MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

BOŽINOVIĆ 'Hrvatska je spremna prihvatiti djecu migrante. Koronavirus? Možda su Talijani trebali sjever države u karantenu staviti i prije'

Davor Božinović
 Bruno Konjević / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u programu N1 televizije te u emisiji Točka na tjedan Nataše Božić Šarić progovorio o koronavirusu, stanju na grčko-turskoj granici i unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Što se širenja koronavirusa tiče, Božinović kaže kako je stanje zadovoljavajuće.

- Što se tiče Hrvatske, situacija je nepromijenjena u odnosu na jučer. Mi smo stvarno pokazali jednu visoku razinu organiziranosti i pravovremenosti. Situacija prije svega u Italiji nije dobra. U Italiji je više od 1240 novooboljelih, više od 230 osoba je koje su umrle. Znamo da je cijela regija Lombardije sad praktički zatvorena, što je mjera koja je možda mogla biti i ranije primijenjena. Naše sve službe su u funkciji. Mi smo aktivirali i stožere po županijama. Sve druge institucije koje su u ovom trenutku relevantne imaju isti model rada. Ovo je stvar koja je ne samo regionalna, nego i globalna i tu samo neki zajednički napori mogu pomoći. Ja ću poslije emisije otići u Stožer. Stalno se promišlja situacija i donose se određene mjere. Pridržavanje svakog pojedinca onih mjera, pogotovo kad govorimo o osobnoj higijeni, je najbolji način prevencije. Međutim, nitko se tu ne postavlja u poziciju da tumači ono što nije njegova struka. Na taj način podižemo povjerenje u to da svi dijelovi sustava rade, kazao je Božinović.

Hoće li sastanci u sklopu hrvatskog predsjedanja EU biti otkazivani?

- Neki sastanci na nižoj razini jesu bili odgođeni. Mi imamo planirani sastanak u petak ministar unutarnjih poslova. Gdje ćemo raspraviti i pitanje migrantske krize, ali i pitanje civilne zaštite vezano uz koronavirus. Ministarstvo unutarnjih poslova je to koje ima pod sobom i graničnu policiju. Naravno, slijedit ćemo upute ako ih bude. Mislim da je najvažnije da smo svi angažirani, kazao je Božinović te dodao kako je bio u kontaktu sa stalnom predstavnicom Hrvatske pri EU Irenom Andrassy koja je u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelim:

- Stupio sam u kontakt s epdiemiolozima. Dali su mi konkretne upute i ja ih se držim. Nismo se uspjeli pošteno rukovati veleposlanica i ja. Ja mislim da će to sve biti u redu. Ja sam se odmah javio gospođi Alemki Markotić i pratimo to, rekao je.

Dotaknuo se i naknada za bolovanje koje su bitno manje ako je u pitanju samoizolacija:

- Ono što mogu reći jest da je sigurno da ćemo o tome morati razgovarati. Postoji u ovom trenutku dosta poslova koji se mogu odraditi od doma. Ne možemo u ovom trenutku nešto generalizirati. Posao uredski se danas, ako se ne radi o nužnim kontaktima sa strankama... puno se može obaviti putem laptopa i kod kuća. Svatko tko je u izolaciji 14 dana, ne znači da ne može raditi, ističe Božinović.

Što se, pak, tiče situacije na tursko-grčkoj granici, Božinović kaže:

- Situacija je mirnija nakon nekoliko dana. U ovom trenutku prema zadnjim izvješćima Frontexa situacija je sinoć na toj granici prošla mirno. Generalno gledajući situacija na granici nije eskalirala. Grčka se za razliku od 2015. vrlo oštro postavila i zabranila ulazak migrantima. Ima migranata i koji se vraćaju. Ima nekih naznaka da bi se i tamo mogli podići kampovi. To je kriza, to je situacija koja neće nestati preko noći. Do prije nekoliko tjedana, ja sam bio osobno u parlamentu, bili smo izloženi velikim kritikama da hrvatska policija napada migrante. Nije to situacija koju treba gledati crno-bijelo. Nitko nikad nije vidio to tzv. nasilje hrvatske policije, dodao je.

Ističe kako je Europska komisija već naznačila da radi na novom paktu za migracije i azil.

- Ja sam vodio sastanak europskih ministara u Bruxellesu, kad je u pitanju solidarnost s Grčkom za borbu protiv migracija, tu nije bilo razilaženja. Ono na čemu mi inzistiramo, mi moramo taj proces definirati. Moramo definirati što su izbjeglice, a što su migranti. Jedni bježe od pogibelji, a drugi bježe od loših uvjeta. No, to nije isto. Tim ljudima ne treba davati lažnu nadu. Manipulira se tim ljudima i ti koji to rade su najmanji humanisti danas u svijetu. Koriste njih za razne probitke, rekao je Božinović te dodao da je EU donijela mjere za smirivanje situacije u Grčkoj.

- Da biste vi te načelne poruke pretvorili u jednu državnu politiku, tu treba puno diplomatskog umijeća i jednostavno se morate tome posvetiti. Europa nije država, Europa je integracija koja ide prema sve većoj integraciji u nekim politikama. Sigurnosne politike su većinom bile tretirane među državama članicama, no granice se moraju poštovati. Vi s jedne strane imate ogromna sredstva i resurse koja se koriste za kontrolu ulazaka na graničnim prijelazima. Netko tko dođe iz Srbije u Hrvatsku pa čeka nekoliko sati jer je gužva, jednostavno se prati tko ulazi u Europsku uniju, kazao je ministar.

Božinović je rekao i kako je hrvatska spremna prihvatiti djecu migranata koja su bez pratnje.

- O tome je povjerenica Johanson izvijestila na zadnjem Vijeću da je dobila od strane predsjednice Komisije zadaću da osmisli akcijski plan preseljenja te djece. Svi su danas u toj migrantskoj populaciji ranjive skupine, međutim djeca su u toj skupini najranjivija. Povjerenica u srijedu ide u Grčku kako bi razmotrila situaciju tamo. Kad se ona vrati, podnijet će nam izvješće. Prema onome što znamo, to je negdje oko 5 tisuća djece. Grčka će jedan značajan dio zbrinuti kod sebe. Djeci treba osigurati cijeli niz službi kako bi se čim prije rasteretila tog stresnog razdoblja života. Zbrinjavali smo djecu kad je bio rat u Ukrajini. Imamo službe koje su to u stanju. Mislim da možemo odgovoriti jednom takvom, ne bih kazao zahtjevu, Europa mora pokazati tu humanu stranu, ističe i dodaje kako ta djeca nisu smještena u popravne domove.

- Siguran sam da kad govorim o ovako organiziranom smještaju, ne bih kazao da su to popravni domovi, ali za djecu bez roditelja znam da Ministarstvo demografije ima određene prostore u koje se mogu smjestiti ta djeca. razgovarao sam i s ministricom Bedeković o tome. Mi moramo znati s čime raspolažemo i kako možemo odgovoriti na tu situaciju, rekao je Božinović.

Rekao je i kad bi se, po njegovom mišljenju, Hrvatska mogla priključiti Schengenu.

- Ja mogu slobodno reći da u ovakvoj situaciji pitanje Hrvatske kao članice Schengena je više pitanje opstojnosti Schengena nego našeg članstva. Ukoliko Europa želi sačuvati tu tekovinu, Europi je itekako u interesu da Hrvatska bude što opremljenija za odgovor na izazove koje sa sobom nosi činjenica da ste vanjska granica EU i to u našem slučaju najdulja vanjska granica EU. Siguran sam da je hrvatsko članstvo u Schengenu u interesu i svih Slovenaca. Schengenu bismo se mogli pridružiti u vrijeme njemačkog predsjedanja EU. To je realno jer Njemačka je jedna od država koja je prepoznala da je Hrvatska u Schengenu i njemački interes. Činjenica je da smo danas suočeni s jednom i drugom krizom. U ovom trenutku nam je najvažnije postaviti se da bismo spriječili migrantske valove, a s druge strane da bismo spriječili širenje koronavirusa. Ono što smo mi napravili od prvog dana jest do da smo jedna od zemalja koje su se prve organizirale kad je koronavirus u pitanju. Možete donositi mjere koje su optimalne u datom trentuku kako bi se širenje te zaraze usporilo i kako bi ukupni negativni aspekti bili što manji, rekao je Božinović.

Što se unutarstranačkih izbora u HDZ-u tiče, Božinović je kazao kako je tek kratko uspio pogledati program 'Opcije za promjene'.

- Ne znam kako bih to nazvao. Meni to djeluje kao proširena preambula nekog teksta. HDZ je stranka desnog centra koja je okupljala od prvog dana, HDZ se uvijek i zvao zajednica jer je imao tu širinu. I uvijek su postojale neke stranke koje su desnije od HDZ-a. Kad god je HDZ skrenuo u desno, to se nije pokazalo dobrim za HDZ. Centar je u Hrvatskoj preširok i on se nekad opredijeli za lijevu opciju, a puno češće za desnu. Svi koji su danas akteri i u HDZ-u su i tada bili akteri u HDZ-u su se opredijelili za Andreja Plenkovića jer su znali da oni mogu odnijeti pobjedu. O koalicijama se razgovara onda kad završe parlamentarni izbori. Svaka stranka koja ima povjerenje u sebe, a HDZ ga ima, pokušava se fokusirati na osvajanje što više mandata. Mi smo rekli da koalicija s SDP-om ne bi bila dobra. Važno je predstaviti program. Uopće ne bih sad govorio o tome, rekao je.

O koaliciji s Milanom Bandićem kaže: - Vi ste uvijek u situaciji da ćete ili sastaviti vlast ili ići na izbore. Mi smo bili u jednoj krizi kao država, raspadao nam se dobar dio gospodarskog sustava, to nije nešto što smo imali u programu, to se jednostavno dogodilo. U tom trenutku se to jedno moglo spasiti da tu dođu strani kreditori. Imate izbor - ili ćemo dobiti veliku krizu ili ćemo održati stabilnost države da bi se našao eventualno netko tko želi uložiti. Danas to pretvarati u neko ideološko pitanje je potpuno deplasirano, zaključio je Božinović za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10