajništva za ekonomiju, svojevrsnog vatikanskog ministarstva financija, na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu koja je bila posvećena reformama financijskog poslovanja Svete Stolice.

Tako je na čelo novog upravnog odbora banke postavljen francuski financijer Jean-Baptiste de Franssu, a smijenjen je dosadašnji predsjednik Ernst von Freyberg, odvjetnik iz poznate njemačke aristokratske obitelji imenovan na tu dužnost u posljednjim danima pontifikata pape Benedikta XVI., prije samo 16 mjeseci.

Pell je još u utorak rekao je da je došlo vrijeme za "drugu fazu reformi IOR-a s novim vodstvom". Vatikan je u utorak objavio i financijsko poslovanje IOR-a za 2013. godinu. Prihodi su drastično pali, s 86,6 milijuna eura u 2012. na 2,9 milijuna lani. To se, među ostalim, objašnjava 'čišćenjem' tisuća sumnjivih korisničkih bankovnih računa. Banka je objavila i da je prošle godine otpisala 28,5 milijuna eura vrijedna ulaganja, ali nisu objavljeni detalji.

Von Freyberg se od IOR-a oprostio riječima da je institut prošao kroz bolan, ali nužan proces koji je otvorio vrata novoj skandalima i sumnjivim poslovima neopterećenoj banci, kao financijskoj službi potpuno i jedno posvećenoj služenju misiji Katoličke Crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:23