ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

Božinović: ‘Hrvatska i Slovenija zajednički će nastupati u borbi protiv ilegalnih migranata‘

Slovenija je u srijedu uvela kontrolne policijske punktove uz granicu s Hrvatskom zbog pojačanih ilegalnih ulazaka migranata

Davor Božinović

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatska i Slovenija zajednički će koordinirati i nastupati prema Europskoj komisiji i trećim zemljama u borbi protiv ilegalnih ulazaka migranata, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka sa slovenskim kolegom Boštjanom Poklukarom.

Božinović i Poklukar sastali su se u Bruxellesu na rubu sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a, na kojem je pitanje migracija jedna od glavnih tema.

“Dogovorili smo se da ćemo ubuduće zajednički koordinirati i nastupati prema EK i trećim zemljama da se zajedničkim naporima poboljša stanje u trećim državama, na ruti kao i u državama podrijetla migranata”, objavio je nakon sastanka Božinović na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

“Slažemo se da je izvor problema izvan Hrvatske i Slovenije, u trećim zemljama. Zajednički smo se obratili povjerenici Ylvi Johansson i od nje kao prvi korak zatražili da se EK snažnije angažira oko zaključivanja statusnog sporazuma između BiH i Frontexa”, dodao je Božinović.

Slovenija je u srijedu uvela kontrolne policijske punktove uz granicu s Hrvatskom zbog pojačanih ilegalnih ulazaka migranata. Božinović je isti dan u izjavi za Hinu rekao da to ne znači ukidanje šengenskog prostora nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara i da se unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje odvija po šengenskom režimu i bez zaustavljanja.

Sličnu stvar, pojasnio je, Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Poklukar je demantirao u srijedu da je Slovenija ponovno uspostavila unutarnje kontrole na granici i rekao da ta mogućnost "trenutačno nije na stolu", ali je poručio da je policija pojačala nadzor na najkritičnijim područjima u kojima je povećan broj ilegalnih prelazaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:05