‘NISMO MI ŠVEDSKA‘

Božinović najavio veliku novost: ‘Na taj način testirat ćemo veći dio pučanstva, to će sve ubrzati!‘

Ministar o okupljanju Torcide: Nitko se nije pojavio kao organizator, nije bilo najavljeno, nije bio obaviješten Stožer
Davor Božinović
 Bruno Konjevic/Cropix

Gost RTL Direkta večeras je bio ministar unutarnjih poslova i čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Komentirao je činjenicu da je većina europskih zemalja s velikim brojem zaraženih uvela neku vrstu lockdowna i odgovorio na pitanje je li premijera netko od europskih lidera pitao što Hrvatska čeka sa strožim mjerama.

- Nije ga nitko to pitao. Jedna od činjenica je da Hrvatska ne spada u skupnu zemalja koje imaju najveću dnevnu stopu rasta. Sastanak još traje, premijer je još gore. Razgovaralo se zapravo o tome kako uskladiti informacije između zemalja, a da bi se na razini europskog centra na neki način koordinirao europski pristup. Razgovara se o pojačanom testiranju, o pravilima prelaska granica. Naravno, Europa u svemu ovome mora održati gospodarstvo i to je svima, uz zaštitu života i zdravlja primarni interes. Premijer je danas govorio otprilike ono što je govorio i nakon sjednice Vlade, rekao je.

Na pitanje da li Hrvatska možda nastoji biti Švedska drugog vala, odgovorio je:

- Ne, nismo mi Švedska, mi smo Hrvatska. Bili smo Hrvatska i u prvom valu i sada smo Hrvatska, a to znači da svakodnevno promišljamo koje su mjere najbolje za Hrvatsku. Mi ćemo vrlo brzo krenuti sa pojačanim testiranjem putem ovih antigenskih testova, gdje ćemo uspjeti testirati veći dio pučanstva. To će raditi HZJZ, a kasnije će vjerojatno preuzeti i drugi. To bi ubrzalo i testiranja, a pogotovo izolaciju onih koji su pozitivni. Također, imamo već danas informacije da je urodio plodom apel prema liječnicima obiteljske medicine. Tako da polako se taj sistem hvatanja kontakata vraća. Kancelarka Merkel je rekla da, u ovom trenutku, 75 posto kontakata Njemačka ne hvata. Mi smo isto izgubili ritam, ali nadamo se da ćemo sa tim nekim stvarima koje su i u nadležnosti Stožera uspjeti ono što nam je cilj, a to je prije svega zaštita života i zdravlja, ali i ekonomije. Ali i socijalne i psihološke slike u Hrvatskoj, poručio je.

Odgovorio je pitanje ide li Hrvatska prema povećanoj zaštiti ekonomije u odnosu na zdravlje ljudi.

- Ne. Nikakav tu rizik nije. Nama je glavni cilj sačuvati zdravstveni sustav i bolnice, da bolnice ostanu dostupne.

Na pitanje je li već ugrožen zdravstveni sustav, odgovorio je:

- Nije ugrožen zato što... Iz sata u sat se prati stanje u bolnicama, pogotovo Covid odjelima. U ovom trenutku nam je važno da se i druge medicinske usluge pružaju našim pacijentima.

Evo što je rekao na upit misli li da bi građani burno reagirali na strože mjere, s obzirom na stanje.

- Radi se o tome da je osnovno zaštititi bolnički sustav. Dokle god to možemo, a možemo još uvijek, i nadamo se da će tako i ostati, ne vidimo razloga da donosimo mjere koje su, i u nekim zemljama su se pokazale kao mjere koje se donose jer se nešto mora donijeti.

Komentirao je i okupljanje Torcide u povodu 70. rođendana na splitskim ulicama gdje je nekoliko tisuća navijača zajedno koračalo ne poštujući distancu i ne noseći maske, a na snazi je zabrana okupljanja više od 50 osoba. Odgovorio je na pitanje je li se policija bojala reagirati prema Torcidi.

- Ne. Policija uz sve je primarno zadužena za zaštitu javnog reda i mira. Prema mojim informacijama njihova procjena je bila da ne treba reagirati. Naravno, ova mjera je na snazi. No, nitko se nije pojavio kao organizator, nije bilo najavljeno, nije bio obaviješten Stožer. Jednostavno su se skupili i u tom trenutku je policija postupila kako je.

Na pitanje je li se policija bojala kontraefekta pa je zato odlučila ne reagirati, odgovorio je:

- Uvijek policija procjenjuje što na najbolje za javni red i mir.

Vezano za preporuke za blagdan Svih Svetih komentirao je upit sugerira li policija ljudima da na neki drugi način odaju počast umrlima, a ne odlaskom na groblje.

- Naravno da se tradicionalno ide na groblje. Međutim, možda ne trebaju svi ići u isto vrijeme i u isti dan. Može se ići i koji dan prije ili poslije. Treba se pridržavati svih posebnih mjera koje su donesene za Sve Svete. Očekujem jedan odnos koji će biti i na tragu davanja počasti preminulima, ali uvažavajući okolnosti vremena u kojem živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:53