UTVRĐUJU ČINJENICE

Božinović komentirao snimku mlaćenja migranata: ‘Nitko nema uputu da koristi silu‘

‘Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti‘ - rekao je ministar
Davor Božinović
 Boris Kovacev/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, pritom ih udarajući palicama kakve imaju pripadnici interventne policije.

"Ne mogu konkretno komentirati. Glavni ravnatelj policije je jučer nakon saznanja odredio stručni tim koji je danas već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao… Puno je pitanja. Što se tiče ranijih takvih objava, pa i stranih medija, mi smo na svaku reagirali priopćenjem gdje smo iznijeli svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo. Želim reći, i tada i danas i ubuduće, da, kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji. Hrvatska policija uvijek kad ima dokaze poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike. Međutim, ovo je situacija koja nas prati. Hrvatska policija sigurno nije tu prisutna u tolikoj mjeri jer je to naš izbor. Već godinama smo suočeni s migrantskim pritiskom. Znate to i sami. Činjenica je da se u ovom trenutku u EU-u vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo. I na to smo ukazivali. Mi imamo situaciju da se na migrante primjenjuju pravila donesena 1951. zbog izbjeglica. Europa mora naći održivo rješenje jer hrvatska policija i danas i sinoć štiti granicu od ilegalnih ulazaka”, rekao je ministar Božinović za N1.

image
Migranti na granici s BiH
Screenshot

Dodao je i da očekuju nove migrantske valove te da Europa mora naći odgovor i prije toga. Spomenuo je i inicijativu Litve da se dignu fizičke granice. "Vi znate da mi nismo skloni tome, posebno na granici s Bosnom i Hercegovinom. Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti. I u ovom slučaju ćemo napraviti sve da utvrdimo što se dogodilo i onda će se odlučivati o daljnjim koracima", rekao je Božinović.

Na pitanje postoji li jedinica ili operacija pod nazivom Koridor, ministar Božinović kaže kako policija dnevno izvješćuje o svojim aktivnostima.

“Samo ove godine policija je uhitila 668 krijumčara. Vidite o kakvom se tu obimu radi. Hrvatska policija nije angažirana samo na granici nego i na zaustavljanju sumnjivih vozila i ljudi koji u Hrvatskoj borave ilegalno i žele Hrvatsku iskoristiti kao tranziciju prema zemljama EU-a", objasnio je ministar i ponovio kako, zbog različitih vrsta prekoračenja ovlasti, Ministarstvo kazni i do 400 svojih pripadnika svake godine.

Na pitanje je li i on odgovoran ako se pokaže da su snimke autentične odgovara: "Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?" i dodaje kako nitko nema uputu da koristi silu, izvještava N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:11