OBRANA I PREVENCIJA

Božinović iznio detalje o nabavi dva nova kanadera: Uskoro se potpisuje ugovor, cijenu u potpunosti plaća EU

Konferencija će se održati u ponedjeljak 14. studenoga u hotelu Hilton Garden u Zagrebu, a moći će se pratiti na portalu Jutarnji.hr

Davor Božinović govori na konferenciji Jutarnjeg lista o obrani i prevenciji od požara

 Goran Mehkek/

Požari su golema opasnost koja nam prijeti u vremenima koja dolaze, ali to nije jedina opasnost s kojom ćemo se suočiti u budućnosti. Zato sustavno radimo i pripremamo se kako bismo se spremni suočili s budućim krizama i katastrofama. Kako bismo umanjili rizike od katastrofa, do 2030. godine namjeravamo uložiti oko 13 milijardi kuna", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na 4. statusnoj konferenciji Jutarnjeg lista o požarima.

image

Davor Božinović

Goran Mehkek/

Ukupno 14.241 požara

Kako bi se što bolje borili s požarima i ostalim nepogodama, u tijeku je postupak nabave dva višenamjenska helikoptera, od ukupno pet, za potrebe Civilne zaštite, za što je osigurano 273 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava EU. Božinović je najavio i nabavu dva nova protupožarna aviona CL 515 koje će financirati Europska unija. Ministar očekuje potpis ugovora početkom sljedeće godine, a cijena jednog aviona je oko 50 milijuna američkih dolara. Božinović je istaknuo da je ova protupožarna sezona bila teška i zahtjevna, ali je odlična organizacija vatrogasnog sustava onemogućila dugoročne požare kakve smo mogli vidjeti u drugim državama.

image

Davor Božinović

Goran Mehkek/

Iako to možda ne izgleda tak o, ovogodišnja protupožarna sezona bila je u posljednjih 12 godina jedna od najtežih. Do 31. listopada zabilježena su 14.241 požara, od čega je čak 8146 požara otvorenog prostora. U svom izlaganju te je podatke potkrijepio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je rekao da su počele pripreme za sljedeću protupožarnu sezonu. Također je najavio žestoku borbu protiv proljetnog paljenja korova u ruralnim sredinama, što često dovodi do velikih požara. Prema njegovim riječima, vremenske prilike za nastanak i širenje požara na otvorenom prostoru bile su iznimno povoljne pa je požarna sezona bila iznimno vruća i prilično sušna.

image

Slavko Tucaković drži predavanje

Goran Mehkek/

Najvažnija preventiva

Darko Pleskalt, stručni suradnik za zaštitu šuma u Sektoru za šumarstvo Hrvatskih šuma, istaknuo je da je ove godine zabilježeno 253 šumskih požara, u kojima je opožareno 18.130 hektara šumskih površina, od čega najviše na području Dalmacije. Prema njegovim riječima, Hrvatske šume na raspolaganju imaju motriteljsku dojavnu službu, a najviše motrionica, njih 176, na području je Dalmacije. Hrvatske šume svake godine sve više ulažu u protupožarnu zaštitu pa je tako ove godine izdvojeno 62 milijuna kuna.

Sudionici konferencije najčešće su isticali da je u suzbijanju požara najvažnija preventiva i rano upozorenje. "Više preventive nego operative", jedan je od glavnih slogana i težnji vatrogasaca, istaknuo je Tucaković. U sklopu preventive iznimno je važno krčenje šumskih puteva te projektiranje, gradnja i održavanje šumskih prometnica namijenjenih protupožarnoj zaštiti, što je u nadležnosti Hrvatskih šuma. U tom segmentu iznimno je važan projekt državne tvrtke Odašiljači i veze pokrenut 2018. godine, a to je instalacija videonadzora šumskih predjela radi ranog uočavanja požara.

image

Mate Botica

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Nove kamere

Tomislav Marić, direktor Sektora za prodaju OIV-a, istaknuo je da je dosad na 49 lokacija postavljeno 98 kamera na području četiri županije. Posebnost kamera je brža uočljivost i detekcija dima i vatre, a to omogućuje brži izlazak na teren i gašenje požara u samom nastajanju te bolju kontrolu požara. Prema njegovim riječima, broj požara na području s videonadzorom je u rangu broja požara u 2020. godini uz upola manje opožarene površine. On je najavio i instaliranje novih kamera na području Istarske županije i dijela Primorsko-goranske županije. Prema dostupnim informacijama, na području Istre planira se postavljanje kamera na 15 do 20 lokacija, a u Primorsko-goranskoj županiji na tri lokacije.

image

Dušan Miljuš, Lovro Kalin, Dino Kozlevac, Mate Botica, Darko Kucej i Krešimir Žagar

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

U panel raspravi "Obrana od požara 2023." posebno su se isticale klimatske promjene koje izazivaju sve veće požare. Dino Kozlevac, županijski zapovjednik Istre, upravo je klimatske promjene naveo kao uzrok velikog povećanja broja požara u Istri ove godine. Pukovnik Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile, ustvrdio je da Ratno zrakoplovstvo ima dovoljan broj pilota kanadera i da je interes mladih pilota za posao prilično velik. Na pitanje kako će se organizirati ako i sljedeće godine na početku protupožarne sezone bude imao samo tri kanadera, odgovorio je da u ovom trenutku ne zna kakvo će biti stanje s avionima na početku protupožarne sezone. Iako su iz Zrakoplovno tehničkog centra više puta službeno potvrdili da je jedan kanader kanibaliziran i da bi zračne snage mogle ostati bez jednog kanadera, zapovjednik protupožarne eskadrile je rekao da nema takvu informaciju.

image

Dino Kozlevac

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Božinović: ‘Uskoro se potpisuje ugovor za nove kanadere‘

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović održao je uvodni govor konferencije.

- Ne postoji društvo s nula rizika, ali postoji trajna zadaća kreatora politika da te rizike po građane svedu na najmanju moguću mjeru. Stoga smo donijeli Strategiju za upravljanja rizicima od katastrofa koju je Vlada donijela prije mjesec dana. Riječ je o prvom takvom dokumentu čiji je cilj omogućiti bolju prevenciju od katastrofa vezanih uz klimatske rizike.

Dva su cilja - prvo smanjiti najveće rizike i drugi, povećati kapacitet za odgovore na same katastrofe, rekao je Božinović.

image

Davor Božinović govori na konferenciji Jutarnjeg lista o obrani i prevenciji od požara

Goran Mehkek/

- Jedino uključenjem stručne i znanstvene zajednice možemo okupiti svu ekspertizu u Hrvatskoj i naš fokus će u budućnosti biti na preventivi. Naša strategija pokriva 14 razvojnih potencijala za umanjenje rizika od katastrofa. Ukupna vrijednost ovog posla je izuzetno velika, to je oko 13 milijardi kuna do 2030. godine.

image

Davor Božinović govori na konferenciji Jutarnjeg lista o obrani i prevenciji od požara

Goran Mehkek/

Ulaganja su primarna i planska, a naglasak je na povlačenje sredstava iz Europske unije. Neću govoriti o nabavi 94 specijalizirana vatrogasna vozila i novog komunikacijskog sustava za operativne snage. U tijeku je postupak javne nabave od 63 milijuna kuna u sklopu kojeg se nabavlja samo za vatrogasce 17 vozila, 5 plovila, zaštitna oprema...

Također, u postupku nabave su dva višenamjenska helikoptera za potrebe civilne zaštite (od ukupno 5) za što je osigurano 273 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz EU.

image

Davor Božinović

Goran Mehkek/

Hrvatska je u uz Italiju, Španjolsku, Francusku, Portugal i Grčku među članicama EU koje u sklopu programa "rescEU" s Europskom komisijom vode pregovore o zaključivanju sporazuma o proizvodnji 12 novih kanadera, to jest protupožarnih zrakoplova modela CL515 s kanadskom tvrtkom De Havilland, u sklopu čega će Hrvatska dobiti njih dva. Projekt se 100 posto financira iz EU sredstava. Što se tiče cijene ona je između 50 i 52 milijuna dolara po avionu, a do kraja godine ćemo potpisati ugovore za nabavu godine novih aviona. Rokovi isporuke još se pregovaraju, rekao je Božinović.

image

Davor Božinović govori na konferenciji Jutarnjeg lista o obrani i prevenciji od požara

Goran Mehkek/

Ministar je spomenuo da smo imali tešku požarnu sezonu, ali i pohvalio vatrogasce da su požare uspjeli staviti pod kontrolu i spriječiti najgore katastrofe kojima su bili izloženi naši sustavi.

- Mislim da smo korektno predviđali smjer i razvoj prigodnih nepogoda zbog klimatskih promjena, a jasno je da će njihovo produženo trajanje tražiti maksimalni angažman vatrogasnog sustava. Sad smo imali požar u 11. mjesecu, možete misliti onda što nas očekuje u požarnoj situaciji.

image

Davor Božinović

Goran Mehkek/
image

Davor Božinović

Goran Mehkek/
image

Slavko Tucaković

Goran Mehkek/
image

Slavko Tucaković drži predavanje

Goran Mehkek/
image

Sudionici konferencije

Goran Mehkek/
image

Sudionici konferencije

Goran Mehkek/
image

Sudionici konferencije

Goran Mehkek/
image

Slavko Tucaković, Franjo Gregurić, Davor Božinović, Ana Hanžeković Krznarić

Goran Mehkek/

10:10 - Ovo je konferencija koja je okupila i goste iz Slovenije i Crne Gore, a tu su i gosti predavači iz Francuske. Jutarnji već četvrti put organizira ovu konferenciju, a iza nas je sezona u kojoj su rasle crne brojke vezane uz požare. Vidjet ćemo stoga danas kako se struka priprema za sljedeću sezonu.

Zahvaljujem se i Veleposlanstvu Republike Francuske koje nam je pomoglo pri organiziranju ove konferencije, rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

image

Goran Ogurlić

Goran Mehkek/
image

Goran Ogurlić (lijevo)

Goran Mehkek/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:23