LAVINA REAKCIJA

BOŽINOVIĆ KOMENTIRAO SPORNU PLOČU 'Na takve izjave uvijek treba reagirati. Siguran sam da će MVEP uputiti dodatnu poruku'

Davor Božinović
 Ranko Suvar / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru za N1 kazao je kako će Ministarstvo vanjskih poslova reagirati na gestu mađarskog premijera Viktora Orbana koja je izazvala niz reakcija.

- Uvijek treba reagirati na takve izjave. Činjenica je da je Hrvatska suverena i samostalna država i to ne treba zabrinjavati, no svakako bi bilo bolje da takvih izjava nema. Nisam točno vidio što je rečeno, čujem da ima razlika u interpretaciji i ne mogu o tome suditi. Kolega Butković poslao je jasnu potuku - nema nikakvog razloga za bilo kakvu brigu, a sigurno je da će MVEP uputiti dodatnu poruku, rekao je Božinović.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban, je u povodu 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku.

Orban je pred spomenikom "Mađarske kalvarije" u spomen gradovima koje je izgubila Trianonskim mirom poručio da "Mađarska ima snažnu i neovisnu državu već 400 godina".

"Mađarska ponovno pobjeđuje ... Nema nijedne nacije na svijetu koja bi mogla izdržati takvo stoljeće, no mi smo izdržali i danas ponovno pobjeđujemo", rekao je Viktor Orban u subotu u mjestu Satoraljaujhely, izvijestila je nacionalna agencija MTI.

Ministar prometa i mora Oleg Butković napisao je u nedjelju na Facebooku da hrvatska vlada nije i neće nasjedati na jeftine provokacije.

"Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja", rekao je Butković.

"Rijeka kao i cijelo područje hrvatskog Primorja, s obzirom na bogatu povijest zaslužuje isključivo poštovanje i dijalog s ciljem napretka, a ne nacionalističko veličanje i simbolične provokacije", smatra on.

Podsjetio je da je Rijeka uz Istru prva pružila otpor fašizmu. "Stoga želim odnos prema njoj kakav i zaslužuje, državnički i pun poštovanja", istaknuo je ministar prometa.

I župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina jučer je komentirao Orbana:

- Svaka država ima svoj HDZ pa tako i Mađarska. Orbanu poručujem da su Mađari, kao i svi drugi prijatelji iz Europe i svijeta, u Rijeku i na Kvarner uvijek dobrodošli, ali kao turisti. S druge strane, jedno od najčešćih prezimena u Mađarskoj je Horvat, a mi ipak ne mislimo da je Budimpešta hrvatska. Ostavimo prošlost povjesničarima, a mi brinimo o budućnosti, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:02