OTVORENE GRANICE

Božinović: “Hrvatska Slovencima nije obećala zatvaranje noćnih klubova”

Građanima BiH s hrvatskim državljanstvom omogućeno je da neometano dođu na izbore u Hrvatsku
Davor Božinović
 Bruno Konjević/Cropix

“Znam da su dva premijera jučer razgovarala, ali nemam nikakve informacije i nisam siguran da je netko nešto nekome obećao. Mi u Stožeru odluku o zatvaranju noćnih klubova nismo donijeli, niti smo s kolegama iz Slovenije o tome razgovarali”, izjavio je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Tako je praktički demantirao tvrdnje glasnogovornika slovenske vlade Jelka Kacina koji je nekoliko sati prije rekao kako su slovenski i hrvatski premijeri Janez Janša i Andrej Plenković jučer u telefonskom razgovoru dogovorili da se u Hrvatskoj zatvore noćni klubovi te da se na Zrću ne održavaju glazbene manifestacije kako bi hrvatski državljani i nadalje slobodno ulazili i prolazili kroz Sloveniju, a Hrvatska bi i dalje ostala na slovenskoj zelenoj listi.

Opomene

Božinović je jučer nekoliko puta rekao da status noćnih klubova u Hrvatskoj ovisi o tome koliko se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. “Zatvaranje klubova je opcija, ali ja apeliram na njihove vlasnike da poštuju propisane mjere jer je njima u interesu da i dalje rade.” Prema njegovim riječima, specijalni timovi Civilne zaštite posljednjih su večeri obavili inspekcije u 245 noćnih klubova diljem Hrvatske i u 68 njih je utvrđeno kršenje mjera. Vlasnici su zasad samo opomenuti, no ako se kršenje nastavi, krenut će s prijavama prema Državnom inspektoratu.

Što se tiče klubova na Zrću, Božinović nije imao informaciju jesu li oni otvoreni, ali je naglasio da ovo ljeto tamo nećemo gledati velike glazbene manifestacije.

U slovenskim medijima i tamošnjoj vladi posljednjih je dana posebno apostrofirano Zrće kao mjesto kamo odlazi mnogo mladih Slovenaca te se širio strah da bi se oni tamo mogli zaraziti koronavirusom i u Sloveniju se vratiti bolesni. Jučer su neki slovenski mediji objavili da je klubovima na Zrću zabranjen rad na što je na svom Twitter profilu reagirao i slovenski premijer Janez Janša ikonom visokopodignutog palca.

Slovenska je vlada jučer donijela odluku da će Hrvatska ostati na njihovoj zelenoj listi, što omogućava slobodan ulaz građana u Sloveniju, a glasnogovornik slovenske vlade jučer je čak poručio kako time Hrvatskoj daju šansu da snizi broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Slovenski prag za prelazak iz zelene u žutu zonu je deset zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Šansa Hrvatskoj

Kacin je rekao kako je, prema slovenskim izračunima, u Hrvatskoj sada 11,6 zaraženih na 100.000 stanovnika, ali, prema njegovim riječima, Slovenija daje šansu Hrvatskoj da smanji broj zaraženih.

Slovenska vlada nije otkrila je li ova njihova popustljivost prema Hrvatskoj ipak povezana s najnovijim preporukama Europske komisije svojim članicama o dodatnom otvaranju granica unutar EU. U skladu s tim, od ponoći je na snazi nova odluka o prelasku hrvatske granice. Ministar Božinović jučer je pojasnio da se, sukladno preporukama Europske komisije, sljedećih 15 dana dopušta neometani ulazak u Hrvatsku svim državljanima EU, Schengena, pridruženih država i onih iz trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište na području EU.

Naglasio je kako bez odlaska u samoizolaciju u Hrvatsku mogu ući i državljani trećih zemalja koji ovamo dolaze iz turističkih i drugih gospodarskih razloga, zbog školovanja, hitnog liječenja, prekograničnog rada i drugog. To znači da hrvatski državljani koji žive bilo gdje u svijetu, mogu bez straha od odlaska u samoizolaciju u sljedećih 15 dana doći u Hrvatsku.

Time se, dakle, i građanima BiH, koji imaju i hrvatsko državljanstvo, omogućava da neometano dođu na izbore u Hrvatsku. Božinović je jučer izbjegao odgovoriti na novinarsku konstataciju da je takva odluka donesena upravo zbog izbora te je ustvrdio da je tako odlučeno na osnovi preporuke Europske komisije, a svaka država članica u svakom je trenutku, ovisno o epidemiološkoj situaciji, može izmijeniti.

Kontakt sa zaraženim

S obzirom na takvu odluku, svima onima koji su iz Bosne i Hercegovine u posljednjih pet dana došli u Hrvatsku i završili su u samoizolaciji samo zato što su prešli granicu, ona će biti ukinuta, pojasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Capak je istaknuo da će u samoizolaciji ostati samo oni za koje je utvrđeno da su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:39