ODOBRIO EUROPOL

Božinović iz helikoptera najavio: ‘Pokrećemo veliku akciju ZeBRa!‘

Hrvatska na raspolaganju ima 6700 graničnih policajaca te još 2000 interventnih i specijalaca koji se razmještaju po potrebi

Ministar Davor Bozinovic u policijskom helikopteru.
 

 Robert Fajt/Cropix

Na graničnom potezu Bojna - Veliki Obljaj, istočno od Gline, odnosno Topuskog najveći je pritisak ilegalnih migranata iz susjedne Bosne i Hercegovine, a onda i krijumčara s hrvatske strane granice, kojima hrvatska policija odgovara najsofisticiranijom opremom za praćenje te graničnom policijom i udarnim jedinicama interventne i specijalne policije. Sisačka uprava je, uz karlovačku, ličku i brodsku na najvećem udaru migrantskoga vala, no suočavaju se s dva fenomena koja drugdje nisu prisutna - minski sumnjivi tereni, kao i močvare, koje ne samo da nadziru, već iz njih spašavaju zaglavljene migrante.

ZeBRa ima dva zadatka

Kako to izgleda na terenu danas se i iz zraka uvjerio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je samu liniju razgraničenja obišao iz policijskog helikoptera. Zadovoljan je viđenim, isto kao i brojkama koje govore da se smanjio priljev migranata u Hrvatsku za oko 14 posto, iako je na istočnim granicama BiH povećan njihov ulazak za 36 posto. Te brojke bi mogle biti i bolje operativnom akcijom ZeBRa, kojom je Europol Hrvatskoj povjerio koordinaciju akcije kojoj je cilj prekinuti zapadnobalkanske migrantske rute i razotkriti organizatore krijumčarskih lanaca. Sjedište će joj biti u Hrvatskoj, a našim policijskim snagama će biti pridruženi policijski stručnjaci iz BiH, Slovenije i Njemačke.

- Teren je ovdje izuzetno zahtjevan i da policija nije opremljena na ovoj razini teško bi mogli govoriti o učinkovitom radu. Rezultati koje ovi ljudi postižu su prepoznati na europskoj razini. Prošli tjedan smo nakon dugo lobiranja i objašnjavanja dobili Europol koji nam je povjerio akciju ZeBRa, hrvatske i BiH policije, te slovenske, a javila se i njemačka te rumunjska policija, siguran sam da će se u akciju uključiti još zemalja. Kada govorimo o ukupnom organiziranju Europola vezano za borbu protiv krijumčarenja, više od 35 svih operativnih podataka im dolazi iz Hrvatske. Za tako nešto je potreban jak angažman i profesionalci - rekao je ministar Davor Božinović, naglasivši da vidi "ogromnu razliku u odnosu na ono s čime smo krenuli prije nekoliko godina", te najavljujući nova ulaganja u opremu, konkretno radarske sustave.

image


Ministar Davor Bozinovic obisao je drzavnu granicu policijskim helikopterom.

Robert Fajt/Cropix

6700 graničnih policajaca i 2000 specijalaca

Na toj razini nije policija susjedne države, no ministar smatra kako će se upravo akcijom ZeBRa, u kojoj će sudjelovati i policajci iz BiH, suradnja dići na višu razinu, "jer ćemo imati razmjenu informacija kojima će se definirati što je potrebno da napravi BiH, kako bi se smanjio pritisak na Hrvatsku, a time i na granicu EU, pa će to dovesti do puno boljih rezultata".

image


Ministar Davor Bozinovic u obilsku granice.

Robert Fajt/Cropix

Hrvatska na raspolaganju ima 6700 graničnih policajaca te još 2000 interventnih i specijalaca koji se razmještaju po potrebi. ZeBRa neće značajno povećati taj broj, već će se njezin efekt, kaže ministar, vidjeti kroz skupinu koja se bavi složenim kriminalističkim istraživanjima, a čiji će dio biti i strani stručnjaci.

- Ovo je izazov s kojim se suočavaju sve države EU i suočavat će se godinama, zato nam je bitno da stalno unaprjeđujemo i ljudske i tehničke potencijale te da organiziramo taktiku. Danas smo vjerojatno prešli brojku od 500 uhićenih krijumčara ove godine. Tu smo, pa i na ovom terenu, pokazali vrlu visoku sposobnost reakcije na izazove - kaže ministar, naglašavajući koordiniranu izgradnju terenske infrastrukture, čime su olakšane policijske akcije - kaže ministar.

image


Ministar Davor Bozinovic u obilasku granice.

Robert Fajt/Cropix

Najavio je kupovinu dva helikoptera Bell za potrebe Civilne zaštite, vrijednost oko 40 milijuna eura, "posljednji i najmoderniji modeli, te prvi takvi koji će letjeti na području Europe". Oni će biti u službi humanitarnih aktivnosti, ali i za druge potrebe, pa i za poslove kontrole granice.

Migrante snime još u BiH

Alenko Vrđuka, voditelj službe za granicu PU Sisačko-moslavačke kaže da na ovoj zahtjevnoj lokaciji za čuvanje prije šest godina nisu imali infrastrukturu, dovoljno ljude ni tehniku, danas imaju interventnu i specijalnu policiju, najmoderniju tehniku, helikoptere, dronove, termovizijske sustave, stacionarne i mobilne.

image

Alenko Vrdjuka, voditelj sluzbe za granicu PU Sisacko-moslavacke.

Robert Fajt/Cropix

- Sada vidimo migrante puno prije nego su oni uopće stigli do granične crte, možemo u vrlo kratkom vremenu reagirati i dočekati ih na samoj graničnoj crti. Za oni koji prođu i koje čekaju krijumčari imamo mobilne timove, koji su uvezani s analitičkim timovima. Informacije teku neprekidno i one dovode do uhićenja -kazao je Vrđuka, dodajući da je 20 posto krijumčara iz Hrvatske, ostali su iz BiH, Srbije i drugih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:21