MINISTAR OTKRIO

BOŽINOVIĆ NAJAVIO PRODULJENJE MJERA To vjerojatno neće biti na period od 30 dana, već se razmišlja o kraćem roku. Svakodnevno razmišljamo o popuštanju

 
Davor Božinović
 Igor Kralj / PIXSELL / CROPIX

Stroge mjere koje je zbog epidemije koronavirusa na mjesec dana uveo Nacionalni stožer civilne zaštite ističu za četiri dana. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u razgovoru za RTL Danas rekao da će se epidemiološke mjere vjerojatno produljiti.

- Pratimo savjete epidemiologa, a oni kažu da bi pet do sedam dana trebalo imati pad oboljelih da se ide u popuštanje mjera. Naravno da razgovaramo o tome svakodnevno, jasna nam je i situacija kad govorimo o gospodarstvu, o osiguranju uvjeta za život. Krećemo se po uskoj margini, naravno da je na prvom mjestu zaštita zdravlja, života, no moramo razmišljati kada bi se i koje mjere mogle popuštati - rekao je Božinović.

Ministar kaže da to ne znači da se samo nekoliko dana nakon produljenja mjera neće ići u popuštanje.

- Vidi se da su naše mjere bile dobre, Hrvatska ima stvarno dobar rezultat kada se gleda prosjek broja oboljelih. Naravno da nam je žao svake umrle osobe, no naš zdravstveni sustav nije opterećen kao u drugim zemljama i nadamo se da će nam to omogućiti da u neko dogledno vrijeme razmišljanje o popuštanju. Tu treba biti jasan, popuštanje vjerojatno znači i povećanje rizika kad govorimo o broju oboljelih - upozorava Božinović.

Otkriva da produljenje mjera vjerojatno neće biti na period od 30 dana, već se razmišlja da to bude kraći rok.

Nije htio govoriti hoće li u nedjelju biti nekog popuštanja jer do onda je još nekoliko dana.

- Idemo vidjeti kako ćemo se nositi s borbom u sljedećim danima i to će sigurno biti jedan od elemenata na temelju kojih ćemo odlučiti. Ne možemo govoriti o nekim datumima. U ovom trenutku datum bi sigurno bio breaking news, no u ovom trenutku nitko racionalno ne može reći da će nešto biti taj i taj dan. To nitko ne zna - kaže Božinović.

O svemu će odlučiti Vlada.

- Stožer je tu, on je Vladin stožer, a Vlada je ta koja kontrolira cijeli proces. Stožer postoji kao Vladino tijelo da bi se neke odluke donosilo hitno, potrebno je tijelo koje je operativno - objašnjava Božinović.

Na pitanje očekuje li potporu oporbe na glasanju u petak o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

- Očekujem potporu svih koji racionalno postupaju u ovoj situaciji jer mislim da mi to radimo od prvog dana, a o tome i govore naši rezultati. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje se cijelo vrijeme drži na dvocifrenom broju novih oboljelih. Mislim da sve što smo dosad radili je upravo zato što smo slušali struku i donosili pravovremenu odluke - zaključuje ministar u razgovoru za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:06