BORAVI U WASHINGTONU

Božinović: ‘Dogovorena je konkretna suradnja sa SAD-om oko niza sigurnosnih pitanja‘

Američka strana Hrvatsku vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama, rekao je potpredsjednik Vlade

Davor Božinović

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Nakon ulaska Hrvatske u sustav Global Entry u nizu sastanaka s predstavnicima američke administracije dogovoreni su konkretni oblici suradnje oko niza sigurnosnih pitanja - od zaštite granica i suzbijanja kriminaliteta droga do podupiranja eurointegracija u jugoistočnoj Europi. Rekao je to nakon posjeta američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) u Washingtonu potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska i SAD žele dodatno unaprijediti suradnju kroz napredno partnerstvo pri čemu američka strana Hrvatsku vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama, rekao je Božinović u izjavi Hini.

Istaknuo je kako je na sastanku s upraviteljicom DEA-e Anne Milgram iskazana velika zahvala za kvalitetnu suradnju s hrvatskom policijom te je dogovoreno jačanje sigurnosne suradnje s državama jugoistočne Europe u borbi protiv trgovanja drogom.

Fentanil - nova smrtonosna opasnost na narko tržištu

Milgram je pritom naglasila posebnu zabrinutost zbog sve veće zlouporabe fentanila, nove pošasti na američkom narkotržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi. Riječ je o dosad najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost, izjavila je Milgram.

SAD žele surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike, suptance za njegovu izradu dolaze s azijskog tržišta, dodala je Milgram.

Borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može se voditi lokalno ni regionalno, već globalno, rekao je Božinović. Dodao je kako s obzirom na raširenost krijumčarenja droga nisu dovoljne nacionalne ni regionalne strategije, već se ta borba može učinkovito voditi jedino kroz međunarodnu suradnju.

O tome je bilo riječi i na sastanku sa zamjenikom tajnika američkog Ministarstva domovinske sigurnosti Johnom Tienom s kojim je Božinović, osim o učvršćivanju sigurnosnog partnerstva Hrvatske i SAD-a, razgovarao i o pružanju daljnje pomoći ratom pogođenoj Ukrajini.

Zajednička pomoć Ukrajini

Nastavak suradnje oko pomoći Ukrajini bila je i jedna od tema sastanka s pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju Dereckom Hoganom i posebnim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Američka strana cijeni sve što je Hrvatska vlada dosad učinila za Ukrajinu kroz vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, uključujući i inicijative o podršci ukrajinskim braniteljima i razmiranju oko čega Ukrajina i Hrvatska zajednički planiraju međunarodnu konferenciju u Hrvatskoj u listopadu ove godine, zaključio je Božinović.

Što se tiče podupiranja nastojanja vezanih uz europske integracije u jugoistočnoj Europi, Božinović je izjavio kako je na razgovorima u State Departmentu istaknuto zajedničko stajalište da čim prije treba formirati vladu Federacije BiH.

Božinović je rekao da hrvatska strana ima velika očekivanja od suradnje s novim sastavom vijeća ministara. Istaknuo je i predvodničku ulogu Hrvata u BiH u intenziviranju približavanja te države Europskoj uniji što je smjer koji podržava i američka administracija.

Na sastanku je, zaključio je, istaknuta i nužnost nastavka energetskih projekata koji uključuju i BiH pri čemu Hrvatska i SAD podržavaju izgradnju južne poveznice kojom bi plin preko Hrvatske dolazio na tržište BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:27