GLASNOGOVORNIK PLENKOVIĆEVA TIMA

BOŽINOVIĆ KAŽE DA U HDZ-u NEMA RASKOLA Prozvao Brkića i Kovača: 'Ovih dana očito ima dosta kolektivne amnezije'

 
Davor Božinović
 Damir Krajač / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ujedno i glasnogovornik tima aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima, u utorak je na RTL-u pričao o stanju unutar vladajuće stranke.

Upitan pada li nakon rušenja zagrebačkog GUP-a i vladajuća koalicija, rekao je:

- Sve nešto pada, ja se s tim ne slažem. I današnje izjave pokazuju da ništa ne pada. HDZ je na gradskoj razini odlučio da će uložiti određeni broj amandmana i da je to njihov uvjet da prihvate GUP. To se nije dogodilo i stvari se resetiraju, kaže Božinović. Govoreći o odgodi glasovanja o Saboru ovog petka, Božinović kaže da je tako odlučeno jer neće biti nekoliko zastupnika na sjednici.

Božinović poručuje i kako koalicija s Bandićem ide dalje do izbora.

- U ovom trenutku ne može biti izvanrednih parlamentarnih izbora. Ne vidim potrebe da bude prije rujna, ali što se HDZ-a tiče - on je uvijek spreman za izbore.

Upitan kako to da se nije kandidirao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u za neku od funkcija, odgovorio je:

- Ja sam kao međunarodni tajnik zadovoljan svojom pozicijom u stranci. Smatram da je Andrej Plenković najbolje rješenje za Hrvatsku i HDZ, a to se vidi iz niza parametara. Mislim da sam ja dovoljno istaknut. Ne bojim se nikoga i ničega. Svi mi imamo različite putove u politici. Ja sam rekao da se mnogo ljudi u HDZ-u diče s našim međunarodnim uspjesima, neki od njih su na tome radili i u Bruxellesu, a kad si tamo nisi na terenu.

Na poziciju međunarodnog tajnika Božinović je došao nakon smjene Mire Kovača, podsjeća RTL.

- Mislim da je predsjednik stranke ocijenio da mu ja u tom trenutku mogu više pomoći - rekao je Božinović odgovarajući na pitanje što je bio Kovačev krimen.

Kandidat za zamjenika predsjednika stranke Ivan Penava pak kaže kako vodstvo HDZ-a pritiscima s pozicije moći utječe na članstvo te da im je zbog toga otežano i prikupljanje potpisa.

- Ne znam iz čega je to zaključio. Svi koji su najavili svoju kandidaturu, dobili su obrasce i mogu slobodno skupljati potpise članova. Nije se ograničavao broj na one koji plaćaju članarinu - komentirao je Božinović.

Činjenicu da je aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji podupire Kovačev tim, opovrgnuo Plenkovićevu tvrdnju da je upravo Brkić bio prvi koji je "zazivao" koaliranje s HNS-om koji je dio aktualne vladajuće većine, Božinović je prokomentirao rekavši kako je "očito dosta kolektivne amnezije ovih dana”.

- Ima toga još, recimo neki se ne sjećaju da su zagovarali Istanbulsku konvenciju - konkretno Miro Kovač. Nije to prljavo rublje, to su činjenice. Ako vi napadate SDP-ovu vladu iz pozicije oporbe da nisu usvojili Konvencije...

Božinović je rekao i kako smatra da u HDZ-u nema raskola.

- Mislim da se nije dogodio raskol, svi su dovoljno racionalni. Postoje različita gledišta. Bitno je koliko si vjerodostojan u tome što govoriš o sebi i drugima. Ovaj Plenkovićev tim sigurno nije krenuo na nikoga. Sve što je rečeno u javnom prostoru bila je reakcija na optužbe koje nisu utemeljene - rekao je i dodao da je siguran da će Plenkovićev tim pobijediti.

- To su biografije koje jamče povjerenje članova HDZ-a. Uostalom, članovi će odlučiti - kazao je Božinović dodajući kako se nada da će Tomo Medved, a ne Penava postati zamjenik šefa stranke.

- Tomo Medved je to zaslužio, a Penava će zaslužiti. Tomo ima puno dulju biografiju. Mislim da je pokazao kroz svoj politički i vojnički put da je zamjenik predsjednika kakav HDZ treba imati.

Što se tiče slučaja bišeg zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića, Božinović je rekao da je spreman vratiti ga na istu poziciju ako se pokaže da nije bilo nikakvog krimena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:52