NOVI MODEL MJERA

Božinović: ‘Mislit ćemo više na žarišta, a manje na horizontalnu primjenu u cijeloj državi‘

Načelo koje nas vodi je kao i dosad, da se sve radi postupno, nema naglih poteza u smislu zatvaranja, otvaranja, rekao je Božinović
Davor Božinović
 Darko Tomas/Cropix

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar i šef Stožera Davor Božinović je govorio o aktualnim mjerama za suzbijanje zaraze te najavio da će vjerojatno većina njih ostati na snazi i kada trenutna odluka istekne, 15. ožujka.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 962 nova slučaja zaraze te je broj aktivnih slučajeva danas 3981. Radi se o porastu broja zaraženih u odnosu na prošli i pretprošli tjedan.

Davor Božinović je rekao da se situacija svakodnevno prati, no trenutno ne vidi mogućnost za veća popuštanja mjera. Pojasnio je i kako će se postupati u slučaju stvaranja novih žarišta u nekom dijelu zemlje.

- Svakodnevno se prati situacija. Načelo koje nas vodi je kao i do sada, da se sve radi postupno, nema naglih poteza u smislu zatvaranja, otvaranja... Nema nekog posebnog žarišta. Ono se prije dva tjedna pojavilo u Dubrovniku i Stožer je reagirao. Takav model će biti ako se pojavi i novo žarište. Do kraja tjedna ćemo izaći s odlukom kojom će se više-manje produžiti ovaj režim mjera koji smo uveli 1. ožujka i nadamo se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru. Mislim da ne. Brojevi rastu, ali morat ćemo i kod eventualnog restriktivnijeg ponašanja misliti više na žarišta, a manje na horizontalnu primjenu u cijeloj Hrvatskoj, najavio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:49