VODIČ ZA ŠOPING

BOŽIĆNI DOM KAO U BOŽIĆNOM FILMU Kako postići šarm blagdana: Ove godine su trend šampanj zlatna i bordo boja i lampice na vrlo tankoj nevidljivoj žici

 
 Matija Djanješić / CROPIX

- Želim bor kao iz američkih filmova - govore dvije gospođe u jednoj zagrebačkoj trgovini dok stavljaju kuglice u kolica.

- Onako kao u filmu ‘Sam u kući’, znaš... Pomalo čak kičasto, ali s ukusom - objašnjava gospođa, a meni je odmah na umu ono famozno ogromno drvce u Rockefeller centru, šarena trgovina igračkama prepuna božićnih ukrasa ili, pak, niz dekoracija u njujorškom The Plaza Hotelu koje su oduševile i samog Kevina.

Osim figura orašara koji su ovih blagdana apsolutni hit, trend je dakle i ukrašavanje u američkom stilu - raskošno, s puno kuglica, lampica, vrpci i drugih detalja, pomno smišljeno s temom koja se provlači kroz cijeli interijer.

Kako postići taj šarm američkog Božića u svom domu zna Tanja Medanić, 50-godišnjakinja rodom iz Lovrana koja već godinama živi i radi u Houstonu gdje njezine ideje i kreacije uljepšavaju domove američkih obitelji, restorane i poslovne prostore brojnih klijenata. Najveći joj je pothvat bilo uređenje Mercedesovog salona u Houstonu u koji je unijela prekrasan božićni ugođaj, kao i u niz tamošnjih restorana.

- U Ameriku sam otišla jer je moj suprug dobio posao u Houstonu i nismo se htjeli razdvajati. Važno nam je da obitelj bude na okupu - istaknula je Tanja, koja se već deset godina bavi uređenjem zidova i dekoracijom interijera koje je izučila u Teksasu. Specijalizirala se za faux finish, odnosno ukrašavanje zidova kako bi izgledali staro i autentično.

Važan je redoslijed

Čaroliju Božića unijela je i u domove poznatih Hrvatica. Uredila je lovransku vilu Danijele Gračan, nekadašnje Kraljice svijeta, a danas ugledne sveučilišne profesorice te vilu dr. Vivian Jurković u Opatiji. Na listi mjesta koja je dekorirala su i kavana Lovran, Tresorin Sushi & Oyster Bar u Rijeci, opatijska Konoba Tramerka te nedavno održan koncert “Božićna bajka” operne dive Antonelle Malis u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

Koji su trendovi ovog Božića, koji su ukrasi obavezni te kako okititi drvce na američki način, Tanja nam je pojasnila na primjeru svog bora ugostivši nas u svojoj vili u Lovranu.

Matija Djanješić / CROPIX

Prvo se odabiru i pripremaju ukrasi i materijali koji idu na bor. Uz zelenilo, Tanja je odabrala i šljokičaste grane. Nakon toga je na bor smjestila crvenu i zelenu ukrasnu mrežu, a potom je počela dodavati velike ukrase među kojima su se našli Djed Božićnjak, vilenjaci i velike kuglice. Nakon toga idu mali ukrasi i popunjavaju se rupe s cvjetovima.

Tanja je dodala i ukrasne grane kako bi boru dala novu dimenziju. Na samom kraju oko bora je isplela lampice, i to one na tankoj žici da se ona uopće ne vidi.

Tanjin bor u startu je bio visok oko 180 cm, a kada je završila s ukrašavanjem bio je viši od 250 cm zbog raskošnog vrha.

Matija Djanješić / CROPIX

- Većina ljudi ima predrasude da se manji borovi ne ukrašavaju velikim ukrasima jer misle da su veliki u prostoru, što je krivo. Ovdje smo pokazali suprotno - objašnjava Tanja koja je zagovornica umjetnih borova. No kako odabrati idealan?

- Prvo valja odlučiti u kakvom stilu će se ukrašavati i u kakvoj će biti boji, a pri toj odluci nam pomaže i interijer u koji stavljamo taj bor. Primjerice, ako je interijer modernog tipa pa imamo sive i bijele tonove, predlažem da baza bora bude srebrno-bijela, uz istaknute detalje pastelno roze ili plave boje. Bor je tu u tom slučaju zeleno-bijeli sa snijegom.

Zelene borove uglavnom kitim u crvenim, zlatnim, zelenim, plavim i ljubičastim bojama. Izgled prirodnog bora, pak, najčešće kitim suhim granama, a ukrase biram po temi koju zamislim. Ove godine su trend šampanj zlatna i bordo boja te lampice koje su na nevidljivoj žici i koje se dodaju tek kad je bor gotov - otkrila nam je dizajnerica.

Matija Djanješić / CROPIX

Stepeništa i kamini

Američki stil ukrašavanja bora uvijek je povezan uz raskoš, glamur i luksuz s velikim predimenzioniranim ukrasima dok smo mi u Hrvatskoj više pristalice tradicionalnih elemenata, malih ukrasa, dodaje Tanja Medanić.

- No, primjećujem da postupno težimo američkom stilu i polako, ali uspješno mijenjamo navike i pojedine elemente implementiramo u uređenje našeg doma i životnog prostora - ističe Tanja Medanić, objašnjavajući da se danas tijekom blagdana sve se češće pozornost pridaje uređenju i ostalih dijelova doma, kao što su stepenište, kamini, te svakako i stolovi na koje se ne postavljaju više samo adventski vijenci već prava mala remek-djela s maketama okićenih malih gradova i sela s likovima, jezercima, klizalištima ili parkovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:20