SLUČAJ IZ GRUDA

Božinović: Istražuje se slučaj dijeljenja fotografije policajke koja je prijavila zlostavljanje

Vezano za prijavu protiv načelnika Klarića, Božinović je rekao da su stručne službe odmah po zaprimanju saznanja reagirale
Davor Božinović
 Damir Krajac/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da policija istražuje slučaj mogućeg dijeljenja fotografije jedne od četiriju policajki, koje su prijavile načelnika granične policije Gruda Matka Klarića za seksualno uznemiravanje i diskriminiranje.

"Policijska uprava ima saznanja o mogućem dijeljenu fotografije jedne od prijaviteljica putem društvenih mreža i, koliko sam upućen, te se informacije provjeravaju", rekao je ministar na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Najvažnije je da ni jedna od prijaviteljica zbog toga nije imala neugodnosti, naglasio je Božinović, što mu je rečeno u kontaktu s policijskim službenicama.

Vezano za prijavu protiv načelnika Klarića, Božinović je rekao da su stručne službe odmah po zaprimanju saznanja reagirale, dok je služba za unutarnju kontrolu utvrdila da je dio navoda utemeljen.

No, pojasnio je, to ne znači da su navodi potvrđeni, sad je na redu provedba prvostupanjskog disciplinskog postupka, koji je započeo danas pred disciplinskim sudom u Splitu.

Zaključio je da stvari idu svojim tijekom pa bi se bilo kakvo daljnje komentiranje moglo shvatiti kao utjecaj na tijek postupka i sudsku odluku.

Upitan zašto načelnik nije smijenjen, odgovorio je kako je to diskrecijska odluka načelnika policijske uprave, koji je o tome u petak razgovarao s glavnim ravnateljem policije. Bilo bi u redu da disciplinski sud obavi svoj dio posla, dodao je.

Za prosvjed podrške osumnjičenom načelniku Božinović je rekao kako nije bio prijavljen pa će policija, nakon što utvrdi organizatora, poduzeti mjere vezano za eventualno nepoštivanje epidemioloških mjera zabrana i li ograničenja javnih okupljanja.

Prosvjed podrške načelniku Postaje granične policije Gruda Matku Klariću, na kojem se okupilo stotinjak ljudi, održan je u nedjelju pred zgradom dubrovačko-neretvanske policije, a mediji su objavili da su ga organizirali njegova obitelji i prijatelji.

Nakon što su tvrdnje o seksualnom uznemiravanju i diskriminiranju objavljene na portalu Index, o optužbama se putem odvjetnika očitovao i Matko Klarić, koji je sve negirao tvrdeći da im je cilj difamirati ga osobno i profesionalno, te kako je riječ o medijskom linču.

Grupa podrške Klariću otvorena je na društvenim mrežama, a načelnici Konavala i Župe dubrovačke, Božo Lasić i Silvio Nardelli, istaknuli su kako se protive medijskom linču, koji sigurno ne pridonosi rješenju pitanja o Klarićevoj krivici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 18:36